Trailrunning

Nieuw doel: Ultra Marathon

Na de Marathon du Mont Blanc, die ik eind juni liep, wist ik het even niet meer. Die marathon was zo fantastisch. Over een parcours van 2800 hoogtemeters en 43 kilometer deed ik maar liefst 7 uur en 11 minuten. Dat klinkt idioot lang, maar voor deze race was dat qua snelheid eigenlijk best prima. Het waren in ieder geval 7 hele mooie uren. Het nadeel van zo’n geweldig evenement is, dat ik me afvroeg welk evenement dit in hemelsnaam kon overtreffen?

#HitTheTrails

Eén ding is zeker, om met volle overtuiging te blijven trainen, moest ik een nieuw doel hebben. Maar wat werd dat doel nu? Ik wist het niet. In eerste instantie was ik nog van plan om me na de marathons van 2016 op de kortere afstanden te gaan richten. Maar na ASICS Beat The Sun en de Marathon du Mont Blanc was ik er nog meer van overtuigd dat trailrunnen zeg maar echt mijn ding is ;).

Overtreffende trap

Trailrunnen -oftewel door het bos rennen- in Nederland is leuk. Trailrunnen in België is geweldig. Maar Trailrunnen in de bergen in Frankrijk, dat is de overtreffende trap. Ik wilde me dus vooral richten op de trails en ergens -waar dan ook ter wereld- nog een geweldige trailrun lopen. En dat op niet al te lange termijn. Maar welke race en welke afstand, dat had ik nog niet helemaal in beeld.

Ultra

En toen kwam een gesprek met mijn trainer Kees. Aan het begin van een ’trainingscyclus’ heeft hij met iedereen afzonder een gesprek om o.a. de doelen te bepalen. Hij vertelde dat hijzelf, Chris en Eric sowieso zouden gaan trainen voor een ultramarathon. En toen ging het heel hard kriebelen… Een Ultra…. Zou ik…? Ook…!?

80 K

Om vanaf mijn huidige lage-afstands-niveau door te trainen naar een ultra is natuurlijk makkelijker dan weer helemaal de draad op te pakken als ik weer terug ga naar de korte afstanden. Ik werd tijdens het gesprek helemaal blij van het plan om door te trainen voor een ultra en -vooral- door te gaan met trailen. De conclusie was dat ik mee zou gaan in het schema met de heren en dus ook voor een ultra zou gaan trainen. Op dat moment dacht ik nog aan 60 km, maar uiteindelijk werd het een schema voor 80 km.

Nieuwe mijlpaal

80 kilometers is natuurlijk bizar ver, maar dat dacht ik in eerste instantie ook over de marathon afstand. Maar is dat reden genoeg om die 80 km te willen lopen? Nee dat is het niet. De reden is dat ik enorm benieuwd ben hoe het is om zo’n enorme afstand te lopen. Dat het een volledige nieuwe mijlpaal is, qua afstand. Een uitdaging die me een stiekem wel bang maakt. Die buiten de comfort zone ligt, maar waarvan ik zeker weet dat het een unieke ervaring gaat worden.

Of zoals ultra marathon loper Dean Karbazes het zegt: “If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon. If you want to talk to God, run an ultra”.

Bigger, better, faster, longer

Soms zijn er wat zure (ultra) lopers, die zeggen dat het tegenwoordig allemaal maar extremer en langer moet. Dat iedereen opeens een ultra wil lopen en dat social media hier een grote rol in speelt. De vraag is of dat zo is, want ultra rennen is niet per se iets van de laatste tijd. In de jaren ’70 bijvoorbeeld, was ultra lopen ook al populair.

Unieke content

Ik zou liegen als ik zeg dat het feit dat ik een blog bijhoud over hardlopen geen enkele rol heeft gespeeld in mijn beslissing om door te trainen voor een ultra. Want hardlopende bloggers zijn er genoeg, maar hardlopende bloggers die een ultra marathon van 80 K gaan lopen, daarvan zijn er niet zo heel veel. Unieke content. En al is het niet uniek, dan is het in ieder geval best bijzonder. Maar als dat de enige drijfveer voor het lopen van die afstand zou zijn, dan zou ik er zeker niet aan beginnen.

Run, eat, sleep, repeat

Want mijn schema voor de komende periode is best heftig. En ik wil me best aan een Spartaans trainingsregime houden, maar dan moet de beloning wel groots zijn. En als ik het over beloning heb, dan bedoel ik dus de 80 K race waar ik uiteindelijk aan wil meedoen. Het ironische van het verhaal is, dan ik nog niet zeker weet, welke 80 K dat gaat worden. Ik weet dus nog niet waar ik nou precies voor train. Wel zijn er een aantal opties voorbijgekomen. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de Transgrancanaria 82 K:

Maar zeker is het doel nog niet. Deze wedstrijd in Gran Canaria is eind februari. Maar ook eind december wil ik een mooie (ultra) lange wedstrijd lopen. Misschien worden dit de Xtrails in Houffalize, maar ook dit is nog niet zeker. Niets staat vast, maar wel dat ik nu een schema volg om uiteindelijk de 80 K te kunnen uitlopen. To be continued dus…

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 20 =