Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast kijkdag (Esther Akihary)

 Vrijdag = Koelkast kijkdag

Vrijdag = Koelkast kijkdag

Elke week nemen wij een kijkje in de koelkast van iemand anders. Vorige week keken wij mee met Henk. Deze week nemen wij een kijkje in de koelkast van Esther Akihary. Een topper op vooral de korte sprint, voedingscoach en sportende jurist. Een groot voorbeeld voor ons en alle Run-way Girls volgers.

Wie is Esther Akihary?

De Eindhovense Esther Akihary is achtentwintig jaar. Ze is jurist en topsporter van beroep. In 2013 is zij haar eigen bedrijf begonnen als personal trainer en sinds februari 2014 mag zij zich ook officieel vitaliteitscoach noemen. Als topsporter houdt zij zich bezig met atletiek, en dan vooral de korte sprint (lees: 100 en 200 meter). In 2012 beleefde zij haar (tot nu toe) hoogtepunten in haar carrière, met een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap Atletiek in Helsinki op de 4×100 meter (estafette) en een zesde plaats op de Olympische Spelen van Londen. Op dit moment traint zij hard om een plekje te bemachtigen in het Olympisch Team dat in 2016 kans maakt op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

 Ben jij veel met voeding bezig?

“Ik ben dol op veel eten,  lekker eten (duh.. wie houdt er nou van vies eten), nieuwe recepten uitproberen en mensen de oren van het hoofd kletsen over voeding.
Vitaliteit is de emotionele, mentale en fysieke vrijheid om jezelf maximaal te kunnen ontplooien en daarmee de kwaliteit van het leven te vergroten. Wanneer ik een nieuwe klant heb vraag ik ze altijd naar hun doelstelling. Dit is altijd een doelstelling die geplaatst kan worden in het kader van vitaliteit. Of het nou gaat om gewichtsverlies, spiergroei of een comeback na een burn-out vitaler worden is altijd de oplossing.
Als coach richt ik mij daarom altijd op de drie pijlers van vitaliteit, te weten: beleving, beweging en voeding. Deze drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een sterk fysiek, een positieve mindset en gezonde voeding zijn veel voorkomende onderdelen waar ik samen met mijn klanten aan werk. Ook voor mij als topsporter zijn deze van essentieel belang om mijn prestaties te vergroten. Oftewel, mezelf maximaal te kunnen ontplooien en daarmee de kwaliteit van mijn prestaties te kunnen vergroten. Kortom: voeding is een heel belangrijk aspect van mijn werk en omslaat dus een groot deel van mijn dag.

Wat staat er dan in een koelkast van zo’n vitaliteitscoach, personal trainer en sportende jurist??

Op mijn koelkast spaar ik magneten van alle plaatsen ter wereld waar ik geweest ben. Ook hangen er een aantal startnummers op van bijzondere wedstrijden.

Bovenin:

In het bovenste schappen vind je veel verschillende soorten eiwitten (zoals kwark, eieren en tonijn). Maar ook de gezonde vetten vind je bovenin zoals olijven en kokosvet (andere goede vetten zoals die van de avocado en noten bewaar ik buiten de koelkast). Met de flessen water spoel ik mijn vitamines door, die je bovenop mijn koelkast vindt. Ik gebruik de producten van New Care, omdat deze producten eerlijk en puur zijn. Eerlijke en pure producten hecht ik veel waarde aan. Het liefst zou ik alles biologisch eten en de EkoPlaza leeg kopen, helaas laat mijn budget dat niet toe. Ik kies voor deze producten omdat ik me daar goed bij voel.

Vrijdag = Koelkast kijkdag

Middenin:

Middenin de koelkast vind je met name amandelmelk. Deze gebruik ik ’s ochtends bij mijn bordje havermout of teff. Maar ik vind het ook lekker om warme amandelmelk door de koffie te doen. Sojamelk drink ik met mate. Gewone zuivelproducten neem ik niet, in verband met de lactose die daarin zit.

Onderin:

Onderin de koelkast vind je verschillende soorten groente en fruit, die natuurlijk ook de goede vitamines en mineralen bevatten. Ik kies voor veel groene groentes, die de verzuring tegengaan. Mijn favoriete fruitsoorten zijn appels en bananen (bananen bewaar ik overigens buiten de koelkast). Verse kruiden zoals koriander en gember ben ik ook dol op!

Vrijdag = Koelkast kijkdag

Wat is jou voedingspatroon?

Mijn voedingspatroon is: glutenvrij, dus de granen die je in mijn kast vindt zijn onder andere bonen, kikkererwten, boekweit, zilvervliesrijst en quinoa. En voor de ochtenden heb ik teff en havermout in huis. Daarnaast eet ik ook lactosevrij, vandaar dat mijn kwark van MinusL is.

 Redbull? Dat is toch super slecht?

Één plank in mijn koelkast staat vol met RedBull. Dat vinden mensen een beetje vreemd met mijn dieet eisen. Dat is ergens ook begrijpelijk, want RedBull bevat prik en suikers. Maar RedBull bevat ook cafeïne. RedBull is een drank die je op de juiste manier moet drinken, dus niet als je op de bank ligt te ‘lamballen’ met een afstandbediening in je handen. RedBull is bedoeld als drank voorafgaand aan een fysieke inspanning om je ‘vleugels’ te geven. In mijn coachclass voeding leg ik mensen het verschil uit tussen normale frisdranken en RedBull. Dus geef je snel op als je hier meer over wilt weten!

Één ei is geen ei

Last but not least staan er in mijn koelkast altijd eieren. Eens in de drie weken halen we negentig (ja 90!) eieren bij de boer. Zoals je ziet zitten we nu aan het einde van die drie weken…

Don’t copy

Met alle social media van tegenwoordig is het gemakkelijk een dieet van een topsporter of fitnessblogger te kopiëren. Dit is geen aanrader. De keuzes die ik heb gemaakt binnen mijn voedingspatroon zijn keuzes waar ik me goed bij voel en die in het teken staan van mijn sportprestaties. Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij of biologisch eten is een keuze. Tenzij je getest bent op deze allergieën is het geen wet om op dezelfde manier te eten als je social media idol.
Een tip voor mensen die ook verandering aan willen brengen in hun koelkast: maak keuzes die bij jou passen en die je vol kan houden.

Je vergeet nog een ding….

De oplettende lezer ziet dat er ook nog een flesje Moët in mijn koelkast ligt. Die fles bewaar ik voor een speciale gelegenheid….”

Wil je meer weten over Esther Akihary als atleet of coach? Kijk dan op haar website: www.estherakihary.com

Of volg haar op social media:

Twitter: @estherakihary

Instagram: @FitFastEssie

 banner_2(1)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =