Reviews

Review hardloopschoenen GT-2000™ 7: ASICS colours your life!

Het zit erop! Mijn vakantie in Noorwegen. Aan het einde van de vakantie had ik natuurlijk helemaal geen zin om naar huis te gaan. Ik was graag nog een paar weken in onze fijne camper gebleven. Toch was er een lichtpuntje: ik wist dat er thuis een pakketje op mij lag te wachten. En in dat pakketje zaten nieuwe hardschoenen: de ASICS GT-2000™ 7! Maar daarover later meer.

Zit jouw vakantie er inmiddels ook op? Zit je alweer helemaal in het ritme? Die gewone routine op je werk of op school. En hoe zit dat met je ‘hardloopritme’? Misschien volg je -net als ik- een hardloopschema voor de marathon. Of begin je net met hardlopen. Wat je situatie ook is, dikke kans dat je op zoek bent naar nieuwe hardloopschoenen als je deze blog leest.

De perfecte hardloopschoen?

Maar welke schoenen moet je aanschaffen? Het mooie is dat er tegenwoordig ontzettend veel keus is in hardloopschoenen. De tijd van functionele lelijke hardloopschoenen is gelukkig al lang voorbij. Maar hardloopschoenen moeten wel wat meer meer eigenschappen hebben dan alleen maar mooi zijn. Laten we wel wezen: dé perfecte hardloopschoen bestaat niet. Iedere loper is anders en wat voor de een fantastisch voelt, is voor de andere hardloper een nachtmerrie.

Pronatie bij hardlopen

Om een goed beeld te geven moet ik het er echt even over hebben: pronatie. Misschien heb je al een miljoen keer gehoord over pronatie, maar misschien ook helemaal niet. In het eerste geval mag je de komende alinea skippen. Maar anders is het toch best nuttig om te weten.

Overpronatie

Dus ja. Wat is pronatie? Pronatie is de manier waarop de voet kantelt tijdens het hardlopen. Pronatie is een onderdeel van een natuurlijke beweging die je onderbeen helpt om schokken op te vangen. Sommigen hardlopers proneren meer dan anderen: dat heet (overpronatie). En anderen doen het minder (onderpronatie). Heb je hier geen ‘last’ van dan ben je een neutrale loper. Net als ongeveer 60%-70% van de bevolking ben ik een (lichte) over-proneerder. Dat betekent dat mijn enkels wat naar binnenzakken tijdens het lopen.

Door het overpronatieverhaal kan mijn voet zich niet maximaal afzetten om mijn lichaam naar voren te stuwen. Niet ideaal dus, dat overproneren. Ik weet dat er vooral last van heb tijdens lange ange duurlopen. Gelukkig bieden stabiele schoenen/ anti-pronatie schoenen een uitkomst.

Stabiliteit

Tijdens mijn lange duurlopen droeg ik -tot nu toe- eigenlijk altijd de ASICS Kayano. Een stabiele en goede hardloopschoen, waar ik heel blij mee ben. De Kayano heeft wel een prijskaartje, het is geen goedkope schoen. Naast de Kayano heeft ASICS nog meer stabiele schoenen, die geschikt zijn voor overproneerders. En dat zijn de GT-2000 modellen. Deze schoen is wat vriendelijker geprijsd, maar heeft veel overeenkomsten met de Kayano. Net als de Kayano’s en andere (recente) uitvoeringen van Asics-modellen, zoals de DS-Trainer en de Dynaflyte, is de nieuwste GT-2000 voorzien van het Flytefoam-materiaal in de tussenzool. Bovendien is een gel-technologie toegepast: een soort siliconenkussentjes die helpen bij het absorberen van schokken en de algehele demping van de schoen.

Mannen of Vrouwen

Wat ik best bijzonder vind aan de ASICS GT-2000 7, is de zogenaamde ‘Gender Specific Cushioning’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen en vrouwen anders hardlopen. Bovendien verschilt de voetvorm en het gewicht van mannen en vrouwen vaak. ASICS heeft de demping hierop aangepast en in de verschillen het dempingsniveau tussen mannen- en vrouwenschoenen.

Wat vind ik van de nieuwe GT-2000™ 7?

Toen ik mijn nieuwe hardschoenen aanhad, voelde ze gelijk heel vertrouwd. Dat komt waarschijnlijk omdat ze qua stabiliteit en andere kenmerken dus veel weg hebben van de Kyano. En daar ben ik al (jaren) bekend mee. Dit is trouwens een all-round schoen, dus geschikt voor verschillende soorten trainingen op het asfalt. Voor het echte tempo-werk of korte afstanden pak ik liever andere schoenen uit kast, maar voor veel andere trainingen vind ik deze GT-2000 7 heel geschikt. Vooral voor de wat langere duurlopen. Het voelt alsof ze mijn voeten goed omsluiten en daarbij heb ik nog voldoende ruimte voor mijn tenen.

Eitje?

Als het gaat om stabiliserende hardloopschoenen, dan weet je dat er concessies moeten worden gedaan op het gewicht van de schoenen. Het zal je dus niet verbazen dat dit niet mijn lichtste paar schoenen ooit is. Ondanks ze relatief zwaarder zijn, vind ze niet zwaar aanvoelen. Ze vormen zeker geen belemmering om flink tempo te maken. De schoen is verder niet heel uitgesproken. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Zo heb ik mijn gekookte eitje graag, maar ook bij hardloopschoenen lijkt dit goed te werken. De GT-2000™ 7 lopen namelijk erg comfortabel.

De GT-2000™ 7 zijn specifiek voor vrouwen gemaakt en in mijn geval heb ik ook nog eens een typisch vrouwelijk kleurtje: roze. Ik ben normaal gespoken geen grote fan van de kleur roze. Het kan mooi zijn, maar ik beperk deze kleur waar mogelijk in de aanschaf van kleding en schoenen.

In dit geval vind ik de kleur wél supermooi en vind ik het dus totaal niet erg dat ze roze zijn. En ja, eerlijk is eerlijk: de schoenen zijn dan ook niet helemaal roze. Feitelijk zijn ze wit met roze en oranje. En niet te vergeten: de zool is geel. Dat vind ik ook geweldig. ASICS noemt deze kleur: White/Laser Pink.

Happy runner

Je begrijpt nu ook een beetje waar de titel ASICS colours your life vandaan komt: Om misverstanden te voorkomen: dat is geen reclameslogan van ASICS! Maar deze tekst gaat elke keer als een mantra door mijn hoofd als ik de schoenen aantrek. Komt het inderdaad door die kleuren? Of het feit dat ik gewoon heel gelukkig ben dat ik lekker kan hardlopen en aan het trainen ben voor de Chicago marathon? Ik weet het niet niet. De vakantie mag dan voorbij zijn, maar mijn hardloopschoenen maken me nog steeds blij!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =