Tips & Tricks,  Trailrunning

Meten is weten: Hoe fit zijn Sanne & Anne-Hester?

Meten is weten….

Een beetje loper gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Ooit begon ik op mijn afgetrapte gympies aan ‘Start to run’ van mijn Belgische steun en toeverlaat Evy, schatte ik mijn snelheid aan de hand van het tempo waarmee ik de bomen aan mijn zijde passeerde, dacht ik aan mijn oorsuizen te kunnen voelen dat ik in het rood liep, en vond ik mijn weg door het bos aan de hand van ANWB paaltjes. Op den duur echter, kwam er een Garmin met hartslagmeter die later plaats maakte voor een Suunto met GPS.

Maar… the sky is the limit, anything is possible en voor sommige rupsjes is het nooit genoeg, dus bij die Suunto blijft het natuurlijk niet. Met het voorzichtig aan wat serieuzer lopen en gerichter trainen ontstaat de nieuwsgierigheid naar hoe het nu werkelijk fysiek met me gesteld is. Anne-Hester en ik besluiten ons aan te melden voor de Mudsweattrails testweken.

MudSweatTrails & Sportfocus040

Via de testweken van Mudsweattrails komen we terecht in Eindhoven bij Laurens Groenendijk van Sportfocus040. Laurens is een enthousiaste coach, personal trainer en looptrainer. Tevens is hij coördinator en coach van het Nederlands team Ultratrail. Sinds 2016 is hij te vinden in Eindhoven waar hij in zijn eigen ruimte de testen afneemt.

Met de fittest worden je gezondheid en belastbaarheid op 16 punten gemeten door onder andere uithoudingsvermogen (zuurstofopname, uitstoot kooldioxide, bloedwaarden), spierkracht en –evenwicht en het niveau van vetverbranding in kaart te brengen. Op precieze wijze worden je inspanningszones bepaald, wat je vervolgens handvatten geeft om bijvoorbeeld gerichter te trainen.

Sport Focus Analyse

We gaan dus allebei getest worden. Anne-Hester doet de test volgens het wegprotocol, ik doe de trailtest. De test is praktisch hetzelfde, het enige verschil is echter dat bij de trailtest de loopband continue in een hellingshoek staat van 6%. Lekker voor de kuiten dus.

Beide testen verlopen volgens een vastgesteld protocol dat bestaat uit een looptest, een loopanalyse en krachtmeting van borst, rug, buik en benen.

De looptest bestaat uit 3 tot 4 stappen van 5 min inspanningsperiodes. Ieder blokje wordt de snelheid op de band opgevoerd.

Tijdens de looptest loop je met een kapje op waarmee de zuurstofopname en kooldioxide uitademing op verschillende momenten wordt gemeten. Tevens wordt bloed afgenomen na iedere inspanningsperiode. In je bloed wordt je verzuring (lactaat) gemeten.

Beide ploeteren we een x-aantal minuten op de band. Het is even wennen. Het kapje over je mond geeft bij een hogere snelheid het gevoel dat je in een balon in- en uitademt. Helaas stijg ik er niet mee naar ongekende hoogte. Na 4 stappen van 5 minuten branden mijn kuiten aardig en bereik ik mijn maximale hartslag. Het is mooi geweest. Het is wachten op de keiharde cijfers.

De uitkomst

Een korte samenvatting is ter plekke te geven. Zo verschillend als we zijn qua persoonlijkheid, zo verschillend zijn we ook als lopers. Anne-Hester is een echte duurloper, en een snelle ook nog. Haar verzuring en tevens herstel verlopen volgens het boekje. Een echte snelle diesel.

Bij mij daarentegen verloopt het intern allemaal niet zoals gebruikelijk (story of my life;)) Mijn lactaatwaarden zijn vanaf het begin hoog. Meer het type vertical K slash benzine. Kort door de bocht: wat minder efficiënt en effectief op lagere snelheden, langer door kunnen dan gemiddeld op een hoge tot zeer hoge intensiteit, aldus Laurens. Gevoelsmatig een enigszins verontrustende uitkomst met 3 bergmarathons voor de deur, maar volgens Laurens niets om me zorgen over te maken.

Binnen twee weken hebben we netjes een mooi verslag in de bus waarin alle bevindingen zijn opgenomen. In het verslag worden alle uitkomsten van onszelf persoonlijk beschreven en worden we vergeleken met een ruime onderzoeksgroep van mensen in alle soorten en maten. Topsporters maar ook deelnemers van een obesitasprogramma. Persoonlijk doet de gedachte aan een brede onderzoeksgroep me goed. Bij de gedachte aan een vergelijking met alleen topsporters voel ik me direct een schildpad. Het maakt ook dat we er beide behoorlijk goed vanaf komen en tegelijkertijd voldoende aandachtspunten aangereikt krijgen voor verbetering.

Training en voeding

Met als doel het verslag te verduidelijken is er een paar weken later een presentatie in de MudSweatStore. Laurens geeft enthousiast uitleg over de wijze van meten en de interpretatie van de gegevens. Hij vertelt hoe je kunt trainen aan de hand van de berekende zones uit de test, en wat de meerwaarde hier van is. Uiteraard gevolgd door een aantal mooie adviezen met betrekking tot training. Hij ontpopt zich tot ambassadeur van de krachttraining. Tevens blijft hij benadrukken dat laaaaaaaangzaam lopen het sleutelwoord is tot succes. Wie loopt op een tempo waarop ie eigenlijk niet door de buurvrouw gezien wil worden, is goed bezig!

Aansluitend is er een presentatie van Anja van Geel, sportdiëtiste, onder andere op Papendal. Gedurende een uur hangt iedereen aan haar lippen en worden we overspoeld met tips en trucs op het gebied van voeding. Héél kort samengevat is de boodschap: Goede voeding maakt je niet meteen een winnaar, maar het ontbreken ervan kan je wel de overwinning kosten. Zorg goed voor jezelf, zeker ook tijdens trainingsperioden. Koolhydraten en voldoende vocht zijn de sleutel tot een goede en gezonde fysieke basis tijdens een race. Extra koolhydraten haal je tijdens een race uit Isotone sportdrank, repen en gelletjes. Hoeveel je nodig hebt, is te berekenen en is afhankelijk van je eigen lijf en de duur en intensiteit van je inspanning.

Verzadigd en tevreden keren we huiswaarts. Al met al hebben we vanuit de test en bijeenkomst weer aardig wat nieuwe inzichten opgedaan. En… niet minder belangrijk, hebben we wat meer inzicht gekregen in onszelf. We weten wat ons te doen staat in de aanloop naar de trailmarathon van Wales… Ik hoop dat mijn buurvrouw de gordijnen dicht heeft de komende weken…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 5 =