Ontbijtje voor het hardlopen
Sport & voeding,  Tips & Tricks

De 10: Beste ontbijtjes voor het hardlopen

Hardlopen is leuk en gezond, maar om te kunnen sporten moet je wel voldoende energie hebben. Dit krijg je door middel van je voeding. Je start van de dag is belangrijk, dit bepaalt zo ongeveer hoe jouw dag eruit gaat zien.

De start van de dag

Het ontbijt moet voldoende koolhydraten bevatten om ervoor te zorgen dat je energie genoeg hebt om te kunnen sporten. Daarnaast zorgt je ontbijt er ook voor dat je lichaam weer wordt opgestart na een lange (nacht)rust. Met het opstarten wordt ook je “verbrandingsmotor” aangezet. Die hebben we nodig om in shape te blijven ;). Maar wat kun je nou het beste eten voor het hardlopen?

De 10: beste ontbijtjes voor het hardlopen

1. Havermout

Eén van de meest populaire ontbijtjes en erg voedzaam. Zelf ik eet dit het liefst met amandelmelk en (bevroren) fruit. Nog even opwarmen en daarna noten en kaneel toevoegen. Stefanie gebruikt havermout voor gezonde snacks tussendoor en voor haar bananenbrood.

2. Speltcrackers

Met kipfilet en een gekookt eitje. Speltcrackers zijn een goede vervanging voor brood. Kipfilet geeft de eiwitten die je nodig hebt en is low fat. Een eitje geeft de extra eiwitten, maar haal wel het eigeel eruit. Dit is het “vette” gedeelte van een ei, dus die laat je even liggen.

3. Yoghurt of kwark met granola.

Granola is een soort van cruesli die we allemaal kennen van het merk Quaker. Super lekker die knapperige klonten maar absoluut niet gezond. Het zit om vol suikers, de suikerspiegel vliegt hiervan omhoog en net zo hard weer naar beneden. Dit veroorzaakt een dip waardoor je uiteindelijk neigingen krijgt om zoete dingen te gaan eten. Ook wel “Sugar rush” genoemd. Dit moet je absoluut proberen te voorkomen.

4. Pannenkoeken.

De gezonde variant natuurlijk. Havermout pannenkoeken zijn heerlijk met blauwe bessen of een andere rode fruit soort. Het beste neem je rood fruit, want geel fruit bevat veel suikers.

5. Bananenbrood.

Het lijkt wel een cake, maar dan van gezonde producten. Heerlijk met een beetje chia loves fruit (soort van jam) van Mister Kitchen erop en smullen maar.

6. Omelet.

Een goed gevulde omelet met bijvoorbeeld paprika, champignons, prei, mais, doperwten, … etc. Ei geeft een verzadigd gevoel voor een lange periode. Dit voorkomt dat je al snel na je ontbijt of training trek krijgt in slechte dingen.

7. Brinta.

Brinta aangemaakt met kokosdrink van Alpro is ook erg voedzaam, gezond en snel klaar.

8. Bruine boterhammen met hagelslag.

Sommige marathon lopers zweren het er zelfs bij. De combinatie van vezels met snelle suikers, de hagelslag, geeft snel energie en een verzadigd gevoel. Zo kun je snel aan de bak.

9. Groenten- en fruitshake.

Je kunt het zo gek niet verzinnen. Gooi alles maar door elkaar, het is gewoon testen wat jij uiteindelijk een lekkere combinatie vindt. Inspiratieloos? Check dan even de site van Ellemieke Vermolen.

10. Mueslirepen

Natuurlijk wel zelf gemaakte repen. Super simpel om te maken. Door de muesli krijg je de vezels binnen, je kunt noten toevoegen voor de eiwitten en de gezonde vetten, je kunt gedroogd fruit toevoegen voor het verzadigde gevoel (pak wel de ongesuikerde versie), kokos schaafsel, chiazaad, goijbessen, lijnzaad, moerbeien,…. etc.

Wat voor jou het beste werkt is een kwestie van uitproberen. Houd er wel rekening mee dat je idealiter 2 á 3 uur voor het hardlopen eet. Niet later, want dan kun je er last van krijgen tijdens het hardlopen.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 6 =