Trailrunning

BTS: Let the countdown to June 21 begin

Beat The Sun: Let the countdown to June 21 begin

BTS: Let the countdown to June 21 begin

Volgende week dinsdag is een bijzondere dag. Dan is het 21 juni en ben ik jarig. Maar dat is niet zo bijzonder natuurlijk. Dat gebeurt ieder jaar op deze dag. Maar op 21 juni 2016 ben ik bij de zwaarste uitdaging tegen de natuur: Beat The Sun van ASICS. De opdracht: een race van ongeveer 140 km met 9000 hoogtemeters. Met in de hoofdrol, de hoogste piek van de Alpen: de Mont Blanc.

De langste dag van het jaar

Dat alles moet plaatsvinden tussen zonsopgang en zonsondergang. Het doel van BTS is dus om voor zonsondergang over de finish in Chamonix te komen. En laat 21 juni nou de langste dag van het jaar zijn. Dat betekent dat we we starten om 5:44 uur en tot 21: 25 uur de tijd hebben om de zon te verslaan.

8 Teams

Nou zeg ik wel ‘we’, maar het is nog een groot vraagteken of ik daadwerkelijk mee ga doen aan de race zelf en zo ja, met welk team. In totaal zijn er 8 teams van verschillende continenten:

 • Team Europe North
 • Team Europe South
 • Team Europe Central
 • Team Africa
 • Team East Asia
 • Team Oceania Pacific
 • The Americas 1
 • The Americas 2
Laps

Elk team bestaat uit 3 professionele atleten en 3 amateur atleten. De race is een estafette en ieder team moet de afstand van circa 140 km en 9000 (!) hoogtemeters, gezamenlijk overbruggen. De race is opgedeeld in verschillende Laps. Iedere atleet moet tenminste 2 Laps lopen. Het terrein is afwisselend. Het varieert van een relatief vlak begin op de weg tot verticale kilometers en lopen in de sneeuw.

Officiële reserve

Er zijn twee officiële reserves. En daar ben ik er 1 van. Dus dat betekent dat als 1 van de amateur atleten, van welk team dan ook, uitvalt ik zal inspringen. Op dit moment is dus niet zeker of ik ga rennen op 21 juni. Als ik ga rennen, ik het ook een grote verrassing welke afstand en welk deel van het parcours.

Global Running (Birth)day

Maar feit is dat ik vanaf vanavond in Chamonix ben om erbij te zijn. Ik zal zo veel mogelijk verslag doen van dit super toffe evenement rond de Mont Blanc. En één ding is zeker, dit jaar wordt het een hele bijzondere verjaardag!

BtS_profilemap

2 Comments

 • Elsa

  Hey, succes daar!
  Ik hoop dat je in mag vallen ergens. Wel lekker verrassend dat je dan nog niet weet welke etappe het wordt. Je moet dus echt op alles voorbereid zijn.
  En niet te vergeten: veel plezier! Ik lees graag hoe het was.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + negentien =