reizen,  Wedstrijdkalender

Nieuw doel! Marathon van Malta?

Is de marathon de ultieme uitdaging? Het ‘hoogtepunt’ van je sportieve carrière? Er zijn ongetwijfeld veel hardlopers die er zo over denken. Maar er zullen er ook een heleboel mensen zijn die er anders tegenaan kijken.

Waarom ren je de marathon?

Ultrarunners bijvoorbeeld. Want het kan altijd verder. Of extremer. Aan de andere kant van het spectrum zijn er hardlopers die zeggen nooit een marathon te willen lopen. De sprinters. Of de lopers die vinden dat een wedstrijd van 5 km of hooguit 10 km lang genoeg is. Waarom zou je in hemelsnaam zo’n eind gaan rennen?

2 x half = heel

Jaren geleden stelde ik diezelfde vraag. Op dat moment had ik niet kunnen denken dat ik ooit de stap zou zetten om een marathon te lopen. Laat staan meerdere marathons! Maar toch kwam het zover. Want de stap van 15 km naar een halve marathon is relatief snel gemaakt en ja, als je dan een halve marathon hebt gelopen. Dan is een zaadje geplant. Ren twee keer achter elkaar een halve marathon en je bent er…

Wat doe je na je hoogtepunt?

Inmiddels ben ik vijf marathons verder. En deed ik ooit een 50 km. Een ‘ babyultra’ . Alle marathons die ik liep waren bijzonder. En de marathons die ik het buitenland deed, vond ik misschien wel het meest speciaal. De marathon du Mont Blanc was fantastisch, maar de marathon van Chicago (oktober 2019) was dat ook. Chicago zou ik zeker bestempelen als een van de hoogtepunten in mijn hardloopleven. Het was fenomenaal. 

Focus op hardlopen

Maar nu het stof na Chicago weer is neergedaald, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Voor mijn motivatie heb ik het nodig om een doel te stellen. Het hoeft niet altijd langer, sneller of gekker. Maar ik moet wel geprikkeld worden om te trainen. Dat 2020 in het teken zal staan van triathlon is zeker. Maar in het vroege voorjaar wil ik me eerst focussen op hardlopen. Een hardloopwedstrijd it is! Maar waar? 

(Pers)reis Malta

In het midden van de Middellandse zee, 93 kilometer ten zuiden van Sicilië! Om precies te zijn. Want daar ligt Malta. Een plek waar je misschien niet direct aan denkt bij het boeken van een vakantie of het lopen van een race. En misschien zou ik er zelf nooit zijn opgekomen als Sanne en ik niet een uitnodiging zouden hebben ontvangen van de Malta Tourism Autority voor een persreis.

Blue lagoon

Hoewel Sanne ook heel graag mee had willen gaan naar Malta, lukt het haar niet qua planning. Dus ga ik alleen. Naar ‘magisch Malta’. Althans, ik stel me zo voor dat Malta magisch is. Of dat echt zo is weet ik niet (meer) zeker. Heel wat jaren geleden ben ik -in de zomervakantie- op Malta geweest. En ik herinner me voorla het helder blauwe water, de blue lagoon de rotsachtige kust en het prachtige weer. Tja, dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Zou je denken. Maar Malta meer dan dat, heb ik me laten vertellen.

Raceday! 1 maart 2020

Of dat statement klopt ga ik ervaren tijdens de halve marathon van Malta. En ja, je leest het goed, een HALVE marathon it is! Na wikken en wegen heb ik besloten om voor de halve te gaan. En dus niet voor de hele marathon die op dezelfde dag: 1 maart 2020 wordt gehouden.

Op jacht

Ondanks mijn eerdere pleidooi voor een ‘hele’ is de halve marathon voor dit moment de perfecte uitdaging. Qua trainingen en hersteltijd is het toch minder belastend dan de hele marathon. Dat was voor mij toch wel de doorslaggevende factor. Want anders zou het onmogelijk worden qua (wintersport)planning. Daarnaast wordt het ook wel weer eens tijd om mijn PR op de halve marathon te verbeteren…

Niet achterover leunen dus, maar gewoon vol aan de bak! Op jacht naar een PR in Malta!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =