Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkastkijkdag (Bas Visserman)

Bij deze man zit het sprinten in zijn genen. Zijn vader is een -voormalig- succesvol atleet die gespecialiseerd was op de 400m. Zelf pakte hij onder meer goud bij het NK junioren op de 800m. Door blessures is hij er noodgedwongen een aantal jaar tussenuit geweest. Maar hij is terug! Maak kennis met Bas Visserman en zijn koelkast.

Wie ben je?

Ik ben Bas Visserman, 25 jaar oud, opgegroeid in Friesland en woon momenteel in Arnhem.

Ik ken je van je werk van Runnersworld Arnhem en Nijmegen. Maar daarnaast doe je nog veel meer…

Ja ik werk 5 dagen in de week bij Runnersworld Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werk ik ook in de fitnessbranche bij Healthclub Heijenoord. Verder geef ik hardloop specifieke trainingen aan o.a. voetballers van NEC. Ten slotte loop ik zelf ook hard. Ik train onder begeleiding van Titus Fierkens in het Craft Running Team.

Alles in het teken van sport dus. Ben jij altijd zo sportief geweest?

Met atletiek ben ik begonnen toen ik 5 jaar was. Mijn opa gaf het startschot bij een Coopertest van AV Oss ’78 en sindsdien doe ik niets liever dan hardlopen. In het verleden heb ik ook intern op Papendal gewoond om fulltime met mijn sport bezig te kunnen zijn. Ik heb toen diverse NK titels gewonnen bij de junioren, maar door veel blessure’s en tegenslagen heb ik dit helaas niet door kunnen zetten.

Vrijdag = Koelkastkijkdag

Wat een knappe prestaties. Jammer dat blessures je daarna in weg hebben gezeten. Hoe ging het verder?

Inmiddels heb ik een paar jaar weinig tot niets gedaan. Maar het blijft toch kriebelen als ik andere atleten goed zie presteren. Daarom heb ik besloten om het toch weer te gaan proberen en het plezier in de sport terug te vinden.

That’s the spirit! En wat zijn jouw afstanden op de atletiekbaan?

De 400m en de 800m.

Heb je een (bekende) sporter die je bewondert of als voorbeeld ziet?

Mijn grootste voorbeeld van jongs af aan is altijd mijn vader geweest (Arjen Visserman). Hij is heel lang ook mijn trainer geweest, maar we trainden ook altijd samen.

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk kan zijn om samen met je vader te trainen, of vond je dat juist niet?

Nee juist niet. We zijn allebei behoorlijk competitief ingesteld. Tijdens de training sloten we regelmatig een weddenschap af wie de snelste zou zijn. De winnaar kreeg -naast de eer- bijvoorbeeld een ijsje bij de lokale ijsboer. Dat was echt een geweldige periode uit m’n leven die ik voor geen goud had willen missen. Het is altijd m’n doel geweest om mijn vaders Nederlands record op de 400m (45,68sec.) te verbeteren. Inmiddels is dat stokoude record na 28 jaar en 1 maand verbeterd door Liemarvin Bonevacia.

Vrijdag = Koelkastkijkdag

Mooie uitdaging voor jou om dat nieuwe record te verbreken ;-). Maar nu over naar je koelkast, wat staat er altijd in en wat zullen we er nooit vinden?

Sowieso staat er altijd magere kwark bij mij in de koelkast. Een eiwitrijk product wat ik voor meerdere dingen gebruik. Smoothies, havermoutpannenkoeken maar ook gewoon lekker met wat muesli erdoor. Ik lust bijna alles, dus ik zit even te denken wat er bij mij nooit te vinden zal zijn in de koelkast. Dan denk ik toch garnalen, daar ben ik niet zo dol op.

Zo te horen ben jij bewust met voeding bezig. Is dat inderdaad zo, vind jij voeding belangrijk?

Jazeker! Goede voeding is essentieel. Niet alleen voor het leveren van een goede prestatie maar ook in het dagelijks leven. Ik merk gelijk aan mezelf als ik een periode wat minder op m’n voeding let dat ik mezelf ook een stuk minder ga voelen. Zelf ben ik een druk persoon, werk rond de 45 uur in de week als het soms niet meer is. Daarnaast train ik ook 5 x per week. Daarom is het voor mij erg belangrijk dat ik mijn lichaam goed blijf voeden met de juiste voedingsstoffen. Mensen die mij kennen denken soms dat ik de hele dag niks anders doe dan eten.

Hahaha! En van wel product of gerecht word je echt heel blij?

Zelf ben ik erg dol op eten en het zelf maken daarvan maar als ik heel eerlijk ben, is het lekkerste kostje de Andijvie stamppot van mijn oma met eigen gemaakte gehaktbal.

Eet jij volgens een bepaald dieet en ben je heel streng met je voeding?

Nee, ik volg geen dieet. Ik beschouw mezelf meer een gevoelsmens die zich goed moet voelen bij datgene wat ik doe en eet. Ik ben van mening dat je iedere dag moet kunnen genieten van lekker en gezond eten en niet te geforceerd dingen “niet mag” eten. Het plezier gaat er vanaf en dat hou je op ten duur niet vol. Zo spreek ik met mezelf af dat ik 1 x per week mag “cheaten”.

Vrijdag = Koelkastkijkdag

Gebruik je supplementen of iets dergelijks?

Eigenlijk niet. Ik probeer zoveel mogelijk uit m’n dagelijkste voeding te halen. Na afloop van een zware training wil ik nog wel eens wat extra eiwitten pakken, maar dat is puur ter aanvulling.

En hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit?

Dat varieert nogal, maar ik dit is bijvoorbeeld wat ik afgelopen maandag heb gegeten.

  • 8.00 Ontbijt: Magere kwark met muesli en bosbessen, smoothie met groente en fruit wat ik nog heb liggen( voorbeeld: Avocado, framboos, kiwi, kwark en water )
  • 9.30 Tussendoortje: Kiwi, banaan of rijstwafel met humus
  • 11.00 Tussendoortje: Stukje ontbijtkoek en appeltje
  • 12.30 Lunch: 3 dubbele boterhammen met Tonijn en 1 avocado
  • 14.30 Tussendoortje: 2 a 3 handjes ongebrande cashewnoten
  • 17:00 Tussendoortje: 2 a 3 handjes ongebrande cashewnoten
  • 19.30 Avondeten: Pasta met verse groenten, tonijn en eigen gemaakte tomatensaus
  • 21.00 Tussendoortje: Turkse yoghurt met honing
  • 22.00 Tussendoortje: Komkommer en zoetepaprika in partjes met Humus

Vrijdag = Koelkastkijkdag

Fijn, zo’n eetdagboek om inspiratie op te doen. En heb je verder nog tips?

Probeer zoveel mogelijk met je voeding en je trainingen af te wisselen. Zo hou je het leuk en geef je je lichaam steeds weer een nieuwe prikkel. Daarnaast is het erg belangrijk om plezier te hebben. Als je er geen plezier ervaart hou je het op ten duur niet vol.

Bedankt Bas. Super leuk dat we in jouw koelkast mochten kijken. Heel veel succes met alles wat je doet en vooral heel veel succes op de 400 en 800 meter!

Vrijdag = Koelkastkijkdag

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =