Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Robert Lathouwers)

Deze atleet heeft een enorme staat van verdienste in de atletiek. Hij begon zijn carrière op de 400 meter, ging verder op de 800 meter en won op deze afstand o.a. de FBK games. Bovendien werd hij maar liefst twee keer afgevaardigd naar de Olympische Spelen. In 2008 werd hij in Peking 3e in zijn serie op de 800 m. Vier jaar later plaatste hij zich Londen voor de halve finale. Zijn topsport carrière heeft hij inmiddels beëindigd, maar stilzitten doet hij allerminst. Is hij nu elke week bij de KFC te vinden of is het een echte healthfreak? Kijk mee in de koelkast van Robert Lathouwers!

We kennen je natuurlijk als (voormalig) Olympisch Atleet, maar je hebt je carrière- door een blessure- moeten stoppen? Hoe was dat om te moeten stoppen?

Ik heb inderdaad mijn carrière door een blessure moeten stoppen. Ik scheurde die grote pees onder mijn voet twee keer helemaal af. Daarna ben ik eraan geopereerd, maar topsport was niet meer mogelijk. Gek genoeg heb ik het daar niet zo moeilijk mee. Ik doe al aan atletiek vanaf mijn 5e en ik was 31 toen ik ermee stopte. Vanaf mijn 16e ben ik “professioneel atleet”. Dit betekent: geen wedstrijden winnen = geen inkomsten. Daar ben je op een gegeven moment wel klaar mee hoor, altijd maar die druk om te moeten presteren. Ook vanuit de media, dat is best zwaar.

Na je topsport carrière ben je bepaald niet stil gaat zitten. Wat doe jij nu allemaal qua werk en qua sport?

Ik heb sinds 2010 mijn eigen bedrijf “Robert Lathouwers Sports Excellence” te vinden op www.RobertLathouwers.nl Ik werd tijdens mijn atletiek carrière zo vaak gevraagd voor trainingen, clinics, workshops en presentaties dat ik maar een bedrijfje heb opgezet. Inmiddels ben ik hier 40-60 uur per week mee bezig.

Daarnaast ben ik in december 2016 gevraagd door ASICS of ik Community Manager wilde worden van het Nederlandse ASICS FrontRunner team, daar hoefde ik niet lang over na te denken en heb ik vrij snel besloten om dit samen met mijn eigen bedrijf te combineren. Dit was, los van mijn bedrijf, in de eerste maanden ook 40-60 uur per week werken dus ik sliep niet veel in die tijd 🙂

Maar ik heb echt van mijn hobby mijn werk kunnen maken dus je zal mij, naast het gapen, nooit horen klagen!

Ik train zelf niet heel veel aangezien ik bijna elke dag (meerdere) clinics geef en dus vanzelfsprekend ook veel aan het hardlopen ben.

Naast al deze werkzaamheden heb je ook een gezin! Valt dat wel te combineren?

Wij hebben een heerlijke kleine vent rondlopen van 15 maanden waardoor ons oude ritme natuurlijk even op de schop ging. Zeker met een eigen bedrijf moet je oppassen dat je niet teveel werk op je neemt. Dit heb ik het laatste half jaar wel gedaan en dit was eigenlijk niet goed te combineren. Nu probeer ik bewust niet elke avond tot 23.00 uur door te werken maar ook gewoon eens lekker een filmpje te kijken.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Robert Lathouwers)

Hardlopen doe je dan misschien niet meer op het niveau als voorheen, maar je loopt nog wel veel. Heb je nu een specifiek doel op hardloopgebied?

Ik ben sinds kort wat langere afstanden gaan lopen. Zo heb ik in Cyprus 2 maanden geleden een halve marathon trail gedaan en dat vond ik zo ontzettend gaaf, dat zou ik wel vaker willen doen. Ook mag ik als ambassadeur van Vifit Sport in november naar de New York Marathon, deze zou ik heel graag willen lopen! De vraag is alleen of mijn lichaam dat nog aankan na alle blessures en operaties die ik in mijn carrière heb ondergaan. De komende weken/maanden zal ik wat langere loopjes doen, puur om te kijken wat mijn voeten, enkels etc. als reactie geven. Mocht dit positief zijn ga ik zeker proberen voor de New York marathon te trainen. Ik zal alleen geen risico’s gaan nemen omdat hardloopclinics en trainingen geven toch mijn werk is.

Trails zijn top en en die marathon van New York zou fantastisch zijn. Hopelijk gaat het je lukken. Heb je zelf eigenlijk atleten die je bewondert of als voorbeeld ziet?

Nee, niet echt meer. Vroeger had ik Michael Johnson (oud wereldrecord houder op de 200 en 400 meter) als voorbeeld, maar dat is nu wat minder geworden. Sinds ik veel trainingen geef vind ik het vooral gaaf om te zien hoe andere lopers zich proberen te verbeteren en zich daar 100% voor inzetten. Of je nu heel hard loopt op een marathon of een 5 km in 6.30min/km.. als dat het maximale uit jezelf halen betekent, krijg ik daar kippenvel van. Dát echt mijn voorbeelden, dat vind ik knap en heb daar heel veel respect voor!

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Robert Lathouwers)

Mooi gezegd. En nu is het tijd…. voor de koelkast! Als voormalig top atleet vind jij voeding waarschijnlijk erg belangrijk?

Het zal je misschien verbazen, maar voor mijzelf niet. Maar dan ben ik heel eerlijk. Toen ik Olympisch atleet was zat ik minimaal 2-3 keer per week bij de KFC.

Ik heb het ook nooit echt nodig gehad om heel gezond te eten. Ik zat altijd op een vetpercentage van 7% en kon eten wat ik wilde. Verder was ik nooit ziek of voelde ik me sloom of futloos.

Pas toen ik klaar was met mijn topsport carrière en mij wat meer op fitness ging focussen i.v.m, een personal trainer opleiding ben ik mij eigenlijk pas gaan verdiepen in voeding en wat de voordelen daarvan zijn.

Hier had ik in mijn sport carrière wellicht toch meer uit kunnen halen, qua herstel en blessure preventie.

En hoe is dat tegenwoordig? Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden?

Eiwitten staan er altijd. En die komen in verschillende vormen; vis, kwark, kip, eieren, whey poeder, eiwit shakes, noten, melk, yoghurt etc. Eiwitten heb je natuurlijk nodig voor spieropbouw en spierherstel, voor een sporter wel zo belangrijk.

Ik ben zelf niet de grootse fan van de meeste groentes, ik vind het gewoon echt niet lekker. Uiteraard weet mijn vrouw (ja inderdaad, die kookt 🙂 er altijd wel wat lekkers van te maken door middel van sausjes oid maar met gewoon gekookte groenten maak je mij niet per se blij..

Voor groenten hoeven we je ’s nachts dus niet wakker maken, maar voor welk gerecht mag dat wel?

Mexicaanse gehakt schotel met nachos en gesmolten kaas plus zelfgemaakte guacamole. Any time!

Het lijkt erop dat jij niet volgens een bepaald dieet, klopt dat?

Nee, dus niet echt eigenlijk. Ik eet alles wat de pot schaft, lekker ouderwets 🙂 Uiteraard eten we wel gewoon gezond dus onze groenten (ook al is het niet mijn favoriet), vlees, fruit, noten, brood etc. maar we hebben niet een speciaal dieet.

Voor een fitness shoot moest ik een keer van 7% vet naar 4% vet, toen heb ik 2-3 maanden alleen maar sla, kip, ei en vis gegeten. Niet per se heel afwisselend en gezond maar voor dat doel werkte het wel goed.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Robert Lathouwers)

Hahaha, dat laatste klinkt niet zo aanlokkelijk. Maar wel effectief zo te zien. Geen dieet voor jou dus, maar gebruik je supplementen of iets dergelijks?

Op het moment niets meer, behalve Whey Eiwitten voor het herstel en het behoud/opbouw van de spieren. Dit is in poedervorm en dus makkelijk te shaken met melk of water. Sinds kort ben ik ambassadeur geworden van Vifit Sport. Zij hebben nu 3 producten ontwikkeld waar elk 20 gram eiwitten per portie in zitten, een drankje, een reep en een poeder vorm waar je een shake mee kan maken. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat 20 gram eiwitten de ideale hoeveelheid is. Dat is de hoeveelheid dat je lichaam per keer opneemt. Dat gaat dus om meerdere keren per dag. Overigens kun je dit ook uit voeding halen.

Toen ik nog professioneel atleet was was dit wel een ander verhaal trouwens, toen slikte ik wel 20 pillen op een dag. Alle soorten vitaminen, visolie, magnesium, L-carnitine, mineralen etc.

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit?
  • Ik ontbijt graag met havermout en daar doorheen eiwit poeder. Dit wissel ik af met een bananen pannenkoek, een pannenkoek van banaan met ei en kokos snippers.
  • Ik houd van fruit, als tussendoortje neem ik dus vaak 2 stuks fruit zoals: Bananen, appels, peer, druiven. Ook ben ik een nootjes fan; cashew noten, walnoten, amandelen en studentenhaver eet ik graag tussendoor.
  • Als lunch ga ik meestal altijd voor heerlijk donker brood, wel vers brood! Moet geen 3 dagen oud zijn.. met geitenkaas, pindakaas, kipfilet met avocado of iets van kalkoenfilet.
  • Om dat af te wisselen neem ik ook graag een kom muesli met melk of kwark en honing.
  • Als avondeten eet ik wat de pot schaft. Dit kunnen rijk gevulde salades zijn, dit kan zo’n Mexicaanse gehakt schotel zijn. We zijn dol op wraps, maar ook een KFC moet eens in de 2 weken gewoon kunnen 🙂
Zijn er nog tips die jij ons kan geven?

De belangrijkste tips die ik kan geven zijn: Eet gezond, maar probeer niet door te slaan.

Niet eten is erg slecht! Als je wilt afvallen is maaltijden overslaan het slechtste wat je kunt doen, het zal er later allemaal weer bij komen. Eet om de 2,5 a 3 uur maar let gewoon op de koolhydraten en de calorieën in totaal. Salades bijvoorbeeld kun je bijna onbeperkt eten, hier zitten nauwelijks calorieën in maar door de vezels kun je er wel lekker vol van zitten.

Zorg dat je niet meer calorieën naar binnen werkt dan je verbruikt, dan zul je aankomen. Wanneer je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrand val je af. Zo simpel is het.

Zorg dat je je eiwitten niet vergeet, dit zorgt voor sporters voor spieropbouw en spierherstel.

Drink veel water. Ons lichaam bestaat voor 60-65% uit water, blijkbaar dus heel belangrijk. Gooi er dus niet TE veel andere zooi in die ons lichaam geen goed doet. In veel drankjes, naast water, zitten ook veel calorieën. Tel dit dus ook mee in je voedingsschema..! Het gaat niet alleen om eten maar om alles wat je binnen krijgt, ook dat glaasje cola a 80-100 calorieën.

Conclusie: Een keer wat minder goed eten is alleen maar goed voor je, ook mentaal. Geniet er dan ook echt van en voel je niet schuldig! Probeer het alleen te beperken tot 1 maaltijd in de week en ga hier eerlijk (tegenover jezelf) mee om.

Dank je wel Robert voor het kijkje in je koelkast! Succes met al je bezigheden en… See you on the Trails!

Heb je vragen voor Robert Lathouwers, laat hieronder dan een reactie achter of ga naar zijn website. Wil je Robert volgen, dan kan dat o.a. via Instagram!

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Robert Lathouwers)

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × een =