Roadrunning,  Sport & voeding

Proefpersoon InnoSportLab & Cuneraloop

 Proefpersoon InnoSportLab & Cuneraloop

Proefpersoon InnoSportLab & de Cuneraloop

InnoSportLab Papendal is bezig met een studie naar het effect van een nieuw ontwikkelde sportdrank op hardloopprestaties. En daarvoor zochten de wetenschappers van het lab deelnemers, die als proefpersoon aan het onderzoek willen meedoen. En wie deed er mee als proefkonijn?

Aardappel als energiebron.

Ik! (Erlinde). Door de wetenschapper werd onderzoek gedaan naar een sportdrank met aardappel als energiebron. Het eerste deel van de studie bestond uit in totaal vier sessies. De eerste 3 weken moesten de proefpersonen wekelijks 3 kilometer zo snel mogelijk hardlopen op de atletiekbaan bij Sportcentrum Papendal.

Echt of nep?

In de eerste plaats werd de snelheid gemeten, maar daarnaast werd ook getest in hoeverre je last hebt van maagklachten na het drinken van de sportdrank. Ongeveer een kwartier voor de start moest je een drankje drinken waarbij je niet wist of het een ‘nepdrankje’ of het echte drankje was. Beide drankjes hadden overigens dezelfde smaak. De onderzoekers hielden je tijd bij en na afloop moest je een vragenlijst invullen.

3 km test

Ik had zelf echt geen flauw idee of en wanneer ik het echte drankje had, of niet. De eerste test liep ik de 3 km in 13:08, de tweede keer in 13:06 en de derde en laatste keer in 12:55. Het scheelt toch weer een paar seconden, maar of het aan het drankje ligt??

Proefpersoon InnoSportLab & Cuneraloop

Cuneraloop

Afgelopen zaterdag was de vierde sessie. Dit was een 10 kilometerwedstrijd, waarbij ook de bedoeling was dat je die zo snel mogelijk liep. InnoSportLab had wedstrijd uitgezicht en het was de Cuneraloop in Rhenen. Van te voren was al bekend dat het een heuvelachtigparcours zou zijn, dus ik wist al wel dat ik geen PR zou gaan lopen.

Te laat!

De start was om 15:00 uur, maar we moesten er om 14:00 uur zijn. Ik was op tijd weggegaan, maar er was een enorme omleiding op de snelweg richting Rhenen. Dat scheelde bijna 20 km en ik kwam 20 minuten te laat, Aaaaaghhh! Gelukkig was het geen probleem, alles kon nog op op tijd worden gedaan en we konden allemaal op tijd ons drankje drinken.

De start

Om 15:00 uur was de start en het begon gelijk goed heuvelop. Ik had me voorgenomen niet al te snel te starten, omdat het warm weer was en ik mezelf niet in de eerste kilometers op wilde blazen. Na de eerste heuvel was het gelijk een flink stuk naar beneden. Het voordeel was dat we behoorlijk wat in de schaduw konden lopen. Naast dat het warm was, stond er ook een stevig windje, ook al niet mijn beste vriend bij het hardlopen.

Het parcours

Het parcours was verhard, maar jemig wat een bulten. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat na de Stuwwaltrail van vorige week, eigenlijk alles daarbij in het niet valt. Aan de andere kant, dat was een trail en dit was een wegwedstrijd, die ik toch zo snel mogelijk wilde lopen. Er waren maar liefst 3 waterposten onderweg, dat was goed geregeld  met deze warmte. Het parcours was dus hilly, maar wel erg mooi. Leuk om eens in Rhenen te lopen, waar ik normaal gesproken eigenlijk nooit kom.

Finsh

Bij het 5 km punt, hoopte ik al wat verderop in het parcours te zitten, maar helaas, ik was pas op de helft. Niet te lang over nadenken, gewoon lekker doorlopen. Uiteindelijk kwam het 8 km punt en toen hoefde ik gelukkig nog maar 2 km. Ik herkende op een gegeven moment de straat dus dat betekende dat we er bijna waren. Met de finish in zicht kon ik nog een sprintje trekken en na 48:15 minuten kwam ik over de finish.

En die PR….??

Mijn PR van 46:11 van 16 mei verbrak ik dus niet, maar dat kon ook echt niet op dit parcours. Ik finishte in ieder geval de top 10 (als 8e van de vrouwen). Niet slecht onder deze -voor mij niet zo gunstige- omstandigheden, dus ik ben tevreden. Bij de finish kregen we een tasje met een appeltje en een sportdrankje. Na de vragenlijst te hebben ingevuld en de prijsuitreiking te hebben gezien, ging ik weer terug naar Arnhem want er moest ook nog worden gedanst bij FreeYourMind Festival 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 7 =