Raceverslagen

Race verslag: ASICS XTRAILS HOUFFALIZE WINTER 2016

Vorig weekend, was het zover. De XTRAILS in de Belgische Ardennen. Mijn laatste grote uitdaging van 2016 op hardloopgebied. De Xtrails is een etappewedstrijd waarbij de X staat voor extreme, dus dat geeft wel aan dat het niet al te gemakkelijk is. Deze wintereditie van de Xtrails bestond uit totaal 3 afzonderlijke trailraces; op zaterdagochtend, zaterdagavond en zondagochtend. Een heel weekend trailplezier dus.

Zomer vs Winter

In juli 2015 deed ik samen met mijn loopbuddies van Running Improvement mee aan de zomereditie van de Xtrails. Niet helemaal nieuw voor mij dus, dit principe van een Etappe Race. Ik wist wat me te wachten stond: een heftig weekendje. De omstandigheden in de winter en de zomer verschillen natuurlijk wel. In juli 2015 was het met name -tijdens de eerste race- erg warm. Als ik me het goed herinner was het 27 graden? Eén ding was zeker: tijdens de Winter Editie zou het buiten geen 27 graden zijn.

ASICS FrontRunners

Dit jaar was ik de enige van mijn ‘loop groep’ die naar België afreisde. Maar het leuke was dat Manon (Runs), mijn nieuwe ASICS FrontRunner NL teamgenoot, zich ook had ingeschreven voor de XTRAILS. Ze nodige me ook uit om met haar en haar hardloopmaatjes in een huisje te overnachten in de buurt van Houffalize.

Keukenteam

Al is ‘huisje’ niet helemaal het goede woord, zo bleek toen ik daar op vrijdag aankwam. Het was een voormalige basisschool, dat later was verbouwd tot hotel en nu was omgetoverd tot vakantiehuis. Het was groot! En mooi! Ik kwam rond etenstijd aan en het bleek dat een aantal van de lopers zichzelf hadden bestempeld als “keukenteam”. Daar was ik het natuurlijk helemaal mee eens. Vooral toen bleek hoe lekker dit keukenteam kon koken. Ik was zwaar onder de indruk. Het hele weekend stonden de lekkerste dingen op tafel: Van zelfgemaakte Pizza tot CousCous, het smaakte allemaal even goed.

Dizzy

Ik zou bijna vergeten wat ik hier kwam doen: hardlopen. Trailen beter gezegd. Helaas voelde ik me op vrijdag niet zo lekker. Ik had een aanval van duizeligheid gehad, en vroeg me ernstig af of ik de volgende dag wel in staat was om te lopen? Waar die duizeligheid vandaan kwam, was me een raadsel. Ik heb heel wat jaar geleden ook een keertje gehad, maar daarna is het nooit meer terug geweest. Gelukkig. Tot nu dus. Volgens Google (en mijn huisarts trouwens ook) is duizeligheid bijna nooit een teken van iets ernstigs. Ik besloot het dus maar even aan te kijken…Met de dag bekijken hoe ik me voelde. In ieder geval dook ik vroeg mijn bed in.

Kamikazetrail

Na een goede nacht slaap, voelde ik me op zaterdagochtend een stuk beter en was ik klaar voor de start van de eerste etappe race: de Kamikaze Trail. Qua afstand (4 km) klinkt deze trail niet indrukwekkend, maar inmiddels weet ik dat 4 km klimmen en dalen echt heftig kan zijn. Voordat we überhaupt van start konden, moesten Manon, de anderen en ikzelf eerst nog een stukje naar Houffalize rijden. Het was spekglad op de weg. Het scheelde niet we gingen allemaal al direct onderuit op het trappetje van onze vakantiewoning. Dat beloofde wat voor de Kamikazetrail…

Semi-night Run

In het bos was het gelukkig een stuk minder glad dan op het asfalt. Knallen dus! Tijdens de Kamikaze trail ging ik volle bak  en dat zorgde ervoor dat ik als 4e dame over de finish kwam. Man, man, nooit geweten dat 4 kilometertjes zo lang kunnen duren. Na deze eerste trail, hadden we een pauze van een paar uur. Om 15:45 uur klonk het startschot voor de volgende run: de Trail des Coccinelles. Een hoofdlampje was hierbij verplicht, want gaandeweg zou het donker worden. Dat was tof!

Watercrossing

Ik heb vaker aan een night trail meegedaan, maar nog nooit aan een “halve” night trail. Mooi was het, om het zo langzaam aan donker te zien worden. Ik rende flink door, maar ik voelde wel dat ik vanochtend al had gelopen. Tot mijn verrassing was er ook een watercrossing. Je kon of voorzichtig over de stenen proberen je voeten enigszins droog te houden, of gewoon hoppa niet moeilijk doen, door de water heen rennen. Ik koos voor die laatste optie. Met als gevolg dat mijn tight ook tot boven mijn knieën nat was. Maar dat droogde gelukkig erg snel op. De klimmetjes waren wederom uitdagend en het rennen in het licht & donker maakte de run extra bijzonder. Moegestreden kwam ik na 20 km over de finish. Snel naar ons tijdelijke huis, lekker eten en slapen.

Houffatrail op zondag

Op zondagochtend stond er ons nog een mooie uitdaging te wachten. Als toetje mochten we nog 25 km op de trails rennen. Omdat ik mijn achilles pees voelde, had ik de vorige avond al besloten om vandaag rustig te lopen. Heel blijven was het devies. Dat zou betekenen dat mijn plaats in het klassement waarschijnlijk een vrije val naar beneden zou maken, maar dat was dan maar zo. Het had ’s nachts flink geregend en de paden waren op sommige plekken veranderd in een grote modder poel. Het was glibberen en glijden en ik heb behoorlijk wat mede-trailers op spectaculaire wijze onderuit zien gaan.

Chips en Cola

Ik bleef gelukkig op mijn benen staan, maar vandaag was het bij mij een kwestie van overleven. Tijdens de verzorgingsposten nam ik uitgebreid de tijd om te drinken en te eten. Want chips en cola smaken nergens zo lekker als tijdens een pit-stop tijdens een trailrun. Na iets minder dan 25 kilometer, was ik er. Bij de Finish van de Houffatrail. Een mooie nieuwe hoodie van de ASICS XTrails meer dan verdiend.

Nieuwe vrienden

De laatste trail van het weekend zat erop. Ik voelde me nu alles behalve fit. Ik had geen top tijd. Maar dat deed er eigenlijk niks toe. Het was een geweldig trailweekend, waarin ik een heleboel leuke mensen heb leren kennen. Nieuwe hardloopvrienden dus ;-). Daarvan kun je nooit teveel hebben!

Trails Mountain Editie

En of ik nu genoeg heb van de Xtrails na 2 edities? Neeeeee natuurlijk niet. Na de zomer- en winteredities in Houffalize en Xtrails Vaals, krijgt de Xtrails series er een nieuw broertje bij :de Xtrails Mountain Edition in de Vogezen. In april 2017. Dat lijkt me ook wel wat…

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 8 =