Roadrunning

Get ready: Dam tot Damloop 2016

Aanstaande zondag is het zover, dan start ik samen met met 49.999 andere hardlopers bij de Dam tot Damloop. Het mijn allereerste keer dat ik meedoe aan de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam. Speciaal voor alle deelnemers aan de Dam tot Dam of een andere hardloopwedstrijd: fijne tips voor een relaxte en onvergetelijke race.

Pre Dam tot Dam

Vorige week donderdag deed ik alvast mee aan het pre Dam tot Dam evenement van ASICS. Dit keer ging het niet om hardlopen, maar om iets totaal anders. Vanaf de Run2Day store in Amsterdam liepen we door het Vondelpark om uiteindelijk in een yoga studio te belanden. Niet om yoga te doen, maar Jumping Fitness. Een intensieve workout op een trampoline.

Jumping Fitness

Zo konden we daadwerkelijk vliegen op onze DynaFlytes schoenen. De jumping fitness was behoorlijk intensief. Op muziek dansen en springen op de trampoline. En dat bij zo’n 28 graden. Zweten dus. Maar big fun! Na een uurtje zweten op de trampoline was het mooi geweest. Deze week heb ik nog een paar keer gelopen en ik ben er wel klaar voor, die 16 mijl. Ik denk dat een PR er niet inzit, maar ik hoop wel te genieten van een hele bijzondere wedstrijd.

Get ready: Dam tot Damloop 2016

En jij? Ben je er klaar voor?

Race day check list 

Het kan zijn dat je zondagochtend niet helemaal jezelf bent. Zenuwen. Noteer dus vooraf, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, een check list van zaken die je nodig hebt en stop alles ruim op tijd in de juiste tas.

Mee naar de start 
 • Startnummer: stop deze nú in je tas (echt waar: je zal niet de eerste zijn die juist dit belangrijke papiertje vergeet…)
 • geld (papiergeld, geen munten)
 • speldjes of magneetjes (om je nummer vast te maken)
 • voldoende eten en drinken tot aan de start en eventueel voor tijdens de race
Optioneel
 •  (blaren)pleisters
 • voorgeschreven medicatie
 • deelname informatie over de race (die je in jouw envelop vindt)
 • identificatie (paspoort of rijbewijs)
 • opgeladen telefoon of andere muziekspeler en koptelefoon/oortjes
 • mobiele telefoon
 • extra kleding (zie hieronder)
Outfit strategie 

Leg je hele outfit (dus ook items als sokken en sportbeha) de avond ervoor klaar. Dit geeft rust. Overweeg ook een petje, drinkbelt of andere items die jou koel houden. Kleed je sowieso op de activiteit van die dag (hardlopen!) en niet op de buitentemperatuur, tel hier dus een graad of 10 bij op.

Get ready: Dam tot Damloop 2016

Dubbelcheck

Twintig graden en een zonnetje: perfect hardloopweer. Dat is vandaag de voorspelling. Check zaterdag de weer update nog even. Is er toch regen voorspeld? Stop een regenjas, poncho of vuilniszak in je tas zodat je droog blijft tot aan de start. Zakt de temperatuur, of ben je gewoon een koukleum? Neem (oude) kleding mee om warm te blijven tijdens het wachten. Vergeet niet: van de zenuwen krijg je het ook vaak koud, een vestje is dan fijn.

Hamsteren! 

Zorg niet alleen voor een goed ‘laatste avondmaal’ en ontbijt. Hou ook rekening met de (trein)reis naar Amsterdam, de busreis van Zaandam terug naar Amsterdam én eventueel nog de reis naar huis. In het Dam tot Dam park na de finish zijn hapjes en drankjes te krijgen.

Leuk! Pop-up Damloop Store 

Ben je dit weekend al in (de buurt van) Amsterdam? Neem dan een kijkje in de speciaal ingerichte Damloop Store aan de Overtoom 345. Hier kun je onder andere jouw ASICS shirt gratis laten bedrukken met een van de drie toffe prints. Ga voor Dam Fast. Run like it’s 1986 of deel je liefde de stad met ‘Amsterdamse paaltjes’.

Get ready: Dam tot Damloop 2016

Meet & greet @ Dam tot Dam park

Plan de rest van de zondag verder lekker helemaal niets. Zodat je alle tijd hebt om het Dam tot Dam Park te bezoeken. Dit is the place to be na de finish. Bedrijventeams, deelnemers en supporters komen hier samen om hun sportieve prestaties te vieren. Het is de climax van een gezellig en sportief dagje uit.

Tips van dé Damloop man 

De snelste Nederlander op de Damloop ooit? Marti ten Kate. Wie kent dit hardloop-icoon niet!? Lees het verhaal van dé Damloop-man, laat je motiveren en maak gebruik van zijn trainingstips.

Winnen, winnen!

Wil jij van top tot teen gloednieuw aan de start verschijnen? Doe dan mee aan de Run2Day win-actie>> en win een ASICS pakket t.w.v. 500.

Get ready: Dam tot Damloop 2016

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 20 =