reizen,  Yoga

Run Yoga Recharge weekend januari 2017

door Anne-Hester

Niet geheel mindful scheur ik samen met Erlinde over de snelweg naar het Princess hotel in Beekbergen. A là Paris Hilton en Nicoline Richie staan we met vijf tassen en een foamroller (keep rollin’) aan de balie om in te checken voor het Run Yoga Recharge weekend! Twee nachtjes zijn we van huis, dus alle huisraad moest mee.

Warm onthaal

Met koffie, thee en hele lekkere appeltaart worden we warm onthaald door de rest van de groep. Een erg leuk gezelschap van vooral spontane dames, het gros in de leeftijdscategorie 30 – 45 jaar. Uit de voorstelronde blijkt dat de groep met name bestaat uit hardlopers met een klein beetje yoga ervaring. Twee van de deelneemsters geven zelf ook hardlooptrainingen en twee andere dames hebben voor dit weekend het mooie België verruild voor de prachtig besneeuwde Veluwe.

Run Yoga Recharge

Het Run Yoga Recharge weekend is als de verzekering van FBTO: zelf samen te stellen. Er zijn verschillende modules te kiezen en je pikt dat eruit waar je aanspreekt. Eenvoudig en zwaar relaxed! Op deze manier kun je de programmaonderdelen meepakken waar je zin in hebt en de hoeveelheid rust inbouwen waar je zelf behoefte aan hebt. Het hele weekend ademt ‘niets moet, alles mag’ en dat met een nihil geitenwollensokkengehalte.

yoga x 4

Bij de prijs van het weekend zitten in ieder geval 4 modules inbegrepen. Wat betreft Yoga valt er te kiezen uit Dru Yoga, Yoga for runners, Yin Yoga en Hatha Yoga. Het Run gedeelte van het weekend bestaat uit twee modules natuurlijk hardlopen en een module natuurwandeling. Optioneel is verder het bijboeken van een ayurvedische of een klankschaalmassage (35 euro) en als je meer dan 4 modules wilt volgen, kun je een extra module tegen een schappelijke prijs (15 euro) bijkopen.

Run Yoga Recharge weekend januari 2017

Vrijdag

Erlinde en ik beginnen het weekend op vrijdagavond met Dru (spreek uit: Droe) yoga; yoga van het hart. De les wordt gegeven door yogadocent Emma en vindt plaats op een plek dat nog het meest wegheeft van een oud kapelletje. Bij binnenkomst zijn de prachtige glas in loodramen (geschonken door de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond) dé blikvanger die het weekend gelijk extra glans geven.

Op de muziek van Roy Orbisons ‘oh pretty woman’ begint de les met losschuddende bewegingen. Omdat ik weer de laatste trends op virusgebied heb gevolgd, schud ik naast mijn ledematen ook lekker veel van mijn verkoudheid los. Het voelt gek om bewegingen te maken die erop lijken alsof ik net door de bliksem ben getroffen, maar resultaat is wat telt dus ik doe 200% mee.

Regelmatig wordt tijdens de les, die verder grotendeels zonder muziek wordt voortgezet, gevraagd te letten op je adem en op je gevoel na een oefening. Dat zijn de aanwijzingen die ik -met het opmerkingsvermogen van een kat die eindeloos in een kartonnen doos tuurt- echt nodig heb. Maar het mag gezegd worden dat het heeft geholpen!

Run Yoga Recharge weekend januari 2017

De buik is een bekende plek waar spanning wordt opgeslagen. Liefde gaat door de maag, maar haat en nijd zijn de hongerige struikrovers op de weg hiernaartoe. De yoga van het hart heeft mijn struikrovers verslagen. In ieder geval voor even. Na de les voel ik me minder gespannen en ervaar ik meer ‘ruimte’ ik mijn lijf.

Ik heb het gevoel van een lege maag, maar dan zonder honger te hebben (en dat voor iemand die ooit opgemerkt kreeg: ‘elke keer als ik langs jouw kantoor loop, zie ik je eten’). Liefde gaat boven haat. En zo duik ik vredig mijn bedje in.

Zaterdag

Om 07:45 uur begint de zaterdagochtend met Yoga for runners onder leiding van yogi Marjon en chi master in wording en almost bare foot runner Jan Daan.

Ik heb een hekel aan ochtenden. En aan vroeg opstaan. En aan iets doen als ik net ben opgestaan. Mijn ochtendschema is daarom altijd op de nanoseconde feilloos strak afgesteld, zodat ik geen minuut eerder een voet onder het warme dekbed hoef uit te steken dan strikt noodzakelijk. Toch valt deze ochtend me niet zwaar. Ik kan namelijk lekker een stretchy yogakloffie aanhouden met wijde trui en warme sokken. En yogasessies vinden plaats in relatief veel stilte, zodat de nevel in mijn hoofd in eigen tempo kan optrekken zonder al te veel externe prikkels.

Corestability

Wanneer het daglicht door de glas in lood ramen begint te schijnen, hebben we de meer eenvoudige oefeningen achter de rug. Omdat voor hardlopers corestability van groot belang is, is daar in deze yogasessie speciale aandacht voor. En niet op een milde manier. Planking, mountain climbers en cross body mountain climbers gevolgd door een aantal oefeningen waarvoor ik nog niet genoeg yoga levels heb uitgespeeld om die lang genoeg vol te kunnen houden. Mijn lichaam is aan het werk gezet, en ik stel mezelf extra veel ontbijt in het vooruitzicht als genoegdoening.

Ontbijt

Erlinde en ik stappen met een voldaan gevoel de ontbijtzaal binnen, waar blijkt dat onze inspanningen rijk worden beloond. Versgebakken brood (echt overheerlijk), croissants, bolletjes, scrambled egg, een hoeveelheid aan beleg waar ik een half jaar mee zou kunnen doen, yoghurt, fruit en thee. Grote glazen thee. Hulde, want er zijn genoeg hotels met een formaat theekopjes dat je per ongeluk zou opeten als je even niet oplet.

Bij de yoghurt staan een aantal voorraadpotten met een voor mij onbekende inhoud. Dat moet ik natuurlijk uitproberen. Dit is het moment dat de geschiedenis in gaat als de eerste keer dat ik bijenpollen heb gegeten en chia zaad heb gezien. Voor alles een eerste keer.

Massage

Terwijl de anti-oxidanten uit mijn poriën sijpelen, heb ik een paar uurtjes van rust tot aan mijn ayurvedische massage. De Massage heeft in mijn ogen een goed universeel marketingmodel gehanteerd. In films en op tv zie ik altijd heerlijk ontspannen gezichten en mensen die een vrachtwagen met hun vingertoppen lijken te kunnen optillen na een massage van 25 minuten. Uit veldonderzoek weet ik inmiddels dat in mijn geval expectation vs reality niet op elkaar aansluiten. Bij mij rollen de tranen over mijn wangen van het lachen (‘ontspanningsmassage’) of van het huilen (‘sportmassage’) en toch blijft dat beeld hangen van die ontspannen gezichten op tv.

Toontje Lager

‘Net als in de film, ik wil het’, en ik hoop niet dat ik straks een Toontje Lager zing, dus met goede moed ga ik richting de massageruimte. 35 minuten later sta ik met gepaste kracht fijngekneed weer buiten. Geen tranen dit keer en een goed gevoel. Missie geslaagd.

Om 14:00 uur start de natuurwandeling onder leiding van Cees. Vanuit het hotel lopen we meteen de bossen in en de Veluwe op. De sneeuw knispert onder onze schoenen en de wind snijdt een beetje in onze gezichten terwijl het witbedekte landschap onze adem wegneemt. Met Confusius in het achterhoofd krijgen we een aantal mindful Horen, Zien en Zwijgen opdrachten. Bijna 10 kilometer en iets meer dan twee uur later staan we weer in de lobby van het hotel.

Yin Yoga

Als Erlinde naar haar Yin yogales gaat, kom ik even bij onder de warme hoteldekens. Bij yin yoga wordt een positie 3 tot 5 minuten vastgehouden. Op deze manier worden bindweefsel, gewrichten en dieperliggende spieren aangepakt. Ik neem me voor om 90 minuten in één houding te blijven liggen, tot Erlinde me wakker maakt voor het avondeten. Ook een beetje yin yoga, zo houd ik mezelf voor.

De tijd vliegt ’s avonds voorbij als we met bijna de hele groep aan het 3-gangen diner zitten. Het is natuurlijk altijd maar afwachten in welk gezelschap je verkeert op zo’n weekend, maar wij hebben het getroffen mag ik wel zeggen. De stemming zit er goed in en het eten smaakt goed.

Zondag

Het timemanagement van de zaterdagochtend wordt één op één toegepast op de zondagochtend. De les Hatha yoga waarvoor ik me heb opgegeven begint ook om 07:45 uur. Hatha yoga is een van de oudste vormen van yoga. Bij de oefeningen is er veel aandacht voor de ademhaling. Hierdoor is er zowel fysieke als mentale uitdaging gedurende de les.

Voor het eerst in mijn leven vind ik het bijna jammer dat mijn vetreserves nooit worden geconcentreerd rond mijn buik. Want als de oefening voorschrijft dat je met je buik je bovenbenen moet raken, blijkt dat ik nogal een eind moet overbruggen voor ik de gevraagde positie heb bereikt. Of nou ja, soort van heb bereikt, laat ik realistisch blijven. Door bij het in- en uitademen met je buik je bovenbenen te raken, worden je organen gemasseerd. Ik hoop dat ze er net zo van genieten als ik van de ayurvedische massage.

Na de Hatha yoga is het weer genieten van het royale ontbijt. Het verblijf van ons semi-yogi’s is bij de overige hotelgasten niet onopgemerkt gebleven en nieuwsgierig informeert een andere gast of wij ook bij ‘die club’ horen en wat het weekend inhoudt.

Run Yoga Recharge weekend januari 2017

Natuurlijk hardlopen

Om 11:00 uur is het dan tijd voor de allerlaatste module van het weekend: natuurlijk hardlopen. Hier was ik als hardloper erg benieuwd naar. Vooral omdat de prestatie niet ziet op sneller of langer hardlopen, maar je presteert juist als je ‘lekker’ hardloopt.

Jan Daan begint de bijeenkomst met het doorlopen van de verschillende vormen van schoeisel voor de hardloper. Zelf is hij geïnspireerd geraakt door het boek Born To Run van Christoffer Mcdougall en leest hij op dit moment Lopen met de Kenianen van Adharanand Finn. Daarna doen we een paar simpele chi-running oefeningen en sluiten we af met een voetmassage met behulp van een tennisbal, wat tegelijk pijnlijk maar ook fijn was.

Run Yoga Recharge weekend januari 2017

Sneeuwwitte bossen

Ook nu lopen we vanuit het hotel direct de sneeuwwitte bossen in. Het tempo ligt rond de 6:00 – 6:30 min/km, wat even wennen is, maar al snel aangenaam voelt. Aangezien ik aan een trainingsschema voor de marathon ga beginnen, waar een aantal langere duurlopen inzitten, neem ik me voor om die heel chi te gaan lopen. Na 5 kilometer is het voor Erlinde en mij tijd om afscheid te nemen van de rest van de groep, met name omdat ik herstellende ben van een knieblessure en met het marathonschema in aantocht niet teveel risico wil nemen.

Mindful rijden Erlinde en ik over de snelweg terug naar Arnhem. Ik voel niet eens de behoefte om te vloeken naar weggebruikers van wie ik me afvraag hoe ze ooit een rijbewijs hebben kunnen krijgen.

De perfecte besteding voor ons weekend

We concluderen dat we beide een heerlijk weekend achter de rug hebben en toch echt meer yoga willen inbouwen in ons dagelijks leven. Ook vonden we het prettig om een keer niet prestatiegericht te lopen. De drie yogasessies hebben hun ontspannende werk gedaan, net als de natuurwandeling en het natuurlijk hardlopen. Run Yoga Recharge is eigenlijk de perfecte besteding voor elk weekend!

Meer weten?

Wil je meer weten over Run Yoga Recharge? Kijk dan op http://www.runyogarecharge.nl/. Een weekendje incl. 2 hotelovernachtingen, 2 keer ontbijt, 1 keer diner en 4 modules run/yoga kost een zeer schappelijke 154 euro per persoon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × twee =