Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Tim Pleijte)

Vandaag kijken we in de koelkast van de winnaar van de zwaarste marathon van Nederland; de Kust Marathon Zeeland. Hij is begonnen als wegatleet, maar richt zich nu vooral op het sky- en trailrunnen. Zijn sfeervolle koelkastselfie is een geweldige binnenkomer. Maak snel kennis met de sympathieke Zeeuwse atleet Tim Pleijte!

Tim, vertel. Wie ben je en wat doe in het dagelijks leven?

Ik ben Tim Pleijte, 31 jaar, geboren en getogen in Vlissingen aan de prachtige Zeeuwse kust! Ik ben werkzaam bij het ZRTI (Zuidwest RadioTherapeutisch Instituut) in Vlissingen (en af en toe op de nevenlocatie in Roosendaal). Hier gebeuren alle werkzaamheden bij patiënten die komen voor radiotherapie. Denk hierbij aan het geven van patiënten voorlichting, maken van een CT-scan, het vervaardigen van een bestralingsplanning en het uitvoeren van de daadwerkelijke bestraling.

Jij bent erg sportief en succesvol als atleet. Wanneer ben je daarmee begonnen?

Als hardloper/atleet Ben ik zo’n 10 jaar geleden gestart. Ik ben ooit begonnen met wedstrijden op de weg en cross (korte uitstap naar wedstrijden op de atletiekbaan, niet echt mijn ding). Sinds enkele jaren richt ik mij met name op trailrunning en skyrunning maar blijf daarnaast actief op de weg en cross.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Tim Pleijte)

Hoe combineer jij je werk met je carrière als atleet?

Ik heb een parttime contract van 31 uur per week (3 middagen van 12:00-17:00 en 2 hele dagen 8:00-17:00), wat voor mij ideaal is. Het werk en trainen is voor mij op die manier goed te combineren en perfect op elkaar afgestemd. De drie halve werkdagen train ik vaak in de ochtend en na het werk nogmaals, op de hele werkdagen train ik eenmaal of heb ik een rustdag. Wanneer ik weer eens naar het buitenland mag voor een mooie wedstrijd wordt daar ook vrijwel altijd een oplossing voor gevonden, ze zijn op mijn werk gelukkig erg meedenkend!

Tot nu toe is het jaar druk geweest voor je. Waar heb je zo allemaal aan deelgenomen en wat is je huidige doel?

Het afgelopen jaar is inderdaad ontzettend druk geweest met wedstrijden. Bijvoorbeeld: Trail by the Sea, WK-trail kwalificatie wedstrijd Annecy, WK Skyrunning Spanje, Salomon Alpen X, Salomon Glen Coe Skyline Schotland, Kustmarathon Zeeland, Limone Extreme Italie (NK Skyrunning), WK Trail Portugal. En dat is nog lang niet alles. Ik geniet nu van een korte rustperiode en het zeer geslaagde seizoen! Mijn rustperiode gebruik ik niet alleen om lichaam en geest te laten herstellen maar ook om doelen te zoeken voor komend jaar, waar ik dus volop mee bezig ben. Volgende week start ik weer met opbouwen en een motivatie die sky high is!

Die rustperiode is meer dan verdiend. Heb je een atleet waar je tegen op kijkt of als  voorbeeld ziet?

Eerlijk gezegd kijk ik nooit zo tegen mensen op. Natuurlijk zijn er wat atleten van uitzonderlijke klasse. Ik vind het echter vooral mooi om te kunnen genieten van de sport zelf, de prachtige omgeving, het verbeteren van jezelf en ga zo maar door 😉

Hoe belangrijk is voeding voor jou?

Ik vind een gezonde voeding erg belangrijk. Zo ben ik bij een sport-diëtiste geweest en probeer ik daar veel van toe te passen. Maar ik moet toegeven dat na sommige wedstrijden/trainingen het lichaam zo erg belast is dat elke vorm van voeding welkom is haha. Ook hier staan dus vaak genoeg zakken snoep, chips of andere minder gezonde keuzes in de (koel)kast. Zolang de basis goed is moeten dat soort dingen kunnen lijkt mij. Zeker wanneer er een zwaar trainingsprogramma afgewerkt wordt moet je zorgen dat je voldoende energie en bouwstoffen binnenkrijgt. De manier waarop dat gebeurt probeer ik zo gezond mogelijk te houden. Lukt dat niet, heus geen ramp.

(Vrienden, bekenden en trainingsmaatjes zullen nu wel denken, jaja Tim wij zien jou altijd alleen maar met cola, chips en snoep, hahaha.)

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Tim Pleijte)

Wat zit er altijd in jouw koelkast? En wat komen we er zeker niet tegen?

Wat altijd wel in de koelkast te vinden is: groente en fruit, kwark, cola light. Wat nooit in de koelkast te vinden is: vlees. Mijn ouders aten eigenlijk nooit vlees, dus daarmee ben ik niet opgegroeid. Ik weet eigenlijk niet beter dan een voedingspatroon zonder vlees. Ik gebruik wel dierlijke producten zoals boter, kaas, eieren en eet ook vis. Of daar een benaming voor is zoals vegetarier o.i.d. maakt mij niet zo heel veel uit. Ik voel mij er goed bij en laat het dus zo.

 Heb je een favoriet product of gerecht?

Oei… ik houd zoveel van eten dan kan ik uren doorgaan. Haha! Ik zal een poging wagen. In de zomer vind ik na de training een ijskoude smoothie met veel vers fruit en proteine poeder erg lekker. Of muesli met melk of kwark! Krootjessalade met feta vind ik ook heerlijk (rode bieten salade voor de niet zeeuwen). Ik eet een gigantische hoeveelheid pindakaas op jaarbasis… Cola (light) gaat er ook eigenlijk altijd wel in… Toch allemaal niet even gezond geloof ik, hahaha. Maar voor de avond/hoofd maaltijd vind ik het altijd lekker als er lekker veel groente in zit! En ik ben dol op fruit, vooral passievrucht.

Ik heb niet het idee dat je een bepaald dieet volgt, klopt dat?

Inderdaad, ik eet niet echt volgens een bepaald dieet. Zoals ik als zei; ik eet alleen geen vlees.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Tim Pleijte)

Gebruik je voedingssupplementen?

Ja, ik gebruik voedingsupplementen, met name proteine (Whey direct na de training, Caseine voor het slapen gaan), maar niet elke dag. Afhankelijk van de zwarte van de training/wedstrijd of trainingsperiode. Verder af en toe een multivitamine of vitamine C.

Hoe zit een dag van jou eruit, op het gebied van eten en trainen?

Een gemiddelde dag qua eten in (zware) trainingsperiode:

  • Ontbijt 3 boterhammen, 2 met pindakaas, 1 met hagelslag, glas water.
  • Training 1. Na de training vaak wat dadels of rozijnen, daarna een smoothie met fruit en proteinepoeder of muelsi met kwark/melk. En vaak een glas cola light.
  • Dan door naar mijn werk en lunch 4 boterhammen, beleg: kaas/tonijnsalade. de rest van de dag drink ik water.
  • Als tussendoortje een aantal stuks fruit, banaan/appel/passievrucht/manderijn/peer. Soms nog aangevuld met een eierkoek of een handje noten.
  • Training 2 direct na het werk.
  • Diner: bijvoorbeeld pasta met veel groente en vleesvervanger of vis. Snack in de avond, muesli/yoghurt/kwark/noten/chips.
Wow, 2 trainingen op een dag en daarnaast ook nog werken. Petje af! Heb jij nog een laatste tip voor ons?

Wees vooral niet te streng voor jezelf. Af en toe een snack o.i.d. moet kunnen zolang de basis goed/gezond is. Geniet van alles zowel het hardlopen, trainen, omgeving als het eten daarna gezond en af en toe wat minder gezond 😉

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Tim Pleijte)

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 13 =