Raceverslagen,  Trailrunning

Race verslag: StuwwalTrail 2016

Zaterdag was het tijd voor een van de mooiste lopen van Nederland: de Stuwwalloop in Oosterbeek. Qua afstanden is er voor ieder wat wils: 5 km, 10 km, 17,7 km op de weg. Of 10 km of 20 km op de trails. Stefanie deed gisteren mee aan de 10 km op de weg en haar verslag komt morgen online, maar ik deed mee aan de 20 km Stuwwaltrail. Het was niet de eerste keer, dat ik meedeed. Maar misschien was wel de mooiste, deze 2016 editie!

Hoogtemeters

Het was gisteren de derde keer dat ik meedeed aan de StuwwalTrail 20 km. De eerste keer in 2014 wist ik niet wat me overkwam. Die hoogtemeters, wat vond ik dat heftig! Vorig jaar wist ik wel wat me te wachten stond en dankzij mijn training ging het toen al een heel stuk beter. Ik was erg benieuwd hoe het me dit jaar zou vergaan. Want ik ben training voor de Mont Blanc Marathon (2700 hoogtemeters) en BeatTheSun (3000 hoogtemeters). Dan mag ik natuurlijk niet gaan piepen bij 500 hoogtemeters 😉

Donder en bliksem

Op zaterdagochtend scheen de zon volop, maar voor de middag was code geel afgeven. Het zou stevig gaan regenen met kans op onweer. De organisatie liet vooraf al weten het weer goed in de gaten te houden en waar mogelijk flexibel te zijn met starttijden.

Daar speelt een heel leuk bandje..

Ik vertrok ruim op tijd van huis om mijn startnummer op te halen. Het leuke aan de Stuwwalloop vind ik altijd de festivalachtige sfeer op Sportpark Hartenstein. Er staan kraampjes en er speelt een bandje. Nadat ik mijn spullen bij de bewaakte garderobe had afgegeven, kwamen mijn trainingsmaatjes van Running Improvement er ook aan. Om 15:45 was de start en -tot nu toe- viel het reuze me met het weer. Het was droog. Maar wel warm.

Stuwwaltrail 4

Doel

Mijn doel voor deze 20 kilometer trail was om gewoon lekker te lopen, dus niet voor een tijd. En ik vermoedde dat een podium plaats uitgesloten zou zijn. Het damesveld op de trail was vorig jaar namelijk erg sterk. Maar ik wilde wel een beetje doorlopen, omdat ik graag wilde weten hoe ik ervoor sta. Als ik 21 juni a.s. daadwerkelijk moet racen tijdens BeatTheSun, dan moet ik daar wel kunnen knallen.

ArnhemsMeisjeRent

Drie dames van ArnhemsMeisjeRent gingen ook van start op de 10 km. Het plan was wel om bij hun in de buurt te blijven. De eerste kilometers zijn nog niet zo spannend, qua hoogtemeters. Maar het is ook niet verstandig om daar als een gek te vertrekken, want dan heb je geen kracht meer over voor de rest van het pittige parcours. Het eerste gedeelte ging prima. Het was warm, maar ik voelde me goed. Na ongeveer 5 km begon de echte trail. Met de flinke klimmetjes.

Downhill

Heuveltop ga ik niet zo snel, maar heuvelaf ren je ik eigenlijk altijd iedereen voorbij. Van de afdalingen moet ik het dus echt van hebben bij een trail. Maar dat maakt het wel wat lastig om samen met anderen te lopen, omdat ik een beetje een bijzonder ritme heb. De route was weer prachtig. Zo mooi dat we zo dicht bij een Arnhem zo’n mooie omgeving hebben, met geweldige trailpaden. Op kilometer 7 had ik een enorme inzinking qua kilometertijd, zag ik achteraf op Strava. Waar dat precies aan lag, weet ik eigenlijk niet. Maar waarschijnlijk moest ik toen meerdere heuvels beklimmen. En dat ging niet rennend, maar wandelend. Wat bij trailen gewoon is geoorloofd.

Foto: Via Gladiola
3e vrouw

Ik zat er lekker in en op een gegeven moment hoorde ik van de organisatie en mensen langs de kant dat ik op dat moment 3e vrouw was. Dat had ik helemaal niet verwacht bij deze wedstrijd en ik schrok er een beetje van. Dat betekende dat ik van mezelf ook moest gaan presteren om toch op het podium te komen. Of ik opeens last kreeg van een soort van faalangst, of dat het ergens anders aan lag, weet ik niet. Maar vanaf dat moment ging het niet meer zo lekker.

Trailchicks

Het was erg warm en ik had gelukkig mijn eigen rugzakje met sportdrank mee. Toch kwam de drakenpost na ongeveer 12 a 13 kilometer als geroepen. De trailchicks hielpen daar met het uitdelen van de drankjes. Ik dronk twee bekers water, gooide er nog 1 over mezelf heen, nam een handje pinda’s en toen was ik weer Good To Go. Het plan was nu om samen met Floortje, Bo en Renée van de ArnhemsMeisjeRent te lopen en met z’n allen over de finish te komen. Maar dan moest ik ze wel bijhouden natuurlijk. Dat lukte niet.  Inmiddels was ik al lang geen derde vrouw meer, maar zesde. Althans, dat zeiden de toeschouwers langs de kant. In een sport waar relatief veel mannen actief zijn, krijg je als vrouw vaak net iets meer aandacht van de toeschouwers. Niet verkeerd voor ons dames!

Cheers

Inmiddels liep ik alleen op mijn eigen tempo en dat ging wel prima. Na iets minder dan 20 km zag ik de finish en toen zat het erop. Tijd voor heel veel water en een alcoholvrije Erdinger! Er waren veel bekenden  die mee hadden gedaan aan de Stuwwaltrail. Ook een aantal van mijn ‘oude’ loopmaatjes van Arnhem Loopt waren aanwezig, heel leuk om ze weer even te zien.

1 seconde

Anne-Hester, een van mijn trainingsmaatjes van Running Improvement, was derde geworden op de 10 km Trail. Althans, dat was haar eerste instantie verteld. Bij de prijsuitreiking, werd haar naam vervolgens niet genoemd. Er was wat verwarring, want blijkbaar waren er mensen verkeerd gelopen bij de 10 km trail. Nu werd er uitgegaan van een bruto tijd. Anne-Hester had het podium met 1 seconde gemist. Tja. Volgend jaar beter, dan maar.

En toen.. de Stuwwalloop

We konden nog 1 drankje doen, maar toen begon het keihard te regenen. Tijd om naar huis te gaan. De Stuwwal-weg-lopers (waaronder Stefanie), moesten nog wel van start gaan. Hoe het haar verging.. lees je morgen!

4 Comments

 • Marta Serrano García

  Hoi Erlinde,

  Wat en mooie ervaring gisteren bij de StuwwalTrail 20K!! Voor mij was het mijn tweede trail. De eerste was ‘appeltje eitje’ in vergelijking met die van gisteren (de eerste was dan ook ‘alleen 10K’). Dus voor de eerste keer in Oosterbeek en ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten. De sfeer was hartstikke gezellig en de omgeving simpelweg prachtig. Ik startte met de 2e groep en snel zag ik dat de StuwwalTrail heel bijzonder was, prachtig en heftig tegelijk!!!

  Gelukkig heb ik de finish gehaald. Mijn tijd… maakt het niet zo veel uit, langer dan ik zou willen hebben maar het was geen ‘makkie’. Dankzij de StuwwalTrail heb ik weer wat over mezelf geleerd en nieuwe grenzen gelegd. Volgend jaar doe ik zeker weer mee!

  Congrats!! Jullie hebben een super leuke blog!! Blijf maar posten.

  • run-waygirls

   Hi Marta,

   Dank je wel voor je mooie reactie. Super goed dat je de 20 K StuwwalTrail hebt gelopen. Het is zeker geen makkie. Eén van Nederlandse zwaarste trails en daarnaast was het ook nog eens warm. Je mag met recht trots zijn op jezelf. Leuk dat je er volgend jaar weer bij bent!

   See you on the trails 🙂

  • run-waygirls

   Haa Ruth,

   Dank je wel!! Wat leuk dat je de 5 K hebt gedaan. Het was inderdaad heel klam. Hopelijk heb je genoten van de 5 km stuwwalloop.