reizen,  Trailrunning

Beat The Sun 2016: This is not a holiday!

“This is not a holiday!” Dat waren de eerste woorden van racedirector Jacques Valentin tijdens het welkomstdiner op donderdag. En dat het geen vakantie was, klopt helemaal. De dagen zaten propvol met specifieke trainingen op de Mont Blanc, met briefings en met persevenementen. Dat alles in het teken van ASICS BeatTheSun: de zwaarste uitdaging tegen de natuur! Oftewel 5 dagen stuiteren in Chamonix.

To run or not to run?

De insteek van deze race is om met 8 intercontinentale teams te strijden tegen de Zon. De start en finish is bij Chamonix- Mont Blanc. Ik was weliswaar geen finalist van BeatTheSun, maar wel officiële reserve. Samen met de Spaanse Vincent Torres. We zouden in ieder team ingezet kunnen worden. En voor ons was de grote vraag: To Run or not to Run? Zowel Vincent als ikzelf wilden allebei heel graag lopen. Al zou dat wel betekenen dat er twee amateurs moesten uitvallen.

Geen tijd voor vlogs

Ik had heel optimistisch bedacht dat ik wel genoeg tijd zou hebben om te bloggen en -vooral- vloggen. Het leek me een goed idee om mooie beelden te maken va mijn avonturen in Chamonix. Maar daarbij het ik wel over het hoofd gezien dat het A. Niet zo best weer zou zijn en de bergen nauwelijks zichtbaar waren en B. Ik een super druk programma had, net als de andere atleten. Ik heb dus maar 1 video gemaakt, van BeatTheSun. Maar wie weet lukt het me om de komende dagen wat meer beeldmateriaal te produceren in de aanloop naar de Mont Blanc Marathon.

21 juni 2016

Maar voordat ik me kan focussen op aanstaande zondag, eerst terug naar gisteren, 21 juni, de langste dag van het jaar. En voor ons allemaal zou het een hele lange dag worden. De start was om 5:44 uur in het Centrum van Chamonix.  De eerste leg werd gelopen door de Expert Runners. In totaal waren er 12 legs, die om en om werden gelopen door experts of amateurs. Zo streden de experts dus tegen elkaar en de amateurs ook. Het doel was om voor de zon te finishen in Chamonix. Overigens heeft de zon zich gisteren niet echt laten zien. Het regende, maar gelukkig werd het later op de dag wel droog.

Beat The Sun 2016: This is not a holiday!

Condities

De omstandigheden waren zwaar dit jaar, want er lag enorm veel sneeuw op delen van de route. Dat betekende dat er ook niet echt gerend kon worden op die delen, maar was het meer een kwestie van overleven door de sneeuw op de steile hellingen. Het leuke aan BeatTheSun is, is niet alleen dat het een race is door 3 landen, Italië, Zwitserland en Frankrijk. Maar ook dat alle legs heel verschillend zijn qua omstandigheden en omgeving.

Organisatie

De hele race is een waanzinnige organisatie en dit jaar was het niet alleen grootser, maar waren de condities verre van ideaal. Helikopters konden de lucht niet in en hoog in berg was het zicht heel beperkt door de mist. Bij de organisatie staat de veiligheid van de atleten bovenop. Er werd dan ook gewerkt met Cut Off times, zodat er bijvoorbeeld niet in het donker een hele technische downhill moest worden gelopen.

I’m in!

Het was de dagen na aanloop naar BeatTheSun erg spannend of ik wel of niet zou kunnen rennen. Het zag er naar uit dat ik wel degelijk zou moeten invallen. Op de dag zelf was ik er ook helemaal klaar voor, tot het moment dat ik te horen kreeg dat ik toch niet (meer) hoefde in te vallen. Ik baalde echt enorm want ik had me er nu wel op ingesteld dat ik zou rennen. Plotseling ik ’s middags toch goed nieuws en moest ik richting leg 10 om daar in te vallen voor de Chinese Cui, van Team East Asia.

Helaas lagen zowel Team East Asia als Team Ocian Pacific ver achter op de rest van de teams en op de zon, want ze waren in de sneeuw heel veel tijd verloren.

Europe North leads

Alle amateur atleten waren al om 14:30 uur ter plekke, maar het duurde nog wel even voordat we van start konden gaan. Rond 6 uur zou het eerste team waarschijnlijk binnenkomen, Als eerste van de pro atleteten kwam Erben Wennemars binnen. Team Europe North stond dus aan kop. In de twee legs had Erben 100% gegeven en bij binnenkomst had hij kramp in beide liezen. Dat probleem bleek al redelijk snel verholpen en inmiddels was de snelle amateur atlete Sofie van start gegaan.

Toch niet starten?

Daarna kwamen Europe Central en Europe South binnen. Vervolgens de team Americas I en team Americas II en Afrika. Jessica Sonders (team Ocian Pacific) en ik kregen te horen dat we misschien toch niet van start konden gaan. We moesten wachten tot 20:40 uur en als de teams dan nog niet binnen waren, dan zouden we helaas niet lopen. Omdat ik inmiddels wel snapte hoe lastig het is qua organisatie en het feit dat er geen risico mag worden genomen, liet ik het nu maar over me heenkomen. Go with the flow. Rennen of niet-rennen, ik zou wel zien.

Start leg 10

Jessica en ik zouden wachten in de auto (in verband met het afkoelen) en we zouden worden gewaarschuwd als we konden gaan lopen. We hadden er beide niet meer op gerekend dat we zouden lopen, toen we opeens toch hals over kop van start konden gaan. Dat was rond 20:30 uur. Inmiddels waren we beiden al uren aan het wachten en Jessica had er al een leg opzitten. Ik had nog frisse benen. Alhoewel ik me ook niet echt meer fris voelde na zo’n lange dag!

To be continued

Hoe mijn leg verliep en hoe het verder ging tijdens BeatTheSun, komt in de volgende blog. To be continued….

BtS_profilemap

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + elf =