Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (De AllergieVrijeVega Noortje)

Al sinds ze zich kon herinneren is ze bezig met eten! Dit begon ooit met een kinderkookclubje en bijbaantjes in de food. Toen ze een studie mocht kiezen koos ze logischerwijs voor de ‘hotelschool’. Tegenwoordig inspireert ze mensen om lekker vega & allergie vrij te eten. Maak kennis met de Noortje de @AllergieVrijeVega!

Wat leuk dat je meedoet aan de koelkastkijkdag. We beginnen natuurlijk met een introductie. Wie ben je eigenlijk?

Ik ben Noortje! Leuk dat ik hier op je blog iets mag vertellen! Ik heb zelf ook een blog, de allergievrijega.nl. over lekker vegetarisch eten in relatie tot voedselovergevoeligheden, intoleranties en allergieën. Ik ben 34 jaar en woon samen met Atse (ook een ‘runner’) en ons hondje Charlie Brown en kat Freek Willem!

Wat doe je qua werk?

Voeding is mijn werk! Ik heb een opleiding aan de hotelschool afgerond en daarna nog de studie food & business gevolgd. Ik ben afgestudeerd bij het Voedingscentrum en ondertussen alweer wat jaartjes werkzaam in de voedingsbranche. Tevens ben ik gediplomeerd gewichtsconsulent en heb ik in die functie voor mijzelf gewerkt. Ik heb toen o.a. sporters begeleid naar de marathon. Bewegen is naast voeding heel belangrijk om gezond te blijven! Ik dans zelf graag (diverse soorten), doe aan yoga (Hatha en Vinyasa) en volg af & toe pilates les.

Eet jij volgens een bepaald dieet? Of volgens een bepaalde ‘voedingsleer’?

Ik ben vegetariër. Ik neem in tegenstelling tot veel vega’s geen melk, yoghurt, kwark, etc. Ik ben niet vegan; neem nog 2 dierlijke producten: een ei’tje en vegetarisch gestremde geiten-/schapenkaas. Voor mij is het ’t beste als ik geen gluten, soja en pinda eet (waar vegan’s vaak hele lekkere dingen van maken;)). Vegan vind ik voor mijzelf daardoor wat beperkt en ik vind ei en geitenkaas bovendien heel erg lekker! Op deze manier eet ik lekker en voel ik mij gezond. Het hormoonbalansdieet komt op veel punten overeen; maar verschilt in het eten van vlees/vis en helemaal géén zuivelproducten.

Voeding is overduidelijk belangrijk voor je, kun je daar nog wat meer over vertellen?

Ik ben in de voedingsbranche werkzaam en daardoor altijd met voeding bezig. Ik ben overdag al aan het verzinnen wat ik ’s avonds ga eten. In het buitenland ga ik het liefst in supermarkten of bij locale traiteurzaakjes, markten etc. kijken. Ik bezoek graag nieuwe concepten binnen food retail of foodservice en kijk altijd uit naar nieuwe voedingsmiddelen. Ik maak altijd overal foto’s van; hier door ik veel inspiratie door op!

Ik geloof dat voeding de basis is van je gezondheid en de gezondheid van de wereld. Daarom koop ik zoveel mogelijk biologisch, in het seizoen en probeer ik zo min mogelijk weg te gooien. De hoeveelheid vlees die er geconsumeerd wordt, kan de wereld op den duur niet meer aan. Ik ben zelf een enorme dierenliefhebber dus ik zie dieren niet als eten. Als klein kind vond ik de smaak/structuur van vlees al niet lekker en wilde ik het al niet…

Vertel ons ook wat meer over je blog… Waarom ben je daarmee gestart? En waarmee onderscheid jij je van de andere ‘foodies’?

Op mijn blog vind je vegetarische recepten die vrij zijn van allergenen. Ik ben mijn blog gestart omdat ik deze combinatie nog niet eerder heb gezien op andere blogs en graag inspiratie wil bieden aan mensen die net als ik, dingen niet mogen of willen eten. Er bestaan al wel blogs die specifiek gaan over 1 vorm van voedselallergie of intolerantie (bijv. gluten- of lactosevrij), maar niet in combinatie met andere allergenen.

Op mijn blog wil ik laten zien dat je heerlijk kunt eten zónder gluten, soja, pinda, selderij, mosterd, sesamzaad, lupine of sulfiet. Ook bevatten de recepten géén weekdieren, schaaldieren en vis, en geen vlees natuurlijk. Wat ik wel soms gebruik zijn ei en noten: als ik deze gebruik zet ik dit er altijd bij!

Melk gebruik ik af en toe in een recept. Geen koemelk, maar geiten- of schapenmelk (voor een klein aantal mensen met koemelk allergie in kleine hoeveelheden te verdragen, echter natuurlijk niet geschikt bij lactose intolerantie). Een aantal recepten zijn naast vegetarisch en allergeenvrij helemaal plantaardig: vegan.

Dat klinkt goed. Fijn om een inspiratiebron te hebben om lekker en zonder allerlei allergenen te kunnen eten. Een andere vraag: gebruik je supplementen? 

Ik rouleer: een multi voor vegetariërs , maca, spirulina, vitamine D3, omega’s en probiotica!

Wat staat er altijd in je koelkast? 

Héél veel soorten groenten, kruiden en fruit, cressen (diverse soorten: gekocht of zelfgemaakt), humus, alfalfa, een assortimentje kokos: kokos ‘yoghurt’, kokos ‘melk’, kokos ‘cuisine’ (soort crème fraîche) kokoswater, etc. Ongezoete amandelmelk, walnoot’boter’, dadel- en vijgenbrood, gember, verse geitenkaas, zelfgemaakte snackjes, kalamata olijven, passata en eieren. En de rijpe avocado’s: die tip gaf de groenteman mij pas. Qua drank: zelfgemaakte ijsthee en een wijntje! 😉

Wat zullen we nooit in je koelkast vinden? 

Ik woon samen dus er staan echt wel af en toe dingen die ik zelf niet eet. Maar varkensvlees of rauwe vis ofzo zal je bij ons niet snel vinden.

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten er voor jou uit?

Ontbijt:

Ik ontbijt vaak met een biologisch desem broodje op basis van glutenvrije haver, rijst- en kikkererwtmeel met plantaardig vet (kokos) besmeerd met walnoot ‘boter’. Soms nog extra avocado erop, ei of verse geitenkaas. Daarbij een kopje kruidenthee (Pukka = favoriet) en zelfgemaakte smoothie (bv. op basis van kokosmelk/ kokokswater/ amandelmelk, aangevuld met wat er is; spinazie, banaan, avocado en plantaardig eiwitpoeder en soms nog extraatjes zoals goji bessen, chia, lijnzaad, etc. Of in het weekend (meer tijd) een pannenkoekje van amandel- of kokosmelk met teff of boekweit.

  • Voor sporters is opbouw van spierweefsel belangrijk, hiervoor moet je voeding voldoende eiwitten bevatten. Eiwitrijke hapjes zijn voor sporters heel belangrijk! Naast eiwitten uit voeding is een schep plantaardig eiwitpoeder door deze magnesiumrijke smoothie een goede aanvulling. Teff wordt door duursporters gegeten, het heeft veel voordelen en is eiwitrijk!

Tussendoor:

Tussendoor een zelfgemaakt snackje, bv. een bananenbrood, mueslireep, dadelsnackje of stukje pure chocola of iets kant & klaars gekocht: ben bijvoorbeeld verslaafd aan de amandelreepjes van de bio winkel in ons dorp.

  • Koolhydraten zijn heel belangrijk als je veel sport: koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit, dadels en havermout. Je kan vers fruit eten of een banaantje door je smoothie doen. Of maak zelf koolhydraatrijke hapjes zoals mueslirepen, bananenbrood of dadelsnacks.

Lunch:

Quinoa of amaranth rijstwafels met humus, verse geitenkaasspread, zonnebloempasta, avocado, ei, alfalfa, pitten/zaden, cressen etc. Of een salade met gierst, linzen, amaranth, bonen, zoete aardappel, rauwkost, etc. Ook lekker: gebakken champignons of een lekker groentesoepje.

  • Iedereen heeft vet nodig, je heb verschillende soorten en kan het beste niet teveel verzadigde vetten eten. Überhaupt niet te vet eten als je sport, want dan zit je snel vol en er is minder ruimte voor je koolhydraten/eiwitten! Kies voor magere en gezonde vetten: neem bv. deze lekkere lunch met avocado, noten, zaden en wat olijfolie! (2e voordeel= rijk aan magnesium).

Tussendoor:
Meestal eet ik vers fruit eventueel met noten (walnoten vind ik lekker bij vers fruit). Een plantaardig kokos ‘yoghurtje’, zelfgemaakte chiazaad pudding of ander zelfgemaakt snackje. Handje noten of een paar dadels, snackgroenten met humus.

  • Vezels geven verzadiging, waardoor je even geen honger hebt: handig als je als sporter op je vetpercentage let, maar de meeste sporters willen juist niet zo snel vol zitten want dat loopt niet fijn! Deze chia pudding geeft véél vezels, niet handig vóór of tijdens het sporten dus maar misschien wel een heerlijke vezelrijke traktatie tijdens een ander moment!

Diner:

Kan echt van alles zijn! Gevulde groenten of gevulde portobello. Falafel, zelfgemaakte burger. Zeewierpasta, soba/kelp noodles, glutenvrije wraps, risotto, taco’s, gnocci van aardappel, gevulde rijstbladeren of een zelfgemaakte quiche/lasagne/pasta/moussaka/pizza, etc. Met water, ongezoete en zelfgemaakte ijsthee of een wijntje! ☺

  • Vocht is heel belangrijk als je (veel) sport. Probeer eens deze home made ijsthee!

Dank je wel Noortje, voor al je goede tips en (links naar) je geweldige recepten! Heb je nog een laatste ultieme tip voor ons?

Gezond eten en leven is belangrijk: eten moet ook echt lekker zijn én eet wat bij je past!

Dit ‘meubeltje’ vormt de basis in de keuken: goede olijfolie, kokosolie, pitten/zaden, verse kruiden, zeezout, superfoods zoals chiazaad, lijnzaad, chufa’s, goji bessen, bijenpollen! Daarnaast heb ik een grote mand met meelsoorten waar ik vaak mee bak: amandel-, rijst-, kastanje-, boekweit-, banaan-, kokos-, teff-, kikkererwtenmeel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 9 =