De 10 tips voor perfectionisten
‘Perfectionisme’. In een sollicitatiegesprek is het een sociaal wenselijk antwoord op de vraag wat je slechte eigenschap is. Want stiekem is perfectionisme natuurlijk niet zo’n heel slechte eigenschap. Het geeft aan dat je bereid bent om iets zo goed mogelijk te doen. Maar perfectionisme kan je ook enorm in de weg staan. Dat geldt niet alleen tijdens je werk, maar ook bij het sporten en gezond leven. Daarom hebben we 10 tips voor perfectionisten.
Perfect, dat wordt het nooit
Wij zijn allebei behoorlijk perfectionistisch. Dat is niet erg, want een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd en helpt je om het beste uit jezelf te halen. Maar het kan ook heel verlammend werken. Omdat je plan in je hoofd er perfect uitziet, maar in de praktijk voldoe je helemaal niet aan je eigen perfecte verwachting. En dat betekent, dat je er in het vervolg maar helemaal niet aan begint. Want perfect, dat wordt het toch nooit. Dus daar gaat je sportieve doel, of je voornemen om nu echt gezond te eten. Zonde natuurlijk!
Met deze 10 tips wordt het leven van een perfectionist een stuk aangenamer.
1. 80/20
Maak gebruik van de 80/20 regel, oftewel de wet van de minste inspanning. Misschien heb je de koelkastblog van Ivar gelezen. Ivar past de 80/20 regel toe op zijn voeding. Het principe is dat je beter 80% gezond kunt eten, en daarnaast 20% ‘ongezond’ kunt eten. Daardoor heb je al heel veel winst in gezond eten, terwijl je je zo nu en dan toch dat plezier gunt door die lekkere foute dingen te eten. De kans dat je het volhoudt om gezond te eten, is op deze manier vele malen groter, dan dat je van jezelf alleen maar gezond mag eten.
2. Dare to suck
Van perfectionisten moeten nieuwe dingen, zoals sporten, direct perfect gaan. Zo werkt het natuurlijk niet. De valkuil is dat perfectionisten dan in het begin al afhaken. Maar het zou vreselijk saai zijn, als je iets meteen goed kan. Durf iets nieuws te proberen en te falen. Juist door heel veel fouten te maken, word je uiteindelijk goed. Doe het steeds verkeerd, leer van je fouten en je wordt een expert.
3. Inspiratie
Laat je inspireren door andere -ook niet perfecte- mensen die het roer hebben omgegooid, tig kilo hebben verloren, een (halve) marathon hebben gelopen, de Mont Ventoux op de racefiets hebben beklommen, de sterren van de hemel dansen en ga zo maar even door. Niemand is perfect. Dus als zij het kunnen, dan kun jij het zeker!
4. Maar vergelijk je niet met de ogenschijnlijk fantastische levens van andere mensen
Het is goed om je te laten inspireren, maar vergelijk je niet met andere mensen. Vooral tijdschriften of social media zijn een goede bron om je een complete loser te laten voelen. In tijdschriften ziet iedereen er sowieso perfect uit (Thanks a lot photoshop!). En ja op social media post iedereen natuurlijk wel de dingen waarbij hij of zij goed uit de verf komt. Instagram bijvoorbeeld is fantastisch, maar sommige mensen lijken er én geweldig uit te zien én een extreem gezond ontbijt te eten (met een ontbijt dat er ook nog eens uitziet als een schilderij) én iedere dag te sporten én alleen maar op vakantie te gaan én nooit te werken. Hoe kan dat? Als je je daar aan gaat meten, dan wordt het niks natuurlijk. Als je je eraan stoort of mee gaat vergelijken, ontvolgen die handel!
5. Yoga/mindfullness/mediatie
Allemaal manieren om in het nu te leven en je geen zorgen te maken om het verleden of de toekomst. Wees je bewust van wat je nu hebt en wat je allemaal met je lichaam kan doen. Wees dus dankbaar voor wat je (nu al) hebt.
6. Wat is echt belangrijk?
Stel prioriteiten en voer die zaken goed uit. De rest is bijzaak en daar hoef je niet zoveel energie in te steken, laat staan dat de bijzaken perfect hoeven te zijn.
7. Focus op dingen die belangrijk zijn, maar waar je ook invloed op kunt uitoefenen
Als je weet wat belangrijk voor je is, kun je je daar op richten. Wil je gezond leven? Dan kan je daar invloed op uitoefenen door gezond te eten en bewuste keuzes te maken.
8. Geef jezelf een tijdslimiet
Door jezelf een deadline op te leggen, geef je jezelf een tijdsgrens. Je perfectionistische kantje heeft dan geen kans. Ook van belang bij het sporten is om sportafspraken in te plannen in je agenda. Zo kun je er niet onderuit.
9. Vier je succes
Heb je jezelf een (realistisch) doel gesteld en heb je dat doel gehaald? Gefeliciteerd, je bent een topper! Niet gelijk door naar het volgende. Geniet er eerst even van voordat je het volgende doel stelt.
10. Let op wat je tegen jezelf zegt
Je hoeft jezelf natuurlijk niet al te serieus te nemen, want een beetje zelfspot kan geen kwaad. Maar praat jezelf nooit de grond in en zeg geen lelijke dingen tegen jezelf. Je bent uniek, geweldig en tot veel meer in staat dan je denkt. En laat niemand, en al helemaal jezelf niet, anders beweren!