Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Jeroen Vink)

Voor de trailrunners onder ons is hij een bekend gezicht. In 2012 liep hij de Leudaltrail, zijn allereerste trail, die hij gelijk won! In 2015 volgde zijn doorbraak met de winst op de Sallandtrail 75 km. Ook benieuwd hoe serieus hij is op het gebied van voeding? Neem een kijkje in de koelkast van Jeroen Vink!

Jeroen, wie ben je!?

Ik ben dus Jeroen Vink, 32 jaar en woon in Ermelo. Ben in het dagelijkst leven junior systeembeheerder sinds een jaartje, na 10 jaar bij hetzelfde bedrijf op de expeditie gelopen te hebben. Maar daar was ik helemaal klaar mee. Nu heb ik een wat minder fysieke baan, dus wat meer tijd om goed te trainen. Al was het hele dag rondwandelen op de expeditie ook wel goed voor mijn benen.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

Zes jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, na een aantal jaren niet sporten. Vroeger ben ik wel sportief geweest. Zo deed ik judo, tennis, voetbal en wat casual fitness in mijn tienerjaren. Ik vond hardlopen wel altijd leuk om te doen op de basis- en middelbare school. Zo was ik een van de weinigen die de shuttlerun-test kon uitlopen op onze school en kreeg ik een 12 als cijfer bij de heideloop met lichamelijke opvoeding. De route voor een 10 lopen, met 2 minuten speling ?.

Hahaha, mooi! Een 12, dat kreeg je gewoon voor elkaar. Maar hoe verliep de start van het ‘serieuze’ hardlopen?

Nou, 6 jaar geleden ben ik dus serieus begonnen met trainen en binnen 2 maanden liep ik een halve marathon en de 5k onder de 20 minuten. Weer een maandje later stond ik 2 maanden langs de kant met shin-splints, verrassend! Daarna toch wat rustiger gestart en de afstanden wat langzamer opgebouwd. Ook ben ik toen veel met loopstijl bezig geweest en ging steeds minimalistischer lopen, eerst de Saucony Kinvara, daarna een aantal schoenen van Vibram Fivefingers.

Aha, de Italiaanse ‘barefoot’ schoen. Die er zo typisch uit ziet. Althans dat vind ik. Met vijf individuele tenen…

Ja die! De Fivefingers had ik ook aan bij mijn eerste trail, de Leudaltrail in limburg. Daar stond ik op het hoogste treetje en ontmoette ik Marc van Dijk, die verrast was door mijn schoenenkeuze en snelheid daarmee. Naarmate ik nog langere afstanden ging lopen ben ik toch weer uitgekomen bij wat meer demping, maar nog wel wat lichtere schoenen, als de Salomon S-Lab Sense schoenen. De Fivefingers gaan nog steeds af en toe aan voor kortere rondjes.

En hoe ging het verder?

Daarna ben ik veel meer trails gaan lopen, met als 1e buitenlandse trail de Trail des Fantomes 25km, die ik met kramp in beide benen uitliep, dat gaat nu al een stuk beter gelukkig. Onderhand ben ik door Marc van Dijk ook uitgenodigd voor Team Scarabee, waar ik ontzettend dankbaar voor ben en wat een grote motivatie is om het beste uit mezelf te halen. Mijn grote doel op dit moment is om ooit de UTMB te lopen en Scarabee kan mij daar heel goed mee helpen.

Wat vind je zelf je beste prestaties?

Mijn beste prestaties vind ik de 51km Eigertrail, waar ik 13e ben geworden in mijn categorie en mijn doel had gehaald van onder de 7 uur finishen. Ook mijn tot nu toe enige wegmarathon in Spijkenisse ben ik erg blij mee, met windkracht 6 naar een 2.46 gelopen en mijn laatste wapenfeit, een 4e plek op de 100km Challenge des Seigneurs in de Vogezen.

Knap hoor! Heb je zelf ook atleten die je bewondert?

Bekende sporters die ik bewonder, zijn zoals zoveel trailers Kilian Jornet, buitenaards wat hij laat zien. Trailers die ik als voorbeeld zie zijn Thomas Dunkerbeck, Huub van Noorden en Pascal van Norden, al trainen ze heel verschillend, het zijn allemaal toppers in hun soort! Daarnaast kijk ik met gezonde afgunst naar toppers die minder snel lopen, maar zo’n ontzettend sterk doorzettingsvermogen hebben dat ze altijd maar doorgaan, dat zijn er in de trailwereld teveel om op te noemen.

Nu over naar de koelkast… is voeding belangrijk voor je? En wat vinden we in je koelkast?

Ik heb het geluk dat mijn vriendin best wel veel met voeding bezig is, ook omdat ze wat intoleranties heeft. Zo staan er bij ons in de koelkast veel lactosevervangers, maar voor mij staat er ook altijd wel een bak met kwark klaar. Daarnaast eet ik gewoon altijd wat de pot schaft, maar dat zijn meestal wel verse producten. Of een lekkere pasta met zalm, wat er altijd erg goed in gaat. Ook staan er in de koelkast nog wel eens vleesvervangers, wat we elke week wel een dag, of soms 2, eten.

Ben je heel bewust bezig met voeding?

Ik probeer wel een beetje op te letten met wat ik allemaal eet, genoeg eiwitten, koolhydraten en sowieso gevarieerd eten. Maar van een zak snoep kan ik af en toe ook enorm genieten, die zijn dan ook meestal in een dag leeg. Bier en chips komen er niet zo heel vaak in en als er eens bier wordt gedronken is het 2 of 3 flesjes max per avond.

Diëten doe ik eigenlijk niet aan, sommige dingen eet ik niet omdat ze niet lekker zijn, maar voor de rest maakt het mij niet heel veel uit en probeer ik ook vaak nieuwe dingen te eten, vooral als we uit eten zijn bijvoorbeeld. Maar fruit komt wel redelijk veel voor in mijn voeding, dat staat er ook altijd genoeg in de keuken en de koelkast.

Gebruik je supplementen?

Supplementen gebruik ik vooral op dagen met zware trainingen, er staat hier een pot herstelpoeder met een mix van koolhydraten/eiwitten en er staan wat doosjes met pillen, zoals magnesium en Vit D, waar ik ’s winters een tekort aan heb. Daarnaast natuurlijk de nodige gelletjes en oplospoeder voor tijdens de trails.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor je uit? Op voedingsgebied?

Een gemiddelde dag begint met een bak koffie, een banaan en 2 tot 4 broodjes met honing, pindakaas, kaas of kipfilet. Als tussendoortje heb ik ook vaak fruit mee voor op het werk en in de middag op het werk is het vaak 2 broodjes gezond, of tonijnsalade of 2 omeletten met ham en kaas, daarnaast nog de soep van de dag erbij en soms nog een bakje kwark. In de avond wat de pot schaft en vaak kwark als toetje, of gewoon nog 2 stuks fruit. In de avond afsluiten met wat ik kan vinden aan chocola/koek/fruit.

Ten slotte. Heb je tips voor ons?

Dat vind ik lastig. Iedereen heeft zijn eigen dingetjes. Ik zou zeggen, eet vooral waar je je goed bij voelt en probeer je niet te laten leiden door allerlei roeptoeters die alles maar slecht vinden. Maar eet lekker en gevarieerd. Daarnaast gewoon lekker sporten en alles komt goed ?.

Dank je wel wel Jeroen voor dit ‘down to earth’ advies en het kijkje in de koelkast! Heel veel succes met al je bezigheden en see you on the trails!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =