Raceverslagen,  Trailrunning

VeluweZoomTrail 2015: raceverslag

VeluweZoomTrail: raceverslag

VeluweZoomTrail: raceverslag

Vandaag deed ik (Erlinde) mee aan de oudste Trail van Nederland; de BUFF® VeluweZoomTrail in Rheden. Bijna een thuiswedstrijd, want Rheden ligt dichtbij Arnhem. Hoe de trail van 14 km vandaag is gegaan verraadt de bovenstaande foto natuurlijk al wel een beetje. Ik stond op het podium! Maar hoe de heuvelachtige weg ernaar toe verliep, dat lees je hier.

Verrassing

Dat ik mee kon doen aan de VeluweZoomTrail was een verrassing. Ik was te laat met inschrijven voor de 30 km, waar een aantal trainingsmaatjes van Running Improvement aan meededen. En 30 km was me ook eigenlijk wel iets te ver. Maar toen traningmaatje Gertjan dinsdag vroeg of ik zijn startnummer wilde overnemen voor de 14 km, leek me dat wel een heel goed plan.

Water!

Vanochtend scheen de zon uitbundig en ik hoefde daarom niet lang na te denken over mijn outfit. Een tanktop en short. En compressiekousen. Niet zozeer voor de compressie, maar meer voor de bescherming tegen de planten (Hei??) op de single-tracks. Nadat ik vorig jaar met Stefanie ben verdwaald tijdens een trailwedstrijd- en we GEEN water bij ons hadden- heb ik me voorgenomen ALTIJD zelf water mee te nemen tijdens een trail. Je weet immers maar nooit. Mijn ‘watervest’ ging dus ook aan.

Extra metertjes

De start van de 30 km was om 11:00 uur, de 14 km startte een uur later, om 12:00 uur. De diehards van de 55 km waren nog eerder vertrokken. De auto kon je ongeveer op 1,5 kilometer van de start kwijt en met een pendelbus werd je naar de start gebracht. Omdat op mijn trainingsschema eigenlijk een run van 20 km stond, besloot ik op relaxt tempootje naar de start te lopen, want ik wilde een paar extra kilometers maken. Na de finish zou ik hetzelfde doen.

Van twee

Nadat ik mij startnummer had laten omzetten van Gertjan naar Erlinde, kwam ik nog een aantal loopmaatjes tegen die ook voor de 14 km gingen. Het was inmiddels wat bewolkter, maar nog steeds behoorlijk warm. Ik was blij met mijn tanktop! Om 12:00 gingen we van start. Omdat ik de laatste tijd lekker loop en me fit voel, was ik wel van plan om de 14 km op een pittig tempo te lopen. Dat moest te doen zijn. De eerste kilometers liep er 1 dame voor mij. Ik was dus tweede vrouw. Als ik dit zo zou kunnen volhouden zou het top zijn. Nog beter zou het zijn als ik haar zou kunnen inhalen..

Naar drie

Het parcours was fantastisch, wat een klimmetjes! En wat een uitzichten. Voor mij geen onbekend terrein de Veluwezoom, maar deze route had ik nog nooit gelopen. Het rennen ging goed, ik keek wel een beetje naar de klok, maar besloot vooral lekker door te lopen. Ik hoopte maar dat ik de tweede plek zou kunnen vasthouden. Op welk punt ik precies werd ingehaald weet ik niet meer, maar ik werd ingehaald door een vrouw. Ai. Daar ging mijn tweede plek, maar er kon nog van alles gebeuren.

Verzuren

Onderweg kwam ik loopmaatje Marcel tegen. Een snelle man, die duidelijk op een voor hem relaxt tempo liep. Hij kon een heel gesprek voeren maar dat zat er voor mij toch echt niet in. Voor mij was het tempo niet zo relaxt dus, maar nog wel te doen. Al kreeg ik steeds meer moeite met de klimmetjes en ik voelde mij benen wel wat verzuren.

Symphatiek

Tegen het einde van het parcours kwam ik een voor mij onbekende, maar sympathieke mannelijke loper tegen. Die vertelde waar ik heen moest toen ik heel even twijfelde. Ook hield hij het hek een tijdje open zodat ik er snel doorheen kon rennen. Heel sportief. Na de finish kwam ik hem weer tegen, hij bleek lid te zijn bij De Loper, de groep waar Stefanie sinds kort traint.

Finish

Het zag ernaar uit dat ik derde vrouw zou blijven. De nummer één en twee van de dames zag ik niet. Achter mij liepen gelukkig ook geen dames. De finish kwam eerder dan geacht, maar wel als geroepen. Ik kon nog even flink versnellen, onder de finishboog door en YES, het was gelukt. Derde vrouw! Ik was blij.

Chaotische actie en 30 km toppers

Na een chaotische actie op het start/finishterrein (ik was mijn telefoon kwijt, die ik weer terugvond, en alle aardige onbekenden die mij daarbij hielpen en dit heel toevallig lezen; bedankt, bedankt!!) kwamen mijn trainingsmaatjes die de 30 km hadden gelopen ook binnen. De 30 km, was als extra bonus ook niet gewoon 30 km, maar 33 km. Wat een toppers dat ze die hele afstand, op dit parcours, met dit warme weer zo goed hebben gedaan!

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Ik kreeg een mooi tasje van BUFF® met inhoud en natuurlijk de eeuwige roem!

Speech

Dan is het nu tijd voor mijn speech 😉 “Bedankt super toffe trainingsmaatjes en trainers van Running Improvement, alle aardige trailers en loopmaatjes onderweg en op het finishterrein, niet te vergeten de Fabulous Fun Runners… (afgesproken is afgesproken dames..). En last but not least de organisatie en vrijwilligers van deze mooie VeluweZoomTrail”.

Proost! Op de komende successen.

VeluweZoomTrail: raceverslag

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =