Health

Core, core, core!

door Annemiek

Wil je beter worden in het hardlopen en blessures voorkomen, dan kom je niet onder een paar alternatieve trainingen uit. Zelf vind ik dat wel lekker, even wat afwisseling naast al dat rondrennen! Één van de belangrijkste trainingen om niet te vergeten is die met core stability oefeningen. Je core bestaat uit het hele onderste gedeelte van je romp: je rugspieren, buikspieren, bilspieren en bekkenbodemspieren.

Waarom core stability oefeningen een must zijn?

2 x per week

Het internet is overspoeld met core stability oefeningen, maar hieronder vind je de oefeningen waar je als hardloper echt wat aan hebt. Vul deze aan met wat andere kracht/core oefeningen die je al kent of op Youtube vindt, maar zorg in ieder geval dat je onderstaande vier oefeningen twee keer per week doet om jouw core echt sterk te maken en houden.

Planking – 3×20 sec, zijwaarts en met je gezicht naar de grond. Als je dit een paar keer doet zal je merken dat je de tijd opbouwt, maar zorg dat het aantal herhalingen altijd gelijk blijft.

De brug – 3×20 sec, waarbij je jouw onderrug en billen van de grond duwt. Ook hier kan je na een paar keer de tijd opbouwen, maar houd je het aantal herhalingen gelijk.

Superman – 10x omhoog komen. Begin door op je buik te liggen met gestrekte armen en benen. Daarna kom je kleine stukjes omhoog met je armen en benen tegelijkertijd. Let hierbij op dat je niet te ver omhoog komt en je benen/armen niet op de grond laat rusten tijdens de oefening.

Lunges met uitdraai – 10x per been, waar je het nog zwaarder kan maken als je een medicine bal in je hand houdt. Let hierbij op dat je niet té ver naar voren stapt.


Op zoek naar meer hardlooptips om wat extra’s uit je hardlooptraining te halen? Neem eens een kijkje op mijn blog!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 4 =