Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Dominique Pankow)

Dit jaar deed hij mee aan de Eiger Ultra Trail met maar liefst 101 kilometer en 6500 hoogtemeters in de Zwitserse alpen. Hij liep die 101 km in een bijzonder snelle tijd. Vorige maand reisde hij met het Nederlandse Team af naar Portugal voor het IAU Trail Team World Championships. Maak kennis met Domique Pankow en zijn koelkast!

Domique, leuk dat we een kijkje in je koelkast mogen nemen. Maar eerst een korte introductie. Wie ben jij?

Ik ben Dominique Pankow en woon samen met mijn vriendin in Rhenen. Ik ben 27 lentes jong en mijn passie is hardlopen. Ik heb de studie Energie Techniek gevolgd in Utrecht en ben nu als Elektrotechnisch Engineer werkzaam bij een groot engineers en adviesbureau, waar ik help bij het ontwerpen van elektrische voedingen van treinen.

dom-7

Mooie baan! Ambitieus ook. Net als je ‘loop carrière’. Vertel daar eens wat meer over.

Ik heb één motto; “Je wint alleen als je de finisht met een grijns bereikt”. Oftewel, plezier gaat boven alles! Ik werk voor mijn plezier en ik loop voor mijn plezier, binnen dat bereik probeer ik het uiterste eruit te halen. Qua sport, loop ik hard en alles wat daarbij komt kijken (voeding, yoga, krachttraining). Ik ben begonnen als wegatleet, maar sinds de afgelopen twee jaar ligt mijn focus op de trail en ultra afstanden.

Afgelopen jaar was weer een hoogtepunt in mijn loopcarrière, met de finish van mijn eerste berg-ultra, een 2.41 marathon in Rotterdam en mijn deelname aan het Trail World Championships met het Nederlandse team. Dit jaar ben ik ook begonnen met de begeleiding van andere lopers via RYN Coaching. Hier probeer ik op basis van mijn hardloop filosofie de lopers naar een nieuw niveau te brengen. Hier deel ik ook mijn eigen verhalen om zo ook andere te inspireren.

Gaaf zeg! Prachtige prestaties. Met het WK in Portugal als kers op de taart. Ben jij altijd zo sportief geweest?

Ik heb ups en downs gehad, maar sport heeft altijd een grote rol in mijn leven gehad. Het is voor mij een enorme uitlaatklep. Op jonge leeftijd trainde ik in de selectie van gymnastiek en rond mijn 10de ben ik op atletiek gegaan. Na 12 jaar lidmaatschap ben ik gestopt en zelf gaan trainen voor mijn eerste halve marathon. Dit heb ik in de loop van de jaren opgebouwd en verbeterd tot waar ik nu sta.

dom-1

Heb je zelf een bekende sporter die je bewondert of als voorbeeld ziet?

Er zijn veel sporters waar ik bewondering voor heb. Bekend en onbekend heeft iedere loper zijn eigen motivatie die bijzonder inspirerend kan zijn. Om wat bekende namen te noemen: Sage Canaday, Tim Tollefson en Pascal van Norden.

En nou over naar de inhoud van die koelkast! Is voeding belangrijk voor je?

Ja, voeding is heel belangrijk. Of het altijd ten goede komt voor mijn sport is een tweede. Ik eet vaak heel gezond voor een goed herstel en een fit gevoel. Maar ik durf ook gewoon een tweede stuk taart te pakken of een vette hap naar binnen te werken. Dat noem ik “comfort food”!

Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden? 

Mijn koelkast is altijd rijk gevuld met diverse groentes, broodbeleg zoals zelfgemaakte hummus en speciaal bier! Wat je er nooit aan zal treffen zijn kant-en-klaar maaltijden. Helaas heb ik die regel deze week verbroken, omdat ik momenteel geen keuken heb in verband met de verbouwing van mijn huis. Maar normaalgesproken is dat “not-done”.

dom-5

Heb je een favoriet product?

Ik ben gek op pindakaas! Het liefste zelf gemaakte pindakaas! Ik houd echt van eten en het liefste maak ik dit zelf zodat ik weet wat erin zit. Een goed bord eten met een lekker glas wijn, hier kan ik in het weekend echt van genieten.

Zelfgemaakte pindakaas? Ja waarom eigenlijk niet! Zelfgemaakte saté saus is ook het lekkerst! En eet jij volgens een bepaald dieet?

Nee, niet specifiek, ik heb wel een aantal producten die mijn lichaam niet kunnen verdragen, maar ik eet over het algemeen alles. Overwegend zijn het wel de gezonde maaltijden omdat ik daar de voorkeur aan geef en het oprecht lekkerder vind! Het geeft mij energie.

Hoe zit het met supplementen, gebruik je die?

Ik gebruik eigenlijk alleen herstel eiwitten na zware of intensieve trainingen. Ik loop veel dus ik moet ook snel herstellen. De supplementen helpen hierbij maar voeding doet het grootste aandeel.

Hoe ziet en gemiddelde dag qua eten eruit?

Ik eet veel kleine porties. De aag begint met een smoothie van banaan, frambozen en spinazie waarvan ik ook wat extra meeneem voor op mijn werk. Vaak eet ik onderweg naar mijn werk mijn ontbijt in de vorm van een boterham pindakaas. Rond een uur of tien krijg ik trek en eet ik twee wraps met hummus of advocado met een stuk fruit. Mijn lunch bestaat vaak uit een maaltijdsalade, soep of een prakje van het avondeten van gister. ‘s Middags eet ik de laatste boterhamen op en nog wat fruit. Thuis gaat het gas aan voor een warme en buik vullende maaltijd. Na mijn looptraining probeer ik zo min mogelijk meer te eten, anders kom ik de dag erna moeilijk uit bed.

En tenslotte.. heb je nog een laatste tip voor ons?

Train voor het onmogelijke, maar heb vooral plezier!

Dat nemen we graag ter harte, Dominique. Dank je wel voor de blik in je koelkast! Heel veel succes met al je activiteiten en -vooral- het trailrunnen. Tot op de paadjes!

dom-6

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 2 =