Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Frank Futselaar)

Vrijdag = koelkast kijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag

Hij was een goede voetballer, maar rennen kon hij ook als de beste. Het was een moeilijke keuze, maar zeker geen slechte keuze. Hij ging verder als atleet en rent nu naast de Kenianen. Onze droom, maar zijn echte leven. Maak kennis met deze topper …. zijn naam? Frank Futselaar.

Vertel eens wat meer over jezelf

Ik ben Frank, 24 jaar. Opgegroeid in Westervoort samen met twee oudere broers en woon nu in Arnhem.

Wat doe jij qua sport?

Ik ben een middellange afstandsloper. Op de baan loop ik 1500, 3000 en 5000 meter. Op de weg ook 10 en 15 kilometer. Voor het hardlopen train/leef ik elke dag. Het is mijn ambitie om het maximale uit mijzelf te halen en de komende jaren op het hoogste niveau in Nederland te kunnen presteren.

En heb je nog tijd om iets naast het sporten te doen?

Naast de sport doe ik de master Culturele Antropologie, Duurzaam Burgerschap aan de Universiteit  Utrecht. Vrijdag = koelkast kijkdagIk hoop in september af te studeren. Hiervoor heb ik de pabo gedaan en ook een tijdje lesgegeven op verschillende basisscholen. Waaronder op de Jan-Ligthartschool en de Paulusschool, beide in Arnhem. Dit was niet meer te combineren met sporten, dus heb ik besloten om te stoppen met werken en mij volledig te richten op de sport. De master naast het sporten is wel pittig, maar ik kan bijna al mijn eigen tijd indelen. Dat scheelt een hoop.

Ben jij altijd zo sportief geweest?

Ja!! Ik heb vanaf mijn 5e gevoetbald bij AVW’66 in Westervoort. Ook nog twee jaar getennist toen ik 10 was. Op mijn 14e ging ik ook op atletiek bij Ciko’66. Na de Havo heb ik een jaar Highschool gedaan in Amerika, waar ik ook heb gevoetbald en hardgelopen. Daar ben ik met de met de Central Sabers uit DeWitt, Iowa State Champion Track and Field geworden! Terug in Nederland ging de focus weer vooral naar het voetbal.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Ik deed wel eens mee met hardloopwedstrijden in de buurt zoals de Bridge to Bridge of de Posbankloop, maar ik trainde er niet speciaal voor. Ook heb ik een paar keer een triatlon gedaan Op mijn 22e ben ik gestopt met voetbal om toch te kijken wat ik uit mijn hardloopcarrière kan halen. Het kriebelde teveel!! Sindsdien ben ik lid van Craftrun uit Zevenaar en train ik onder leiding van Titus Fierkens samen met z’n 15 andere atleten.

Als je zo fanatiek bent vind je sporten vast mee dan alleen maar leuk, toch?

Voor mij persoonlijk is sport heel erg belangrijk. Ik zou mijn geen leven voor kunnen stellen zonder sport. Met veel vrienden van nu heb ik bijvoorbeeld vroeger gevoetbald. Sport bindt mensen op een unieke manier en dat is misschien wel een van de mooiste eigenschappen van sport. Daarnaast is sporten in mijn optiek de oplossing om veel ziektes tegen te gaan, bijvoorbeeld suikerziekte of depressies. Ik snap daarom ook niet waarom sporten niet door doktoren wordt voorgeschreven als “medicijn” en mensen alsmaar pillen blijven sikken.

Daar zijn wij het wel mee eens. En jij doet ook iets met die kijk op sporten als “medicijn”?

Ja. Mede om deze reden heb ik samen met Titus Fierkens, mijn coach, Stiching Sport en Bewegen Liemers opgezet. Hiermee willen we een platform creëren waar wij topsport combineren met maatschappelijke betrokkenheid. We geven bijvoorbeeld clinics op basisscholen, iets wat ik als meester heel leuk vind, en organiseren evenementen zoals de Midzomerrun in Westervoort en de Herfstloop Liemers in Babberich. Met de kennis uit onze topsport zorgen we bijvoorbeeld voor gezondere werknemers bij bedrijven door samen te werken naar een van onze evenementen of andere doelen. De hele dag op een bureaustoel zitten is voor ons geen optie!!

Vrijdag = koelkast kijkdag

Als je aan topsport doet moet er ook zeker gelet worden op je voeding. Vind jij voeding een belangrijk onderdeel van jouw sport?

Toen ik voetbalde lette ik niet op mijn eten. Nu is dat wel anders. Ik train zo hard dat ik veel energie nodig heb. Als ik niet goed eet, dan gaan de trainingen ook niet goed.

Eet jij volgens een bepaald dieet?

Ik heb heel veel geëxperimenteerd met mijn voedingspatroon het afgelopen half jaar, omdat ik snel last heb van mijn darmen. Daarom probeer ik zoveel mogelijk vers te eten. Ik volg geen speciaal dieet, maar ik let wel heel erg op wat ik koop en eet. Ik wil graag weten wat er in mijn lichaam gaat zodat ik goed de reacties van bepaalde producten kan ervaren.

Die overgevoeligheid kennen wij helaas. Zeker niet handig tijdens het hardlopen. Zijn er producten die je absoluut vermijdt of juist wel eet?

Ik probeer slechte suikers te mijden. Ik drink dus ook bijna geen frisdranken. Daarnaast moet ik heel erg letten op mijn koolhydraat inname. Voor mijn training moet ik voldoende goede koolhydraten hebben en na de training op tijd genoeg eiwitten binnen zien te krijgen. Het grootste gedeelte van mijn boodschappen haal ik op de markt. Vaak maak ik dan ook een hele grote pan pasta met heel veel verse groenten en biologische kip. Dit vries ik dan ook in, ook wel preppen genoemd. Maar op deze manier heb ik snel een goede gezonde maaltijd op tafel.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Zijn er nog doelen waarvoor je aan het trainen bent?

De Zevenheuvelenloop op zondag 15 november a.s. is een belangrijke wedstrijd voor mij. Mijn doel is mijn PR te verbreken. Mijn PR op de 15 kilometer is 46.54 min. Ik hoop hem zondag dus sneller te lopen. Op 22 november loop ik ook mee met de Warandeloop. Dit is een van de grootste crossen van Nederland. Daarnaast hoop ik bij het NK 10 kilometer op de weg in februari in Schoorl te kunnen knallen.

46 min!!! OMG dat lopen wij op een 10 km, haha. Wat een tijd, echt heel erg goed! Dus jij haalt ons binnen aankomende zondag met spandoek, gejuich en geklap?

Maar Frank vertel eens… wat eet jij nou eigenlijk allemaal om deze top prestaties neer te kunnen zetten?

8.00 uur

Grote kop havervlokken gekookt in rijstdrink met banaan of blauwe bessen.

10.00 uur

4 Crackers met geitenkaas, makreel, zalm of kalkoenfilet en avocado of appelstroop.

12.00 uur

Grote kop havervlokken gekookt in rijstdrink met appel en beetje kaneel! (is net appeltaart, echt lekker)
14.00 uur
Twee boterhammen  geitenkaas, zalm of kalkoenfilet en avocado of appelstroop.
16:00 uur
Twee boterhammen  geitenkaas, zalm of kalkoenfilet en avocado of appelstroop 
18:00 uur
Pasta met zelf gemaakte pastasaus met veel verse groenten en kip of zoete aardappel met sperziebonen en kip.
21:00 uur
4 Crackers met geitenkaas, zalm, makreel of kalkoenfilet en avocado
Netjes hoor, om de 2 uur eten. Maar wat drink jij zo de gehele dag door?

Ik drink de hele dag door veel water. Af en toe een kopje koffie of thee.

Frank jij bent goed bezig ;). Heb jij nog tips voor onze volgers?

Als je echt ergens voor wilt gaan dan moet je keuzes kunnen maken en nee durven zeggen. Maak realistische korte termijn doelen die helpen om jouw ultieme doel te bereiken.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 3 =