Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Anne- Hester)

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Vandaag werpen we een blik in de koelkast van Anne-Hester. Deze sportieve juriste is mijn trainingsmaatje bij Running Impovement. Maar niet alleen dat. Vanaf nu gaat ze ook voor Run-way Girls gastblogs schrijven. Met haar humor worden dat zeker leuke blogs. Maar nu eerst Serious Business ;-). Maak kennis met Anne-Hester en haar koelkast!

Wie ben jij?

Mijn naam is Anne-Hester, 28 jaar, geboren en getogen in Lochem en ik woon nu in Arnhem. Ik heb rechten gestudeerd in Nijmegen en werk als jurist bij een overheidsorganisatie.

Grappig, want dat lijkt bijna alsof het over mezelf gaat! (Ik heb ook in Lochem gewoond, in Nijmegen rechten gestudeerd en woon nu in Arnhem).
En wat doe jij qua sport?

Zoveel als mogelijk pak ik de fiets naar werk (ja, dat vind ik sport…). De afstand is zo’n 13 kilometer en dat fiets ik met mijn omafietsje op een lekker rustig tempo in zo’n 40 minuten. Het kost me helemaal niet zoveel extra tijd vergeleken met het openbaar vervoer (30 minuten) of met de auto (25 minuten) en dan heb ik gelijk al wat beweging gehad voor de dag. Ik heb een zittend beroep dus ik probeer er op te letten dat ik wel genoeg beweeg.

Verstandig dit. En daarnaast?

Daarnaast loop ik zo’n 3 keer per week hard bij Running Improvement onder leiding van Kees Adema. Een training duurt ongeveer anderhalf uur. Kees helpt me om mijn hardloopprestaties naar een hoger niveau te tillen en de eerste resultaten zijn al geboekt!

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Helaas ben ik gestopt met de survivaltrainingen bij Arnhem Survival. Dit deed ik met veel plezier twee keer per week, maar het bleek jammergenoeg niet meer goed te combineren met andere agenda items. Hopelijk kan ik dit in de toekomst weer oppakken.

Ben jij altijd sportief geweest?

Absoluut niet. Tafeltennis, paardrijden, stijldansen en breakdancen, ik heb het allemaal gedaan maar meer dan 1.5 jaar commitment voor een sport bleek van mij telkens teveel gevraagd. Als excuus roep ik altijd maar dat ik op mijn hoogtepunt ben gestopt toen ik een jaar of 11 was en de jazzdansgroep waar ik bij zat Nederlands kampioen werd. Kort daarna ging ik naar de middelbare school en dacht ik naïef dat ik al mijn tijd nodig zou hebben voor mijn huiswerk, dus ben ik bij de dansgroep gestopt. Zo rond mijn zestiende was het verplichte blokuur gym nog de enige sport die ik deed.

Tegen de tijd dat ik 22 werd en ik bovenaan de trap bij moest komen van de inspanning, werd het me duidelijk dat er werk aan de winkel was. Ik ben toen weer gaan dansen en een beetje gaan fietsen tot het hardlopen me te pakken kreeg.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Maar je hebt toch maar mooi die titel van Nederlands Kampioen te pakken. Vind jij sporten nu wel belangrijk?

Sporten is voor mij een middel en geen doel. Door het hardlopen heb ik veel over mezelf geleerd, bijvoorbeeld over wat mij wel en niet motiveert en wat doorzetten je kan opleveren. In het dagelijkse leven komt dit inzicht me wel van pas.

Bovendien heeft het hardlopen me veel zelfvertrouwen gegeven en ben ik tevreden als ik in de spiegel kijk. Al deze positieve dingen die het hardlopen mij heeft gebracht, wens ik een ieder toe. Omdat sporten tot deze resultaten kan leiden, zou ik inderdaad zeggen dat het belangrijk is.

Heb je een bekende sporter die je bewondert of als voorbeeld ziet?

Aan het recente overlijden van Muhammad Ali was natuurlijk geen ontkomen aan en daardoor raakte ik op de hoogte van een aantal van zijn bekende quotes. ‘I don’t count my sit-ups; I only start counting when it starts hurting because they’re the only ones that count’ sprak me wel aan, net als ‘a man who views the world the same at fifty as he did at twenty has wasted thirty years of his life’.

Mijn lijfspreuk verder is ‘I am not training to be skinny, I am training to be badass’, maar ik heb eigenlijk geen idee van wie die afkomstig is, haha.

Verder kan een sportend voorbeeld heel inspirerend zijn lijkt me, maar ik heb me nog niet verdiept in de levens van de topatleten op deze wereld. Wat mij op dit moment helpt om van de bank af te komen is eigenlijk de gewone medesporter, die ook naast een fulltime baan en net te weinig tijd voor het avondeten er een mooie training van probeert te maken.

Ja daar heb je wel een punt. Ik denk dat het trainen voor een ‘doorsnee sporter’ met fulltime baan soms nog wel moeilijker is dan voor een topatleet. De topatleten kunnen zich meestal volledig op hun training focussen. En op hun voeding natuurlijk. Hoe zit dat met jou? Vind jij voeding belangrijk?

Ik ben gezegend met een goede stofwisseling dus ik heb eigenlijk altijd kunnen eten wat ik wil en nergens op hoeven letten. Dit betekent dat ik nooit een flauw idee had wat ik nou echt naar binnen aan het werken was. De trainingen bij Running Improvement zijn echter wel redelijk pittig, en ik merkte dat ik vaak moe was en dat mijn benen snel ‘leeg’ leken.

social mile-2

En wat deed je daaraan?

De trainer adviseerde me om meer aandacht aan mijn voeding te besteden. Daarom gebruik ik nu de app My Fitness Pal, waarop ik goed kan bijhouden wat ik eet en hoeveel energie ik die dag nodig heb voor de trainingen. Ik constateerde al snel dat ik eigenlijk honderden calorieën te weinig at op trainingsdagen, dat wat ik eet te vet is en dat ik te weinig eiwitten, ijzer en koolhydraten binnen krijg.

Genoeg reden dus om meer op mijn eten te gaan letten en dat probeer ik dan nu ook. Het gaat met vallen en opstaan moet ik zeggen omdat ik het niet gewend ben. Maar ik merk al wel dat ik een stuk energieker ben op de trainingen en daarom denk ik zeker dat voeding belangrijk is!

Goed om te horen. En nu.. naar je koelkast. Wat staat er altijd in? En wat zullen we er nooit vinden?

Mijn koelkast vind ik zelf altijd aan de lege kant. Ik heb een redelijk onregelmatig leven en een drukke agenda. Dan ben ik weer hier, dan weer daar en het komt dus regelmatig voor dat ik (toch) niet thuis eet. Daarom doe ik nooit veel boodschappen, want eten moeten weggooien vind ik echt zonde. Wat er wel altijd in de koelkast ligt, zijn halve liter bakken magere kwark. Ik neem er ook bijna elke dag één mee naar werk. Wat er nooit te vinden zal zijn is karnemelk en komijnenkaas, dat vind ik echt niet lekker.

Daar verschillen we dan wel ;-). Wat betreft die karnemelk en komijnekaas. Maar wat is jouw favoriete gerecht?

Ik ben dol op de Thaise keuken. Gele curry met gekookte aardappel en gebakken noedels vind ik goddelijk, net als Tom Kha Kai soep. Verder ben ik ook liefhebber van de Italiaanse keuken.

Eet jij volgens een bepaald dieet?

Dat niet, maar af en toe experimenteer ik wel met eetpatronen om te ontdekken of het een positief verschil oplevert. Tot twee jaar terug was ik echt een megacarnivoor. Er ging geen dag voorbij of er lag wel een stuk vlees of mijn bord of tussen mijn boterhammen. Tot ik een vipassana meditatiecursus heb gevolgd in Vietnam. Tien dagen lang kreeg ik alleen veganistisch eten. De eerste acht nachten droomde ik van de meest malse biefstukken, gemarineerde kipspiesjes en medium gebakken Tournedos, maar vanaf dag 9 was dat gevoel totaal verdwenen en heb ik ook sindsdien nooit meer echt de behoefte gevoeld om vlees te eten. Ik voelde me vanaf die tijd ook een stuk fitter.

Je bent nu volledig bekeerd tot vegetariër?

Nee. Zelf koop of bestel ik daarom bijna geen vlees meer, maar als ik bij iemand eet die iets met vlees heeft klaargemaakt dan zul je mij daar echt niet over horen. Ik eet immers niet uit principe geen vlees, maar de meeste aantrekkingskracht is er voor mij wel vanaf. Vis eet ik wel, maar ook niet heel veel.

Heb je niet het gevoel dat je iets mist?

Nu ik My Fitness Pal bijhoudt, ben ik wel bezig met de vraag of en zo ja welke voedingsstoffen ik misschien niet genoeg binnen krijg omdat ik geen vlees eet. Op dit moment ben ik daar nog niet achter en gebruik ik ook geen supplementen om e.e.a te compenseren, maar het kan zijn dat daar in de toekomst verandering in komt.

En verder?

Verder heb ik een keer met een vriendin geprobeerd om een maand lang geen producten te eten waaraan suikers waren toegevoegd. Dat was een aardige opgave, maar het heeft me wel bewust gemaakt van de hoeveelheid producten waaraan tegenwoordig suikers zijn toegevoegd. Sindsdien let ik er echt op en laat ik zeker vaker producten staan met dit soort toevoegingen.

Ik zou nog wel een keer een maand glutenvrij willen eten, maar brood is een groot onderdeel van mijn dagelijkse voeding en ik vind brood ook echt heel lekker, dus een dergelijke verandering kan ik op dit moment mentaal nog even niet aan.

Hahaha! Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit?
  1. Als ontbijt neem ik 2 boterhammen met meestal pindakaas / appelstroop / jam of ik ontbijt met warme havermout in amandelmelk met fruit of kaneelpoeder. Een grote mok thee erbij ontbreekt nooit.
  2. Als ik dan na het fietsen op werk ben, heb ik meestal al wel weer trek. Tijd voor nog eens 2 boterhammen of de eerste helft van mijn halve liter kwark. Meestal een stukje fruit erbij of een gekookt eitje.
  3. Vlak voor de pauze eet ik een deel van mijn zelf meegebrachte groente (wortels, komkommer of tomaatjes).
  4. Tijdens de lunchpauze haal ik in de kantine meestal een bakje (pasta)salade met soms nog soep of een broodje als ik veel trek heb. Het komt wel voor dat ik een blikje tonijn mee heb genomen en die nog extra door de salade gooi.
  5. In de middag eet ik het overige fruit, groente en kwark op en soms heb ik wat nootjes mee.
  6. Als ik weer thuis ben hangt het er een beetje vanaf of ik nog moet trainen en ook waar ik zin in heb. Vaak wordt het pasta of een salade. Soms neem ik ook wel gewoon weer brood met pindakaas. Op het gebied van avondeten valt er nog wel wat te verbeteren ben ik bang.
En terug naar de trainingen.  Zijn er nog doelen waar je naar toe traint?

Ik ben begonnen met trainen bij Running Improvement omdat ik sneller wilde worden op de 5 en 10 km. Op dit moment werk ik er naartoe om de 10 km rond de 40 minuten te lopen, maar daarvoor is nog wel flink wat werk aan de winkel! Na de eerste negen weken die ik bij Kees heb getraind, is het me wel gelukt mijn persoonlijk record op de 10 km al met bijna vijf minuten aan te scherpen! Op dit moment ben ik aan het trainen om onder de 43 minuten te komen en als dat is gelukt gaan we weer verder met de volgende stap.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Zijn er nog tips die jij hebt voor de lezers?

Als je begint met sporten, denk dan niet gelijk ‘Oh nu ben ik begonnen met sporten, dus moet ik meteen 3 keer per week 1 uur (of langer) iets doen‘. Mijn ervaring is dat een dergelijke verandering ten opzichte van je ‘oude patroon’ moeilijk vol te houden is, dat het veel mentale druk met zich mee brengt en daardoor kan demotiveren. De lat ligt dan zo hoog dat het zal leiden tot teleurstellingen en uiteindelijk wellicht tot de keuze om dan maar helemaal niks te doen.

Begin gewoon met 1 keer in de week een half uur tot een uur bewegen, dat is al meer dan je elke week daarvoor hebt gedaan en dus al een verbetering! Ben je daar een beetje aan gewend, breid het dan eens uit met een tweede sportmoment van weer een half uur tot een uur enzovoort.

Dank je wel Anne-Hester voor het kijkje in je koelkast. Welkom bij Run-way Girls!!!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 10 =