Trailrunning

De 10 vragen aan….. Barbara van der Vaart

De 10 vragen aan..... Barbara van der Vaart

De 10 vragen aan….. Barbara van der Vaart

Wordt Arnhem een hardloopbolwerk? Als het aan mij ligt wel! Was Run-way Girls eerst nog één van de weinige hardloopblogs in Arnhem e.o., inmiddels zijn hier veel bloggende hardlopers en hardloop initiatieven. Alleen maar leuk én samen staan we sterk! Run-way Girls kan niet alleen een inspiratiebron zijn, maar ook een bindende factor. Een runnerscommunity. Niet alleen voor ‘girls’ of prestatiegerichte marathonlopers, maar voor iedereen.

Bijzonder verhaal

Dus ook voor de beginnende recreatieve hardloper van 40 plus, zoals Barbara van der Vaart zichzelf omschrijft. Barbara is iemand met een bijzonder verhaal. Zij zal de komende tijd een aantal gastblogs op deze site gaan schrijven. Eén keer in de twee weken kun je een blog van haar verwachten. Maar om haar alvast een beetje te leren kennen, gaf zij antwoord op “De 10 vragen aan…..”

1. Barbara wie ben je en hoe ben je met hardlopen begonnen?

Ik ben geboren in 1969, ben getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Ik werk als ZZP-er.  Ik ben begonnen met hardlopen om mijn dagen als ZZP-er wat meer structuur te geven. Het starten in de ochtend vond ik lastig, tot ik besloot om net als de anderen van het gezin rond half 9 naar buiten te gaan voor een rondje hardlopen. In het begin was dat zwaar en wennen, ik had toen al 15 jaar op de bank gehangen.

Maar langzamerhand ging ik het steeds prettiger vinden en werden de rondjes langer, nadeel was dat ik niet meer iedere ochtend kon gaan. Inmiddels is het hardlopen en trainen niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse leven.

2. Wat maakt Trailen (off-road lopen) volgens jou zo leuk?

Van hardlopen door het bos wordt mijn hoofd leeg en energie tank vol! Even nergens aan denken, of juist wel. In mijn blogs zal ik vertellen waar ik vandaan kom en waar ik nu sta. Maar ik kan wel zeggen dat ik veel aan het trainen te danken heb.

3. Hoe ziet jouw trainingsweek eruit?
 • Op maandagavond doe ik krachttraining bij de pumples, gevolgd door Body Balance. Dat laatste is een combinatie van yoga, pilates en Ti Chi en heel fijn om de spieren soepel te houden.
 • Dinsdag heb ik meestal rustdag.
 • Woensdagochtend doe ik een bootcamp, soms weer gevolgd door Body Balance.
 • Donderdag een Personal Training, gericht op spierontwikkeling en vetverbranding.
 • Vrijdag is rustdag.
 • Op zaterdag doe ik weer een bootcamp en als ik tijd heb een pumples er achteraan.
 • Zondag doe ik een halfuur High Intensity Interval Training (HITT), gecombineerd met een half uurtje hardlopen.

Relatief weinig hardlopen dus, maar prima voor de fase waar ik nu in zit. Ter voorbereiding van de Stuwwaltrail heb ik wel wat meer gelopen. mdat ik voor mezelf werk kan ik regelmatig ook overdag trainen, nadeel is dat ik dan ’s avonds toch nog aan. Ik train bij Sportstudio Locomotion in Oosterbeek. Een hele fijne kleinschalige sportschool met persoonlijke aandacht en fijne lessen!

4. Waar word je gelukkig van en wat zou je het liefst willen doen als je het voor het zeggen had?

Ach wat een mutserig cliché maar het is echt zo: ik word gelukkig van mijn gezin…. Maar als ik het in de wereld voor het zeggen had zou ik heel graag de financiering in zorg en welzijn goed regelen. Momenteel is het in mijn ogen een puinhoop en wordt het geld niet efficiënt ingezet. Dat zou ik graag willen veranderen!

5. Als je een feestje zou geven, wat voor feest zou dat zijn en ter gelegenheid waarvan?

Een groot feest in het bos (en nu eens met mooi weer, meestal als ik dergelijke feesten geef is het slecht weer) met een kampvuur en een BBQ en familie en vrienden. Dresscode: come as you are! Het zou zijn ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag (duurt niet lang meer) of misschien gewoon omdat ik er zin in heb. Maar het kan ook zijn dat ik in mijn 50ste levensjaar juist elke maand een klein feestje vier, met mensen die je uit het oog verloren bent of juist mensen die je niet kent.

De 10 vragen aan..... Barbara van der Vaart

6. Wat is je favoriete hardlooproute?

Ik woon in Oosterbeek dus alle routes zijn mooi (en zwaar) :-). Dus laat ik de route afhangen van het doel van de training. Alleen intervaltrainingen doen vind ik lastig. Ik neem dan een route met kleine heuvels en probeer mijn tempo te houden, wat net zoveel betekent als versnellen. Maar als ik een lang stuk (voor mij is 10 km lang) ga lopen, dan doe ik meestal het rondje Wolfheze langs het spoor, ene kant heen en andere terug. Dan kan ik niet afsnijden, want eerder omdraaien is tocht echt mijn eer te na

Ik hou er niet van te vaak hetzelfde rondje te lopen, dan weet ik wanneer het zwaar wordt. Of dat denk ik te weten, want eigenlijk is dat elke keer anders.

7. Is er een bekende sporter die je bewondert, en waarom?

Het is er eentje uit de oude doos, maar de Noorse schaatser Johann Olaf Koss. Hij won in de jaren 90 van Nederlandse helden en toch was ik altijd stiekem voor hem. Hij heeft een boek geschreven over leiderschap en resultaten en zijn denkbeelden spreken mij aan. Bovendien heeft hij bijzondere ideeën over de manier van trainen. Over hoe verschillende disciplines van elkaar kunnen leren en dat een trainingsschema veel afwisseling moet bevatten. En dat je vooral je hele lichaam traint als sporter, niet alleen de lichaamsdelen die je het meeste gebruikt.

8. Try before you die. Wat staat er op jouw (hardloop) bucketlist?
 1. Een snelle 5 kilometer lopen! (Naïef en overmoedig als ik ben had ik gedacht binnen een jaar 25 minuten over de 5 km te doen en dat ook nog eens tijdens de Stuwwalloop, een superzwaar parcours! Maar ik wil het nog wel een keer!)
 2. De City-Pier-City halve marathon in Den Haag. (Als geboren Hagenees wil ik die gewoon eens gelopen hebben, wil ik al sinds mijn veertiende en iets in mij zegt dat ik het beter toen had kunnen doen…)
 3. Marathon van New York (Gewoon, niet omdat het moet maar omdat het kan. Laten we eerlijk zijn, 42km lopen is een pokke eind, dan maar in een bijzondere omgeving, toch?)
 4. Kwart Triatlon of the road op Ameland (Voor mij het ultieme bewijs van fit zijn; een km zwemen, weet ik hoeveel op de mountainbike en dan nog 10 over het strand lopen)
 5. Trail de Fantomes in La Roche, België (Ik kom al sinds mijn tiende in La Roche en ken de omgeving daar goed, een keertje rennen lijkt me geweldig)
9. Waarvoor mogen we je midden in de nacht wakker maken?

Voor mijn favoriete mok met Engelse thee met een scheut melk…..

10. Wat is jouw levensmotto/spreuk?

“Beginnen bij het begin en doorgaan tot het af is….” Je moet niet alleen plannen maken namelijk, je moet ze ook uitvoeren. Soms gewoon door er aan te beginnen. En als iets niet leuk is of tegen zit, overal komt een einde aan, of went of verandert. Alles is een keer “af”, daar moet je op vertrouwen.

De 10 vragen aan..... Barbara van der Vaart

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − tien =