Trailrunning

De race is nog niet gelopen… Raceverslag Stuwwalloop deel 1

Een bekende uitdrukking, maar in dit geval gewoon de waarheid: de tiende editie van de Stuwwalloop is een nog niet gelopen race.

Enkele maanden geleden schreef ik me een beetje overmoedig in voor de Stuwwalloop- trail van 20 kilometer. Overmoedig en pragmatisch. Er was geen trail van 10 km meer en de 10 km over de weg trekt me niet. Het is een zwaar parcours en dan is het voor mij de vraag of ik dat binnen een uur haal. En tijden boven het uur op de tien, ik vind het niet zo leuk. Moet je er steeds bij zeggen, “ ja maar het is een zwaar parcours…”en alleen iemand die hem ooit gelopen heeft kan deze zin op waarde schatten. Nee, dan maar de 20 km trail, alsof dat niet zwaar zou zijn…

Maar goed, de 20 trail paste perfect in de aanloop naar de Eigertrail van half juli, dus ach, dan schrijf je je in.

Inschrijven is tot daar aan toe, dan moet je trainen. De stuwwallen zijn niet zo ver weg dus ik ben er vaak te vinden geweest. Maar 20 km het is een eind en het kost ook veel tijd en energie. Omdat ik ook nog energie voor andere dingen nodig heb, zoals mijn gezin en werken blijven mijn lange lopen beperkt. Ook jammer, mijn maatje raakt geblesseerd. Maar we maken afspraken voor een trail in het najaar dus deze teleurstelling komen we snel te boven.

De race is nog niet gelopen… Raceverslag Stuwwalloop deel 1De weken voor de race heb ik er een paar en ik krijg er vertrouwen in. Ik voel me in de weken vooraf sterker dan ooit, maar de dagen ervoor ben ik moe en heb last van de warmte. Als op vrijdag het appje komt dat hij niet doorgaat ben ik in shock. Ik kan het eerst een uur niet geloven. Maar ergens ook opluchting. Naast het vertrouwen is er ook regelmatig de twijfel geweest en zag ik er eerlijk gezegd best tegenop. Maar ik mis ook iets. Ik heb me het heerlijke euforische gevoel dat ik over de finish kom namelijk ook al verschillende keren voorgesteld.

Half juli ga ik naar Zwitserland om de Eigertrail te lopen, 16 km. Deze trail zag ik een jaar geleden voor het eerst, maar kwam toen nog te vroeg. Maar nu heb ik er een jaar voor getraind en naar toegeleefd. Dat was mijn doel. Wat er daarna kwam heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan. Die Eigertrail was mijn doel en daarna dus vaag….

Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat de Stuwwaltrail de 23ste september wordt ingehaald, was dat ik niet mee zou doen. Maar mijn trainster zegt dat ik dat gewoon kan, ook na drie weken niet trainen in de vakantie. Dus ik ga toch. Sterker nog: De week voor de Stuwwaltrail ook nog een korte trail in Montferland en er is een plan voor oktober – november iets te gaan doen in Luxemburg of de Ardennen. Mooie plannen waarvan ik al ga stuiteren achter mijn computer.

En daarmee kwam het besef dat dit niet iets tijdelijks is, dat de Eigertrail niet mijn doel is maar de weg. De weg naar nog veel meer mooie, gave,  bijzondere trails in de Nederland en Europa. Lieve sportmaatjes van Sportstudio Locomotion, laat de fluorescerende shirtjes maar stralen!!!

Laten we het zo zeggen: de race is nog niet gelopen!

foto onder & header: Stuwwalloop.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 20 =