Raceverslagen

Race recap: Marikenloop 2016

Gisteren deed ik voor de allereerste keer mee aan de Marikenloop in Nijmegen. Het was niet mijn eerste ladiesrun / girlsonly wedstrijd, want vorig jaar liepen Stefanie en ik samen de We Run Amsterdam race van Nike. Ik was toen niet zo heel enthousiast over het ‘alleen maar met dames lopen’, dus ik was benieuwd of ik bij de Marikenloop dezelfde ervaring zou hebben.

Tussen de trainingen door…

Gisteren deed ik mee met de 10 KM. Dit was een wedstrijd, die ik een beetje tussen de trainingen door had gefrummeld. Ik ben namelijk volop aan het trainen voor #BeatTheSun (hopelijk) en de Marathon Du Mont Blanc. Dat betekent veel lange duurlopen, lopen in het bos en veel krachttraining. Maar mijn training is dus niet gericht op een snelle 10 KM.

Snelle 10?

Goed, dat kan wel zijn. Maar ik wilde natuurlijk wel een snelle 10 km lopen. Want ik ben fit en ik weet dat ik rond de 43 minuten zou moeten kunnen lopen. Dat was dan ook mijn streven, al wist ik dat ik niet helemaal uitgerust was. Deze afgelopen week was druk. Leuk druk, dat dan weer wel. Met alle promotie voor BeatTheSun (interviews met de krant en de radio in mijn pauze proppen, zoveel mogelijk delen op de socials en alles wat ik maar kon bedenken om zoveel mogelijk stemmen te krijgen etc. etc). Maar toch druk.

Start om 14:00 uur

De start van de 10 km was om 14:15 uur in Nijmegen. De dames van de 5 km gingen eerder van start, om 13:00 uur. Als ik 1 puntje van kritiek mag geven op de organisatie (en ja, dat mag ik ;-), dan vind ik 14:15 uur wel een waardeloze tijd. Ik presteer of ’s ochtends of ’s avonds het beste, maar niet ’s middags. En dat komt dan met name omdat ik dan met eten niet goed uitkom en mijn biologische klok zo is ingericht. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken.

Race recap: Marikenloop 2016

Arnhemse meisjes rennen

Samen met Floortje van Arnhemsmeisjerent ging ik met de trein naar Nijmegen. We kwamen behoorlijk op tijd aan, dus hadden we alle tijd om naar de WC te gaan, de Expo over te lopen, de start van de 5 K te bekijken, nog een keer naar de WC te gaan, onze kleding te droppen, warm te lopen en nog een keer naar de WC te gaan. En toen.. hoppa.. naar het startvak. Even nog wat foto’s en de warming-up en toen waren we er klaar voor.

Miss Gonzalez

Floortje had het streven om haar PR te verbeteren. En haar PR was al -hou je vast- 40 minuten op de 10 K. Super snel! Zij had (bijna) een weekje rust gehad. Al had ze vorige week maandag wel ‘even’ 190 km gefietst. Zo iemand dus 😉 Maar ze was er klaar voor. We hadden allebei last van wat gezonde spanning. Floortje mocht starten in het wedstrijdvak en ik er vlak achter, in startvak Blauw. Let’s do this.

Race recap: Marikenloop 2016

Zware benen

De weersvoorspellingen waren vrij dramatisch voor zondag, alleen maar regen. Maar voor de start was het tot nu toe aardig droog gebleven. Dat viel mee dus. Het startschot klonk en weg waren we. Mijn plan was om 4:15 te lopen en te kijken hoe lang ik het zou volhouden. Liefst 10 km natuurlijk. Maar dat bleek uiteindelijk 1 km te zijn. Daarna bleef ik er wel in de buurt van die streeftijd, maar bij km 4 zakte ik opeens enorm in. Ik had het snikheet. En tijdens het inlopen voelde ik wel dat mijn benen zwaar waren. De trainingen van de afgelopen tijd zaten er waarschijnlijk nog in.

De helft

Na de 5 km werden mijn kilometertijden er niet beter op. Tja. Ik vond de route wel prima en de organisatie was goed. Voor mijn gevoel was het niet super druk met toeschouwers, maar dat kan ook aan het weer hebben gelegen. De toeschouwers die er stonden, moedigden me goed aan. Sommige lopers worden daarvan afgeleid, maar ik vind het wel fijn, die toeschouwers die je naam roepen. Zorgt voor een positieve boost.

PR after all

Na 8 km was ik erg blij dat ik nog maar 2 km te gaan had, ik dacht dat ik smolt, zo warm had ik het. Maar gelukkig duurde het daarna niet lang meer en na 45:14 (netto) kwam ik over de finish. Niet helemaal een droomtijd, maar wel tevreden. En dacht ik dat mijn PR in Amsterdam, iets van 45:33 was, maar het blijkt toch 46:11 te zijn. (Blijkbaar heb ik 45:33 in een training gelopen). Met andere woorden: ik heb toch een PR gelopen en ik was ook nog 29e van de VSEN. Yeah!

Speedy

Floortje stond al te wachten bij de finish en zij was gewoon 4e VSEN en heeft een dik PR gelopen met een tijd van 39:25. Echt waanzinnig snel en goed gedaan! Nog even een fotomomentje bij de finish en daarna  gingen we braaf nog een stukje uitlopen. Het was een mooie race, met héél veel dames. En vond ik al die dames in Amsterdam een beetje teveel van het goede, zondag in Nijmegen vond ik het reuze gezellig met ze!

Running Photographer

Inmiddels begon het harder te regenen, dus was het tijd om terug naar Arnhem te gaan. Renée a.k.a. de Running Photographer had in de tussentijd mijn foto van de Marikenloop toegestuurd. Zij was de fotografe die langs de kant stond om mooie plaatjes te schieten van alle dames. Ik was echt blij met de foto die Renée had gemaakt. Over het algemeen zijn mijn actie foto’s tijdens een wedstrijd niet zo best (lees: vreselijk), maar deze vond ik tof! Wil je meer foto’s zien van de Marikenloop, kijk dan op haar Facebookpagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + zestien =