Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Lotte en Marko Koers)

Vrijdag = koelkast kijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Lotte en Marko Koers)

Sport is de rode draad in hun leven. Werk of vrije tijd, ze komen constant in aanraking met de sport en dat is ook wat zij uitstralen. Met hun nieuwe blog Fit’s Life gaan ze iedereen in beweging krijgen. Er is immers altijd tijd voor een korte training en zij gaan daar bij helpen. O ja, wist je trouwens al dat ze beide op topsportniveau gerend hebben? Maak snel kennis met Lotte en Marko en Fit’s Life.

Vertel eens wat over jullie zelf?

Hey! Wij zijn Marko (43) en Lotte (36). Samen delen we huisje, boompje, beestje, een aantal passies én Fit’s Life. Het ‘boompje’ is in dit geval twee kindjes, dochter Neve (bijna 5) en zoon Jhim (2). We wonen in de mooie bosrijke omgeving van Arnhem Noord, waar we ook (deels) werken.

Wat hebben jullie destijds gestudeerd?

Poeh, dat is alweer een tijdje geleden. Marko heeft in Amerika op een scholarship werktuigbouwkunde gestudeerd en Lotte heeft pedagogische wetenschappen gestudeerd.

Dat is vast niet de passie geweest die jullie samen delen ;). Maar jullie werken nu allebei in de sport. Vertel hier eens wat meer over…

Beiden zijn we werkzaam in de sport. Marko heeft zijn eigen bedrijf als bedrijfssportorganisator en ‘performance’ coach. Door originele concepten brengt Marko werknemers van bedrijven aan het bewegen. Daarnaast is Marko trainer bij Lifeguard, waarin hij medewerkers in het bedrijfsleven traint op het gebied van energiemanagement. Dat staat voor verantwoordelijkheid nemen voor je eigen energie en prestaties.

Lotte werkt op Papendal bij Topsport Gelderland. Deze organisatie begeleidt, ondersteunt en adviseert (aankomende) topsporters, ouders en begeleiders. Het ‘vak’ van topsporter zijn is een vak apart.

En naast dit alles ook nog een gezin en Fit’s life. Is er nog wel tijd om zelf te sporten?

Sporten, trainen of bewegen doen we graag. Naast een gezin, ons werk, sociaal leven, en allerlei welbekende ditjes en datjes is dat soms best een uitdaging. Dat het wel kan én mogelijk is heeft ons gemotiveerd tot Fit’s Life.

Vroeger waren jullie zeer fanatieke, dan druk ik het nog zacht uit, maar lopen jullie beide nu nog wel?

Wij lopen nog steeds erg graag, maar niet meer zo fanatiek als vroeger. Dus een afzonderlijke duurloop van een uurtje of een interval training doen we zeker. Wat we echter nog veel fijner vinden om te doen is een ‘combi-training’, een training waar allerlei facetten van trainen samenkomen: cardio, snelheid, kracht, flexibiliteit en stabiliteit. Effectief en efficiënt! Door onze achtergrond en ervaring maken we onze eigen trainingsmix. Dat bedenken we overigens vaak ter plekke, aangezien de training die we doen wel moeten passen in dat moment.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Welke sporten hebben jullie allemaal beoefend?

Daar kunnen we kort over zijn: atletiek. Oké, op een blauwe maandag zat daar nog judo bij Marko en turnen voor Lotte bij, maar dat hielden wij niet lang vol. Beiden hebben we sinds onze jeugd aan atletiek gedaan en ons uiteindelijk gespecialiseerd in het lopen (de zogenaamde middel-lange afstand). Lotte de 400m-800m. Zij werd hier meervoudig nationaal kampioen in en trainde op internationaal wedstrijdniveau en Marko liep de 800m-1500m en is uiteindelijk 3-voudig Olympisch deelnemer.

Dan zit het topsport wel echt in jullie bloed. Mooie prestaties hoor! Is dit ook de kracht waardoor Fit’s Life is ontstaan?

Ons leven heeft de afgelopen 10 jaar lang in het teken van sterker, sneller en beter worden gestaan. We hebben heel hard getraind, soms té hard en niet slim, maar vooral met ontzettend veel passie en overgave. Naast overwinningen en prijzen heeft dit tot op de dag van vandaag ons veel gebracht (en elkaar niet te vergeten 😉 ), een ervaring die we ook bij Fit’s Life gebruiken. Trainen kan namelijk op een hele simpele en efficiënte manier. Dat willen we graag laten zien.

Hoe omschrijven jullie de fanatieke drang van jullie in de sport?

Met een duidelijk doel voor ogen zijn we inderdaad beiden fanatiek. Overigens vloog het mens-erger-je-niet-bord niet door de kamer als we als kind verloren vroeger. Sportgerelateerd zijn we zeker fanatiek, maar ook in ons werk zien we het terug. Mensen typeren ons waarschijnlijk als gepassioneerd en perfectionistisch. Eigenschappen die we beiden in ons hebben. Maar we zijn ook beiden nuchter en wars van poespas, en dat past ook bij Fit’s Life. Simpel, toepasbaar en laagdrempelig.

Dat is ook de beste combinatie. Je moet naast willen presteren ook kunnen genieten. Anders is de lol er snel vanaf. Maar vertel eens wat meer over Fit’s Life? Wij zijn erg nieuwsgierig geworden.

Fit’s Life staat voor een way of live, een levensstijl waarbij bewegen of sporten een onderdeel is van je leven. Dit klinkt nogal zen en hoogdravend, maar we willen juist laten zien dat je het juist heel simpel en klein kan houden. Je kunt beter dagelijks een snack-workout doen dan 2 x per week als een dolle tekeer gaan op je mountainbike of op het voetbalveld om vervolgens de rest van de week vooral zittend door te brengen. Niet voor niets is zitten het nieuwe roken. Snack-workouts zien we als dagelijkse sport -of beweegmomentjes waarbij je directe omgeving gebruikt. Dit hoeft echt niet altijd in sportkleding te zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets vaker de fiets nemen dan de auto of s’avonds even een blokje om voor een stevig wandelingetje. Eigenlijk de al bekende dingen, maar waar nog meer aandacht voor mag zijn vinden wij. Onze online workouts zijn aanvullend daarop met trainingen die goed passen in een druk leven. Al met al ben je er maximaal 20 minuten (incl warming up) mee bezig en train je zeer veelzijdig en efficiënt.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Is dit altijd jullie droom geweest? Om iets voor jullie zelf te doen/hebben?

Nee, dat is nooit een doel geweest en nu eigenlijk vanzelf ontstaan. Marko is het ondernemende type van ons tweeën en heeft natuurlijk ook zijn eigen bedrijf Marko Koers Sports. Fit’s Life is een samenkomst van verschillende factoren: onze eigen nieuwe manier van trainen, ons eigen best-wel-drukke-leven, de struggle van mensen om ons heen om iets aan sport of bewegen te doen en daarbij een stukje enthousiasme en behoefte om dit met anderen te delen.

Wij geloven er zeker in dat jullie een uitkomst, het lichtpuntje zijn voor vele gezinnen. Om te laten zien dat door goed te plannen heel veel mogelijk is. Dat is ook het doel van Fit’s Life toch?!

Ja, inderdaad. Mensen inzicht geven hoe ze meer sport- en beweegmomenten kunnen inpassen in hun leven op een simpele en efficiënte manier.

Hoe gaan jullie te werk?

We posten wekelijks een workout video op onze vlog Fit’s Life. Lotte doet de ‘beginners’-workout en Marko de ‘gevorderden’-workout.

Naast hard werken en sporten moet er ook gegeten worden. Hoe belangrijk is voeding voor jullie?

Je bent wat je eet! Als je aandacht en tijd besteed aan je voeding creëer je een grote basis om gezond en energiek te blijven. Dat dit niet altijd makkelijk is begrijpen we ook. Zeker met alle voedingshypes die elkaar snel opvolgen en al het bewerkte voedsel om ons heen. Het is soms lastig om te bepalen wat nou wel en niet kan. Wij houden ontzettend van lekker eten en drinken en vinden het ook leuk om daar mee bezig te zijn. Volgens ons moet eten vooral voedzaam en lekker zijn, en dat proberen we zo goed mogelijk na te streven.

Eten jullie volgens een bepaald dieet?

Nee, niet volgens een bepaald dieet. We houden ook helemaal niet van al die hokjes- diëten. We zouden het zelf een gezond- verstand- dieet willen noemen, want met enige kennis over voeding en de voedingsindustrie kijk je heel anders tegen bepaalde producten aan. Dan grijp je niet meer zo gauw naar bewerkte producten, kies je voor natuurlijk ingrediënten, zul je waarschijnlijk iets minder (snelle) koolhydraten gaan eten, en is suiker nog meer dan dat je al dacht uit den boze. Dit alles zonder meteen in extremen te vallen. Het gaat om de juiste basis, en daarbuiten kun je zeker buiten de lijntjes kleuren. Eet dus gewoon lekker die traktatie op je werk en ga zeker niet bij dat speciale etentje in dat fijne restaurant de menukaart op calorie-inname inschatten. Ga daarna weer terug naar je basis en geniet!

Vrijdag = koelkast kijkdag

Vertel eens hoe een gemiddelde dag qua eten er bij jullie uitziet?

Als gezin en met een beperkte hoeveelheid tijd is het een uitdaging om gezond, gevarieerd, verantwoord én lekker te eten. We hebben een aantal vaste gerechten (puur uit gemak ontstaan) maar proberen ook regelmatig iets nieuws uit.

Ontbijt

Ons ontbijt bestaat uit een mix van amandelmelk, volle kwark en havermout wat een nachtje op ons staat te wachten in de koelkast. ‘S ochtends gaan daar nog allerlei lekkere dingen doorheen, een soort strooifeest voor de kinderen zeg maar. Dan kan een samenstelling zijn van kaneel, dadels, zonnebloempitten, hennepzaad, lijnzaad, kaneel, rozijnen of kokosvlokken. Als we geen zin hebben in havermout, eten we ook regelmatig fruit, amandelmelk, kwark en noten.

Lunch

Als lunch eten we een rijkgevulde salade (met veel goede vetten en eiwitten) of een omelet, samen met een smoothie. Ook op werkdagen lukt het vaak om zo te eten. Lotte werkt op Papendal, waar in het topsportrestaurant heerlijk eten te verkrijgen is en waar ze dan ook regelmatig eet. Nu lijkt het alsnog we geen brood eten, maar ook dat eten we wel eens. Alleen niet heel vaak of in grote hoeveelheden. Goed en vers (zuurdesem) brood is heerlijk, vooral als het heerlijk belegd is.

Diner

Vooral op drukke dagen is het een uitdaging om een voedzaam gerecht op tafel te krijgen wat niet al teveel tijd in beslag neemt. Na een werkdag en een lange dag voor de kinderen (school/BSO/kinderopvang) heeft niemand van ons zin om ellenlang te wachten voordat we aan tafel kunnen. Ook niet goed voor het humeur van ieder van ons overigens ;-). Soep is op deze dagen een ontzettend fijne en lekkere uitkomst, dat eten we dan ook wel twee keer per week. Andere dagen bestaan bijvoorbeeld uit een pasta-maaltijd (waarin de pasta regelmatig vervangen wordt door courgette-spaghetti), zelfgemaakte pizza, kikkererwtenburgers met zoete aardappelfriet of een frittata met een salade.

Tussendoortjes

Tussendoor eten we fruit. En natuurlijk proberen we voldoende water te drinken. Oh, en we zijn dol op goede koffie niet te vergeten!

Wat is jullie lievelingsgerecht of product?

Nou .. dat is best moeilijk kiezen. We koken graag uit de kookboeken van Ottolenghi, waarin hele lekkere en verrassende groentegerechten instaan. Echter de zelfgemaakte pizza van Marko (in het weekend) en onze maandag maaltijd zijn de vaste favorieten, zowel voor onszelf als voor Neve en Jhim. Op maandag eten we altijd geroosterde zoete aardappel, gepofte rode paprika, geraspte rode biet met appel en…. last but not least (tadaaaa)…haring! Ja, je verwacht het niet hè. Hahaha!

Hahaha van alles wat dus. Maar allemaal lekkere dingen, kunnen wij elke maandag niet aanschuiven? 😉 Hebben jullie nog tips voor al onze volgers?

Als je lekker wilt sporten in een leven waar nog honderd andere ballen in de lucht moet houden kun je het beste dicht bij jezelf blijven. Soms ben je moe en heb je geen zin op je training van een uur te doen. Doe dan een half uur of een kwartier. Iets is beter dan niets. Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen (op social media) of je fitte zelf van 10 jaar geleden. Mensen die nog met het fanatisme proberen te sporten zoals ze dat 10 jaar geleden deden raken vaak sneller geblesseerd. Wij zien dat mensen vaak de fout in gaan door te heldhaftig te gaan sporten, ingegeven door de fitness industrie, social media en misschien ook wel door de topsport.

Klopt helemaal. Je moet dicht bij jezelf blijven en zeker geen topsporters na willen doen. Maar als wij jullie zo horen vinden we jullie ook echte topsporters. Een druk leventje hebben en daar naast toch de tijd vinden om lekker te sporten. Well done. Jullie zijn een goede inspiratiebron voor veel ouders en Fit’s Life gaat nog veel mensen inspireren en motiveren. Daar geloven wij heilig in. Wij gaan jullie in ieder geval volgen!

Vrijdag = koelkast kijkdag

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =