Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Jorian Damen)

Vrijdag = koelkast kijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag

Hij traint 10 keer per week en probeert tussendoor ook nog te studeren. Als zijn top jaren er op zitten wil hij misschien gaan dansen, boksen, voetballen of blijft hij toch hardlopen? Ow ja, en af en toe is hij te bewonderen voor de camera. Weet jij over wie we het hebben? Zijn naam is Jorian Damen.

Jorian vertel eens wat over jezelf?

Mijn naam is Jorian Damen. Een 23-jarige fanatieke hardloper die tussendoor ook probeert te studeren (master Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit).

Was je vroeger ook al zo fanatiek?

Als klein jongetje was ik al elke dag aan het sporten, destijds een combinatie van voetbal en atletiek. Later ben ik me gaan specialiseren op de 800m. Dit is een afstand waarvoor je snelheid moet trainen, maar ook conditie. Uiteraard wordt er ook veel krachttraining gedaan om te zorgen dat je belastbaar blijft en de trainingen aan kunt.

Hoe vaak per weer moet jij trainen voor deze afstand?

Ik word soms vreemd aangekeken als ik zeg dat ik 10 keer per week train. Ik heb er uiteraard niet altijd zin in, maar je went er aan. Ik heb de trainingen in de afgelopen jaren langzaam opgebouwd en daarom is het nu goed te doen. Soms moet ik tussen twee trainingen door ook nog naar school toe. Dan is het wel wat veel van het goede.

Vrijdag = koelkast kijkdagDat is begrijpelijk. Top sport en school is lastig te combineren. Maar knap dat je toch naast je sport studeert, heel erg belangrijk. Hoe belangrijk is sporten voor jou?

Sporten is voor mij heel belangrijk. Ik voel me voldaan na een training en ik wil graag fit zijn. Als ik na het atletiekseizoen even vakantie neem en daar ga feesten en ongezond eten voel ik me een stuk zwakker. Een week is dan ook wel genoeg en daarna ga ik weer lekker trainen. Het is ook gewoon een heerlijk gevoel om te merken dat je steeds sterker wordt en jezelf blijft verbeteren.

Absoluut waar. Dat gevoel kennen wij. Daarom kunnen wij de verleiding ook niet weerstaan om op vakantie toch af en toe een rondje te rennen, mountainbike te pakken, lange wandelingen te maken … etc. Actief blijven is belangrijk, je lichaam begint er na een week ook echt weer naar te vragen. Maar ooit valt top sport een beetje weg, blijf je dan wel rennen of kies je voor een andere sport?

De manier waarop ik nu met het hardlopen bezig ben zal zeker niet nog 10 jaar duren; er komt een eind aan. Maar ik zal altijd veel blijven sporten. Het lijkt me leuk om weer te gaan voetballen en bijvoorbeeld boksen, tennis of dansen er naast te doen. Sporten is gewoon leuk!

Dansen??? Vertel ….

Ja, ben je verrast? haha. Ik vind eigenlijk alle dansen heel erg leuk. Maar als ik moet kiezen zou ik voor Hip Hop gaan.

Wij houden nu al van je. Super!!  Maar even terug naar waar wij waren, want naast hard trainen is voeding ook erg belangrijk. Daarmee kun je ook heel veel bereiken. Hoe ga jij hiermee om?

Voorheen deed ik weinig met voeding, maar mijn huidige coach hecht er veel waarde aan gezien het een belangrijke rol speelt bij je herstel. Als je veel sport verbrand je veel koolhydraten, welke je dus meer dan gemiddeld binnen moet krijgen. Na de training is het goed om zo snel mogelijk iets met eiwitten te nemen. Bij mij is dit een shake of soms gewoon chocolademelk. Voor het slapen gaan neem ik ook altijd een bakje kwark, dit bevat “trage” eiwitten welke je lichaam langzaam opneemt en het herstel tijdens je nachtrust bevordert.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Volg jij nog een speciaal dieet?

Door mijn ouders heb ik geleerd gezond te eten. We aten altijd al maaltijden met veel groenten, weinig zouten en suikers en daarnaast drink ik amper frisdrank. Deze basisgewoonten vormen in mijn ogen de basis voor een gezond eetpatroon. Hiernaast zorg ik dat ik veel vitaminen en eiwitten binnenkrijg voor het herstel, maar een echt dieet kan ik het niet noemen. Ik ben trouwens ook dol op pindakaas en koekjes.

Precies een dieet volgen is ook zeker niet nodig. Gewoon een gezonde levensstijl hebben dan gaat het gewoon vanzelf. Al is gewoon niet “gewoon” natuurlijk. Voor ons sporters wel maar er zijn helaas nog te veel mensen die TE ongezond leven, helaas. Maar vertel wat eet jij zoal allemaal op een dag….

Een gemiddelde dag qua eten ziet er als volgt uit:

Onbijt:

Vier boterhammen (twee pindakaas; twee kaas) en een glas sinaasappelsap. Doordeweeks doe ik ‘s ochtends een duurloop op nuchtere maag en daarna is het belangrijk om snel koolhydraten (bijv. brood) binnen te krijgen.

Tussendoortje:

Meestal een banaan/appel/peer en wat nootjes.

Lunch:

Wederom vier boterhammen met pindakaas en kaas.

Na de middagtraining:

Ik train meestal ’s middags 16:00-18:00. Ik neem dan een eiwit-shake mee en een sultana om meteen na de het sporten wat koolhydraten binnen te krijgen.

Avondeten:

Veel groenten, een stukje vlees en pasta/aardappelen/rijst.

Voor het slapen gaan:

Een bakje kwark (300gram) met een handje nootjes en een fijngesneden banaan of appel.

Over de gehele dag drink ik alleen maar water.

Dit ziet er goed uit. Train jij op dit moment met een speciaal doel?

Op dit moment ben ik voornamelijk mijn basisconditie aan het verbeteren. Dit noemen we de “wintertraining”. Dit omvat veel lange intervaltrainingen en duurlopen. Over een paar maanden gaan we de focus weer verleggen naar de snelheidstrainingen en dan ben ik hopelijk in mei klaar voor het baan/atletiekseizoen. Mijn peilen zijn gericht op kwalificatie voor de Europese Kampioenschappen. Deze worden komende zomer gehouden in Amsterdam!

Vrijdag = koelkast kijkdag
november nummer van Runner’s World magazine
Oké, spannend!! Gaat vast goed komen. Met jouw discipline en doorzettingsvermogen kom je er wel. Maar heb je nog tips voor al onze volgers?

Mijn tip is om op een gezonde manier bezig te zijn met je lichaam; niet te veel, niet te weinig. Zorg dat je veel groenten en fruit eet en niet te veel suikers binnen krijgt, maar sla ook zeker niet door. Voeding moet geen obsessie worden en zorg vooral dat je continuïteit hebt in wat je doet. Daarnaast zorgt afwisseling in de training en het hebben van trainingsmaatjes er voor dat het sporten ook gewoon leuk blijft. Dat is tenslotte het belangrijkst!

Heel goed gezegd Jorian. Als er nog vragen zijn voor Jorian dan horen wij die graag. Laat dan hieronder een reactie achter. Jorian zal deze dan zelf beantwoorden.
Als laatste nog even een filmpje. Hij kon het zelf nog niet echt geloven 🙂 (juli 2015)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × een =