Raceverslagen,  Trailrunning

Montferland Night Trail 2015

Montferland Night Trail 2015

Montferland Night Trail 2015

Zaterdagavond was het zover, de Montferland Night Trail. Van Runnersworld Arnhem mochten we een startbewijs weggeven, maar de winnares Lenneke, bleek helaas niet te kunnen. Runner-up Ezra wilde graag in haar plaats en was heel blij met het startbewijs. Ezra zou de 14 km gaan lopen en voor haar was het de ‘eerste keer in het donker’.

Ziek

Er rustte geen zegen op dat startbewijs want Ezra werd op zaterdag ziek. Ze moest dus afzeggen in verband met de griep. Enorm balen voor haar dat ze haar eerste night trail aan haar neus voorbij moest laten gaan.  Last minute iemand anders regelen, lukte me niet meer. Stefanie was op zaterdag in Düsseldorf, dus zij was ook al niet van de partij. Stefanie is bang dat ze haar enkels breekt in het donker, dus daarom was ze ‘m gesmeerd naar het buitenland;-)

Start

Ik (Erlinde) ging dus alleen van start op de 14 km. Maar ik was niet helemaal alleen. Flink wat trainingsmaatjes van Running Improvement liepen ook mee, maar zij deden de 26 km. Zij startten rond 19:00 uur en mijn starttijd was pas om 19:56 uur. Net als vorig jaar kon je het startnummer in de voetbalkantine ophalen en de start was vanuit de tent. Om de paar minuten gingen een altijd lopers van start zodat je niet met een kluitje achter elkaar aan hoefde te lopen. Prima geregeld zo.

Door de wol geverfd?

Het uurtje dat ik moest wachten vloog ook voorbij en om 19:56 u precies begon ik aan de 14 km. Dit jaar had ik een veel betere hoofdlamp dan vorig jaar. Ik zag dus ook echt iets voor me en had geen last van mijn nachtblindheid. Afgelopen jaar liep ik 5 trails in de Belgische Ardennen, waaronder 1 Night Trail. Inmiddels heb ik dus iets meer ervaring op (nacht)trail gebied.

Alleen in het bos

Vorig jaar vond ik het parcours lastig, zwaar, modderig, enz. enz. en was ik blij dat ik toen samen met Susan en Iwan liep, omdat ik het in mijn eentje maar eng zou vinden, maar hoe anders was dat dit jaar! Ik liep alleen en ik vond het geweldig om in mijn eentje door het donkere bos te dwalen. Want wanneer doe je dat nou? Nooit toch.

Overeind blijven

Het off-road parcours door het Montferland was vooral heel leuk. Maar zwaar? Nee niet echt, vond ik. Althans niet vergeleken met de Belgische heuvels waar je soms op handen en voeten op- en af moet. Dan valt dat hier natuurlijk wel reuze mee. Wel moest ik goed opletten om overeind te blijven, want in de modder was het soms enorm glad.

Route

De route was erg mooi, voorzover ik het in het donker kon zien. Leuk was dat de 14 km route ook langs het verlichte kasteel Huis Bergh kwam. De route stond echt fantastisch goed aangegeven. En er waren ook voldoende en enthousiaste vrijwilligers langs de route. Als zelfs ik goed loop, dan is dat de graadmeter dat de route markering goed is geregeld. Omdat ik nou eenmaal een talent heb voor verkeerd lopen 🙂

Niet de reis maar de race

Deze Night Trail ging vooral om de ‘beleving’ en niet om tijd, dus er was ook geen prijsuitreiking. Maar er was wel een tijdregistratie. Genoeg reden voor mij om vooral wel gas te geven. Ik ben zo iemand die met yoga persé een hoofdstand wil doen, omdat het er cool uitziet en ik dat gewoon wil kunnen, terwijl dat zooooooooo niet yoga is. Welke mooie houdingen je nou wel of niet kunt is nou juist NIET belangrijk bij yoga. Net als bij deze trail gaat om de weg ernaar toe, de beleving dus.

Finish

Maar goed, ik ben dus nogal streberig en beleef het gewoon allemaal wat intenser als ik wat harder door loop en er stiekem toch een wedstrijd van maak. Maar het moet wel leuk blijven hè, ik moet ook niet al te moe worden :-). En dat is goed gelukt. Ik heb heerlijk op mijn eigen tempo door gelopen. Mijn enkels zijn heel gebleven en na 1:14:36 kwam ik over de finish. Kees en Eric waren toen al binnen na hun 26 km en de rest volgde ook snel.

Bier en chocolademelk

Ik ging op zoek naar de pannenkoeken, maar die waren dit jaar nergens te bekennen. Wel was er warme chocolademelk, dat was ook erg lekker. Na 2 biertjes in de voetbalkantine was iedereen toch wel erg moe en was het tijd om naar Arnhem te gaan.

Tot 2016!

Ook de Montferland Night Trail van 2015 was een succes. Ik sprak wat lopers die een stuk verder moesten rijden dan wij. Naar Almere, maar ze vonden de reis meer dan waard. En dat geloof ik meteen. Dus Stokkum, tot volgend jaar!

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − elf =