Roadrunning,  Sport & voeding

Nog 1 week: Voorbereiding op de Marathon

It’s getting real. Na maanden van voorbereiding is de laatste week voor de marathon aangebroken. Volgende week zondag is het zover: de Marathon van Rotterdam… én die van Parijs. Maar een tijdje geleden heb ik mijn keuze gemaakt. Ik loop Rotterdam. Samen met Anne-Hester, Sanne, mijn loopbuddies van RI en heel veel andere hardlopers. Ik krijg de indruk dat de Rotterdamse marathon nog nooit zo populair is geweest. “You never walk alone”, that’s for sure!

Pieken tijdens de marathon

Voordat volgende week zondag om 10:00 uur het startschot klinkt, moet ik nog wat doen qua voorbereiding. Nog even de tijd om de puntjes op de I te zetten. Hardlopen hoeft nu niet meer, die kilometers zitten in de benen en extra kilometers maken heeft nu geen enkele zin meer. Het is taper time! Dat betekent geen intensieve (hardloop)trainingen meer en het lichaam rust gunnen. Met als doel dat je lichaam tijdens de marathon is uitgerust en zo goed mogelijk kan presteren. Oftewel pieken tijdens de marathon.

Laatste week…

Ieder schema is anders, maar de meeste schema’s hebben de laatste echte lange duurloop ongeveer 3 weken voor de marathon in de planning. Daarna wordt het schema afgebouwd qua intensiteit. Nu is dus de allerlaatste week voor de marathon aangebroken. Rust is het devies! Dit weekend -op zaterdag- had ik nog een laatste tempo loop van 10 km. Vandaag heb ik nog wat gefietst, maar niet meer hard gelopen. De komende week op dinsdag en vrijdag zal ik nog wel lopen (maar kort en niet al te snel). De rest van de week doe ik weinig, maar yoga mag wél.

Nr. 5

Rotterdam 2017 is de vijfde marathon die ik zal lopen. Tot nu toe heb ik 2 trail marathons gelopen en twee marathons op het asfalt. Ik vind het een stuk ‘makkelijker’ om in de bergen/ op de trails te lopen, dan dat ik een streeftijd moet halen tijdens snelle weg marathon. Ik vind het lastig om constant hetzelfde tempo te moeten lopen en mezelf te blijven ‘pushen’. Mentaal vind ik het dus een veel grotere strijd, dan tijdens een trail, waar het wat minder om de tijd gaat en je veel meer moet inspelen op de elementen.

Haas

Dit jaar krijg ik trouwens wel hulp uit onverwachte hoek. Loopmaatje Ron heeft zich aangeboden als ‘pacer’ tijdens Rotterdam. In theorie hoef ik daardoor alleen achter hem aan te blijven lopen en haal ik na ongeveer 3:30 uur de eindstreep. Dat is de theorie.

M day

De praktijk is natuurlijk dat het een marathon is en dat er heel wat factoren kunnen zijn waardoor het helemaal niet zo gaat zoals je in gedachten hebt. En dat is ook gewoon okay. Want het feit dat je fit bent en hoe gelukkig je jezelf mag prijzen dat je in staat ben om een marathon te gaan lopen is al fantastisch en iets om trots op te zijn.

Nog 1 week: Voorbereiding op de Marathon

Tips

Met dank aan mijn trainer (en wat eigen inbreng) heb ik hieronder lijstje met tips voor de laatste week voor de marathon opgenomen. Doe er je voordeel mee als je ook de marathon loopt!

 1. Voeding: Gebruik na maandag geen vette producten meer. Pas dus ook op met sauzen over de pasta bijvoorbeeld.
 2. Voeding: Vanaf donderdagochtend: ontbijten en avondeten met meer koolhydraten. Voeg bijvoorbeeld geen muesli maar creusli toe aan de kwark/yoghurt. Voeg extra fruit toe aan je kwark of havermout. Eet nog wel bruin brood, maar dan wel met zoet beleg.
 3. Vocht: Drink meer water in de laatste dagen voor de marathon.
 4. Voorbereiding: koop -als het nodig is nog je laatste gelletjes, repen, carbo loaders, herstel dranken enz.
 5. Voorbereiding: maak een paklijst! Denk aan dingen die je nodig hebt voor de marathon, tijdens de marathon én erna.
 6. Leg de avond van te voren alles klaar. Zorg er voor dat je teennagels zijn geknipt en je voeten goed zijn verzorgd. Neem extra kleding mee in de vorm van jasjes, thermoshirt enzovoort. Denk aan vaseline tegen schuurplekken.
 7. Het wordt zo vaak gezegd, maar gaat ook zo vaak fout (yes guilty as charged): probeer NIETS NIEUWS op de dag van de marathon.
 8. Voorbereiding: plan je reis en vertrek ruim op tijd. De start van de marathon in Rotterdam is om 10:00 uur. Zorg dat je op tijd in je startvak staat om met Lee Towers mee te kunnen zingen 😉
 9. Note to self: Bedenk dat je doel het zo goed mogelijk lopen van de marathon is. Raak niet geobsedeerd door het mogelijke resultaat. Concentreer je op het lopen van één kilometer per keer.

One Comment

 • Jermaine Maaijen

  “Want het feit dat je fit bent en hoe gelukkig je jezelf mag prijzen dat je in staat ben om een marathon te gaan lopen is al fantastisch en iets om trots op te zijn.” Dit realiseer ik me maar al te goed. In eerste instantie genieten van de marathon. Dat had ik bij mijn andere marathons nog niet begrepen. Nu sta ik aan de start met twee doelen. Optimaal genieten en een lekker verloop van de marathon. Dat is en blijft een dingetje voor een streber, maar het gaat steeds beter 🙂 Ik heb nu het sociale aspect van het hardlopen omarmt. Let’s enjoy Rotterdam

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 9 =