Raceverslagen,  Roadrunning

Raceverslag: Dam tot Damloop

door Erlinde

En jawel hoor, alweer een raceverslag op Run-way Girls. Het wedstrijdseizoen is echt volop bezig. Gisteren liep ik één van de bekendste hardloopwedstrijden van Nederland. Trending topic op Twitter, niemand kon er omheen: de Dam tot Damloop. Ik deed samen met duizend andere hardlopers mee met de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam.

ASICS 3

Het was al een hele expeditie om überhaupt in Amsterdam te komen, want er reden geen treinen tussen Arnhem en Utrecht. Maar dankzij met de snelbus kwam ik toch op tijd aan op Amsterdam CS. Daar hadden we met een flink aantal bloggers afgebroken bij de piano op CS. Vandaag waren we namelijk “running crew ASISC 3”. We deden dus met het bedrijventeam van (de hoofdsponsor) ASICS mee. Hoe tof! Met z’n allen liepen we naar de start. Om 11:45 uur zou voor ons het startschot klinken.

50.000 hardlopers

Het was maar een klein stukje lopen naar de start en na een plaspauze bij de Mexicaan, was het al bijna tijd voor de warming-up. Wat waren er ongelooflijk veel hardlopers op de been! Dat was natuurlijk te verwachten aangezien er zo’n 50.000 deelnemers aan de Damloop zijn. Maar dat betekent ook dat het niet bepaald rustig is onderweg. Gelukkig konden wij starten in het blauwe startvak, oftewel het allereerste startvak. Volgens mij waren alleen de wedstrijdlopers en de Le Champion leden ons voorgegaan. Goed nieuws! Want dat betekende minder drukte op het parcours.

Raceverslag: Dam tot Damloop

Relax and enjoy the #Dynaflyte

Eerlijk gezegd, kon het me niet zoveel schelen uit hoe druk het zou zijn. Voor deze race maakte mijn eindtijd me niet zoveel uit. Voor een PR ging ik sowieso niet. Ik had totaal geen strijdplan en zou vandaag echt (ja écht) rustig lopen en vooral genieten van de wedstrijd.

Samen lopen

Manon zei dat ze vandaag haar marathontempo wilde gaan lopen (12 km per uur oftewel 5:00 min/km). Zij had haar hardloophorloge niet bij zich, dus wilde ze wel bij mij in de buurt lopen. Want mij leek het ook wel lekker relaxed om op 5:00 min/km te lopen. Dus liepen we samen. Uiteindelijk gingen onze kilometers helemaal niet op 5:00, maar iets sneller. Gemiddeld liepen we 4:50 min/km. Maar dat gaf niet, we liepen lekker.

Muziek + publiek

Er was veel muziek onderweg! En veel publiek! Het begon al gelijk al goed in de IJtunnel met een Braziliaanse Drum Band. Heel gaaf om in die IJtunnel te lopen. Eenmaal uit de tunnel merkte ik wel dat het nogal warm was in de zon. Het was geen 30 graden meer gelukkig, maar nog steeds wel zo’n 23 graden. In de zon was het nog een stukje warmer. Maar mij hoor je niet klagen, want de zon maakt de wereld altijd  een stukje mooier en zeker voor het publiek langs de kant is het toch wel fijner om in de zon te staan.

Verzorging

Er waren maar liefst 3 drankposten onderweg, ook waren er sponzen ter afkoeling en een verzorgingspost met fruit. Zeer goed geregeld, vond ik. Het water kwam wel als geroepen, want pfff… wat een dorst door dit zweterige weer. Zo nu en dan had het publiek ook eigen waterposten gemaakt en soms stonden er sproeiers langs de kant ter verfrissing. Zo gezellig, al dat publiek.

Zaandam

De kilometers vlogen voorbij en voor ik het wist waren bij kilometer 14. We waren inmiddels in Zaandam  aangekomen. Ik kreeg het wel wat zwaarder en liep toen wel 5:00 km/min. Ook op het parcours werd het drukker en als ik een sprintje had willen trekken, dan was dat niet echt mogelijk. Manon was er inmiddels vandoor gesneld. Ik was haar kwijt.

Raceverslag: Dam tot Damloop

Rewind

Op een bepaald stuk in Zaandam deed de wedstrijd me echt enorm aan de Marathon van Antwerpen denken. Allemaal leuke herinningen aan die 1e marathon kwamen weer boven. Inmiddels was het nog maar 500 meter naar de finish… Nog even doorlopen en ja hoor, daar stond de ASICS finish boog. De 16 km nog een klein beetje zaten erop. Manon stond te wachten bij de finish, zij was iets sneller binnen. Mijn officiële eindtijd was 1:17:45. Helemaal niet zo slecht en het is ook wel eens lekker om niet helemaal kapot te zijn na een wedstrijd. Dikke prima dus voor deze race.

VIP

Daarna liepen van de finish naar het Dam tot Dam Park. Een soort van festivalterrein met een groot podium met live optredens. Heel gezellig! En nog beter, we konden naar de ASICS VIP tent. Met eten, drinken én een massage. Mijn kuiten en mijn nek werden onder handen genomen. Fijn! Een paar drankjes verder en toen was het een mooie tijd om naar huis te gaan. Van Zaandam naar Arnhem was het helemaal een eind met de trein en snelbus, dus ik had nog even te gaan.

Raceverslag: Dam tot Damloop

CV

Maar de lange reis was het meer dan waard, want wat was dit een leuke wedstrijd. Een wedstrijd die iedere hardloper eens in zijn hardloopcarrière zou moeten lopen. Ik kan ‘m in ieder geval op mijn CV zetten 😉

Raceverslag: Dam tot Damloop

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =