Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Heleen Moes)

Het was al even geleden, maar vandaag zijn we weer terug met een koelkastkijkdag. Deze dame is niet alleen hobbymatig met sport bezig, maar ze werkt ook ‘in de sport’. Bij het NOC*NSF om precies te zijn.  Hoe zien haar trainingen eruit en hoe belangrijk is voeding eigenlijk voor haar? Kijk mee in de Koelkast van Heleen Moes!

Heleen, ik ken je van Triathon Vereniging Arnhem. Maar voor de mensen die je nog niet kennen.. Wie ben je? En wat doe je qua werk?

Ik ben Heleen, 30 jaar oud en woon sinds een jaar in Arnhem. Na 4 jaar te hebben gewerkt als talentcoach Paralympische jeugd bij de Atletiekunie werk ik sinds oktober fulltime bij NOC*NSF.  Hier ben ik verantwoordelijk voor aangepast sporten. Het is mooi om nog meer mensen de kracht van sport te laten ervaren. Zeker als sporten soms ingewikkeld kan zijn door een handicap.

Wat een mooie baan! En zelf ben je ook erg sportief! Is dat altijd zo geweest?

Jazeker, sinds mijn vierde namen mijn ouders mij al mee naar de atletiekbaan. Ik was super fanatiek, deed alles tegelijk; hockey, zwemmen, tennis én atletiek. Daar ligt echt mijn hart. In mijn studententijd ben ik begonnen met triathlon.

Omdat wielrennen mij goed lag heb ik mij daar een paar jaar op gefocust en wat grotere tochten gereden. Vorig jaar trainde ik voor de marathon, maar ik raakte geblesseerd. Al zwemmend heb ik mij toen voorbereid op die marathon. De liefde voor het triathlonnen bloeide weer op.

Ik doe dus verschillende sporten en houd mezelf in balans met yoga. En om niet al te serieus te doen vind ik het heerlijk om keihard te lachen met acro yoga en om te spelen op de slackline.

Heb je nu een specifiek doel waarvoor je traint of een bucket-list-ding wat je ooit wilt doen?

Ik doe niet echt aan bucketlijsten, dingen die ik graag wil doen ga ik ook gewoon doen. Ik heb wel (sportieve) wegdroomplannen voor de korte termijn: Nepal doortrekken op mijn mtb. Verder wil ik volgend jaar de finish halen van een hele triathlon. En ach… als ik dan toch nog even verder droom ga ik met mijn toekomstige droomman een tijdje de wereld over.

Dat zijn mooie dromen, die je ongetwijfeld allemaal werkelijkheid laat worden. Zijn er trouwens bekende sporters of andere beroemdheden die je inspireren?

Ja zeker, Mandela bijvoorbeeld. Hij zei tijdens zijn inauguratie “het is ons licht, niet onze duisternis waar we het allerbangst voor zijn”. Verder inspireren mensen mij die zichzelf durven laten zien, in alle kwetsbaarheid of in kracht.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Heleen Moes)

Nu over naar iets anders. Je koelkast! Is voeding belangrijk voor je?

Ja, soms iets te belangrijk.

Haha! Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden?

Mijn koelkast kan enorm leeg zijn als alle verse groentes op zijn, in het kader van voedselverspilling. Maar er ligt altijd een biertje klaar voor spontane bezoekjes van vrienden. Je gaat bij mij nooit kant en klaar zooi vinden, pakjes, zakjes (bewaar je dat eigenlijk in de koelkast?)

Dat laatste niet, denk ik. Maar goed om te weten hoe je daar tegen aankijkt. En veder? Wat is is jouw favoriete product of gerecht?

Homemade cappuchino (met amandelmelk) en je kan mij altijd wakker maken voor pannenkoeken. Maar dan wel de healty variant van spelt- , amandel-, of zoietsmeel met appel en rozijnen en kaneel.

Eet jij volgens een bepaald dieet? Of een bepaalde ‘voedingsleer’?

Ik eet vegetarisch en weinig zuivel. Ik koop bijna alle producten bij de Ekoplaza. Verder eet ik zo min mogelijk geraffineerde suikers. Via een mesoloog weet ik goed welke voeding bij mij lichaam past. Daarnaast maak ik alles vers en ook behoorlijk veel zelf.

Gebruik je supplementen?

Ja ijzer, omdat ik vegatarisch ben en extra vitamine C. In de winter maanden slik ik ook Echinaforce. Mijn moeder zegt dat het werkt, dus werkt het voor mij.

Ja! (Grappig. Mijn moeder zegt hetzelfde). En moeders hebben altijd gelijk ;)! Hoe ziet een gemiddelde dag er op het gebied van eten en trainen er voor je uit?
 • Ontbijt: varieert van pannenkoeken tot warme havermout met banaan, wortel en kaneel, pompoensoep of homemade brood
 • Lunch: salades met alles wat ik nog in huis heb; groente, noten, koolhydraten,
 • Diner: wisselt echt iedere dag; altijd veel groente, met iets van koolhydraten in de vorm van quinoa, speltpasta, couscous.
 • Tussendoor; zelfgemaakt bananenbrood, rauwkost, noten, fruit (niet te veel), en I love (zelfgemaakt) koekje na t avondeten.

Ik ben na mijn knieblessure weer het hardlopen heel rustig aan het opbouwen.  Iedere dag doe ik yoga-oefeningen op mijn matje, om wakker te worden, af te schakelen na het werk of voor het slapen gaan of alledrie 🙂

 • Maandag: rustdag of lopen
 • Dinsdag: spinning & zwemmen
 • Woensdag: spinning of zwemmen
 • Donderdag: yoga
 • Vrijdag: rustdag of lopen
 • Zaterdag: zwemmen en mtb
 • Zondag: mtb
Dank je wel Heleen, voor het kijkje in je koelkast en daarmee dus ook een kijkje je (sportieve) leven! En ten slotte…Heb je nog een laatste ultieme tip?

Blijf spelen en lachen!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 1 =