Roadrunning

Hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker

Wij zitten met ons hoofd nog vol in de zomer, maar inmiddels is het toch echt herfst. En dat is vooral te merken aan het feit dat het ’s avonds een stuk eerder donker wordt. Maar ’s avonds moet er ook gewoon door getraind worden. Wel veilig natuurlijk. De bekende lampjes voor hardlopers kennen we allemaal, maar er zijn nog meer manieren om veilig en stylish te trainen in het donker. En wist je dat hardlopen in het donker ook heel erg leuk kan zijn?

Geïntegreerde verlichting

De grote hardloopmerken hebben het probleem van zichtbaarheid in het donker goed opgepakt. Er is inmiddels hardloopkleding met geïntegreerde verlichting verkrijgbaar. Het voordeel ten opzichte van de ‘kerstverlichting’ om je armen, is dat de batterijen nooit leeg gaan. En het zit ook een stuk comfortabeler.

Lite Show

In de nieuwe collectie van ASICS is de zogenaamde ‘3M technologie’ verwerkt in de LiteShow uitrusting. Zodra het donker wordt, lichten de reflecterende draden en taping op, zodat je altijd goed te zien bent. Je hoeft er dus geen aparte dag- en avondkleding op na te houden, want overdag zie je er niets van.

Het bos in?

Ook als je zelf goed zichtbaar bent, dan is het toch verstandig om na schemering geen afgelegen tracks uit te kiezen. Maar toch kan het lopen op afgelegen bospaadjes heel erg leuk zijn. Het lopen van een Nightrail in een donker bos is fantastisch. De wereld ziet er in het donker zo anders uit. En als je denkt de omgeving overdag goed te kennen, dan kan dat ’s avonds heel anders zijn. Als je alleen bent is raden we het je niet aan om om het bos in te duiken, maar als je met een groep bent is een loopje in een donker bos juist heel leuk voor de afwisseling.

Bergrace by night

Er worden trouwens ook diverse avondlopen of nighttrails georganiseerd. Eén van de avondlopen die op onze verlanglijst staat is de Bergrace by Night in Wageningen. Deze run vindt op vrijdagavond 6 november a.s. plaats. Het is de oudste nachtloop van Nederland en het schijnt echt een mooi hardloopfeestje te zijn met allerlei licht- en geluidseffecten langs het parcours. Het eindigt allemaal om 02.00 uur met de finale tijdens de Afterparty in het Jungle Restaurant van Ouwehands dierenpark.

Night Trail

Maar er zijn nog meer races in het donker. Vorig jaar deed Erlinde bijvoorbeeld mee aan de Montferland Night Trail. Dat is haar heel goed bevallen, zoals je hier kunt lezen. Dit jaar, op zaterdag 19 december 2015, wordt de derde editie van deze spectaculaire en gezellige trail door de nachtelijke bossen van Montferland georganiseerd. De afstanden te lopen afstanden zijn 14 en 26 kilometer.

Hardlopen in het donker

Hoofdlamp

Als je je inschrijft voor de Montferland Night Trail, dan kun je ervoor kiezen om via Runnersworld Arnhem een Black Diamond hoofdlamp (tegen een gereduceerd tarief) aan te schaffen. Als je maar een keertje een Night Trail gaat lopen, dan kun je beter een hoofdlampje ergens lenen, of een goedkoop exemplaar gebruiken. Maar ga je vaker in het donker de bossen in, dan is deze Black Diamond Cosmo zeker een optie.

Hij zit goed en het niet een enorme bouwlamp die je op je hoofd hebt. Erlinde heeft deze zomer de 90 lumen variant gekocht. Ze heeft de hoofdlamp voor het eerst getest in de Belgische Ardennen tijdens de Xtrails. Die lamp is haar goed bevallen. Aanrader dus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 2 =