Avontuur,  reizen

Running Tourist: Oud & Nieuw in Helsinki

Wat maakt mensen echt gelukkig? Macht? Geld? Sex? Nope…Het is reizen! Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis zegt dat het waar is. En niemand zal hem tegenspreken. Ik in ieder geval niet. Want er is één ding waar je me ’s nachts voor wakker mag maken: een tripje naar het buitenland. Dat zei ik precies een jaar geleden ook al; in mijn blog over  Dublin. Een jaar later is mijn mening onveranderd. Reizen doe ik graag! Dit keer ging mijn tripje naar Helsinki.

Daar gingen mijn vriend en ik heen met Oud & Nieuw. Waarom!? Dat werd ons in de weken voor vertrek regelmatig gevraagd. Het is daar toch koud en hartstikke donker in de winter? Waarom willen jullie daar nou Oud & Nieuw vieren? Uhmm… misschien juist daarom! Vanwege de ‘echte’ winterse kou en nou ja, Helsinki leek ons gewoon een mooie stad.

Walhalla Helsinki

Op vrijdag (28 dec) vlogen we in ongeveer 2,5 uur van Schiphol naar Helsinki. Op de luchthaven pakten we de trein. Voor een paar euro’s waren we binnen 30 minuten in het hart van de stad. Het treinstation met de onuitspreekbare naam ‘Helsingin päärautatieasema’ is gelijk al een goede binnenkomer. Een van de mooiste stations ter wereld. De gevel is van Fins graniet met reusachtige beelden. De beelden deden mij een beetje aan Lord of the Rings denken, ik vond ze prachtig!

Lilla Roberts

Na een kleine 10 minuten met de tram arriveerden we bij ons hotel: het mooie ‘boutique hotel’ Lilla Roberts. We kozen dit hotel onder meer vanwege de goede ligging, midden in het centrum. Op loopafstand van Helsinki Kathedraal, de haven en het design district. Het hotel is luxe en sfeervol ingericht. Het ontbijt bleek bovendien heel lekker en uitgebreid.

Suomenlinna

Op zaterdag vertrokken we met de ferry naar fort Suomenlinna. Het fort is gebouwd op een van de zes eilanden van Helsinki. Het is een populaire toeristische bestemming, want zelfs met temperaturen van rond het vriespunt en een ijzige wind, laten toeristen zich hier niet weghouden. Wij dus ook niet! Maar om de paar uur doken we wel een cafe in voor een warme chocolmelk en Gløgg (een Finse Glühwein).

Na alle verhalen over donker Finland in de winter, was ik bang dat we maar heel even licht zouden hebben op een dag. Maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Vanaf 9:00 ’s ochtends wordt het licht en vanaf 15:00 uur wordt het langzaamaan donker. Maar die donkere dagen rond de kerstperiode zijn sfeervol. De stad is zo mooi verlicht!

Running Tourist

Zondagochtend was het tijd voor een hardlooprondje door de stad. Voor 9:00 uur vetrokken we en toen was het nog donker. Eigenlijk bestaat er niks beters dan hardlopend een stad verkennen. Vooral op zondagaochtend. We waren een van de weinigen op straat. Ondanks de sneeuw en ijs op straat ging het rennen prima. De meeste plekken waren erg goed begaanbaar. Totdat we op een spekgladde helling in het park allebei keihard genadeloos gingen. Geen verdere schade, dus hobbelden we weer vrolijk verder.

Paavo Nurmi

Een van de doelen van het hardlooprondje was op de foto met Finse hardlooplegende Paavo Nurmi! Hij is één van de meest succesvolste Olympische sporters geworden. Hij won negen gouden en drie zilveren medailles. De brak ook nog eens 22 keer een wereldrecord. Hij is in 1973 in Helsinki overleden. Zijn standbeeld staat voor het Olympische Stadion.

Oud & Nieuw

Omdat een bezoek aan Helsinki niet compleet is zonder een bezoek aan de Kerk in de Rots (Temppeliaukio), de Old Market Hall en de Uspenski kathedraal en het warenhuis Stockman gingen we daar natuurlijk ook naar toe. Oudjaarsdag stond een beetje in het teken van shoppen en relaxen. Oudejaarsavond brachten we door in ‘sterrenrestaurant’ Olo. Ik vond het een van de hoogtepunten van ons bezoek in Helsinki. Nog nooit at ik zo luxe én zo lekker als daar! Om 12 uur barstte het vuurwerkspektakel los rond de Kathedraal van Helsinki. Om dit te mogen aanschouwen moesten we wel een soort sneeuwstorm trotseren, maar dat was het meer dan waard!

Nieuwjaarsduik

Hoe vier je Nieuwjaarsdag in Helsinki?  In de sauna! Althans dat vonden wij. En natuurlijk hoort daar ook een nieuwjaasrduik bij in de Baltische zee. En na die nieuwjaarsduik in een zee met en temperatuur van 3 graden voelden we ons als herboren. Een nieuw jaar, we zijn er klaar voor!

Jij ook? Ik wens je in ieder geval een heel gelukkig 2019! Met veel reizen dus! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 5 =