Health,  Tips & Tricks

Het geheim van goed ademen

breathe 2

Het geheim van goed ademen

Zondag is het zover, de halve marathon in Maassluis! Daar ga ik (Erlinde) aan meedoen en dan wil ik graag een beetje een mooie tijd neerzetten, want ik heb de afgelopen tijd natuurlijk niet voor niets hard getraind. Deze week kijk ik iedere dag naar de weersvoorspellingen voor zondag en ik hoop vooral dat het niet te hard waait (zoals vorige week zaterdag tijdens de 21 km, toen ik op sommige stukken bijna stil stond en het een behoorlijk helse tocht was).

Halve marathon op blote voeten

Wind is niet bepaald m’n beste vriend tijdens het hardlopen (van wie wel?) en ik kan me voorstellen dat die in de polders extra heftig is. Storm is niet fijn, maar alles is beter dan op blote voeten door sneeuw en ijs een halve marathon in Lapland te lopen. Iets wat Wim Hof alias ’the Iceman’ ooit deed. Dankzij zijn ademhalingsoefeningen en trainingen met koud water is het hem gelukt om de finish te halen. Nou heb ik niet de ambitie om op blote voeten in Lapland de halve marathon te gaan lopen, maar ik ben wel erg onder de indruk van zijn technieken.

Mindful Run workshop

Tijdens de training afgelopen dinsdag hadden we ook een workshop over bewust ademhalen. Niet per se de technieken van Wim Hofman (al komen die misschien ook wel een beetje op hetzelfde neer), maar die van Martijn Mensink van Mindful Run Nederland.

Hoe doe jij het?

Terwijl ik met yoga vaak wel bewust ben van mijn ademhaling, heb ik er nog nooit over nagedacht hoe ik tijdens het hardlopen adem haal. Heb jij daar wel eens over nagedacht? Adem je in door mond, door je neus, of een combinatie van beide? En adem je uit door je neus? Of door je mond? Of een combinatie? Best veel mogelijkheden toch, voor zo iets simpels als ademhalen.

Door tijdens de workshop wat stukjes op hoog en lager tempo te rennen, merkte ik dat ik door mijn neus inadem en meestal door mijn mond uitadem. Maar dat is wel een beetje afhankelijk van de snelheid.

Neusademhaling

Het beste is echter om zowel door je neus in te ademen en door je neus uit te ademen. Dat geldt overigens niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook- misschien juist vooral- in het dagelijks leven. Je neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt, wordt gezuiverd zodat er minder kans is op ontstekingen en verkoudheid.

Meer energie

Als je via je mond adem haalt, leidt dit vaak tot teveel ademen zonder dat het nodig en als je uitament via je mond verlies je ook teveel kooldioxide. Dit kan voorkomen worden met de neusademhaling. Het is vooral een kwestie van oefenen en van het bewust zijn van je ademhaling, volgens Martijn. Uiteindelijk kan de juiste ademhaling je heel veel energie opleveren!

Raceday

Ik ga komende zondag in ieder geval proberen om bewust zoveel mogelijk door mijn neus te ademen. En..ik houd mijn schoenen aan, maar hopelijk zet ik ook zo’n wonderbaarlijke prestatie als Wim Hof neer…. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 6 =