Roadrunning,  Tips & Tricks,  Trailrunning

Waarom moet je hardlopen?

Waarom moet je hardlopen? Omdat het gezond is, omdat je ervan afvalt, omdat het hip is? Ja dat zouden allemaal legetieme redenen kunnen zijn. Maar in de eerste plaats MOET je natuurlijk niet hardlopen. Je wilt hardlopen! Maar waarom dan?

Start to run

Iedereen kan natuurlijk zijn of haar eigen motivatie hebben om te beginnen met hardlopen. Maar in het algemeen starten mensen toch om iets aan sport of überhaupt iets aan beweging te doen. Of om af te vallen. En vaak is het een combinatie van beide redenen. En dat zijn prima redenen. Om te beginnen.

Duizend-en-één-sporten

Ik beschouw mezelf wel als sportief persoon en ik heb duizend-en-één sporten gedaan, maar hardlopen kon me nooit zo bekoren. Super saai vond ik het. Ik deed het een beetje om op conditie te blijven voor mijn andere sporten. Maar hardlopen voor het plezier? Onmogelijk. Dacht ik.

Het wordt leuk!

Totdat ik ging trainen voor de Zevenheuvelenloop in 2011. Een collega daagde me uit en ik dacht dat 15 km wel een goede stok achter de deur zou zijn om te trainen. Dat bleek inderdaad het geval. Ik ging trainen met een schema en ik begon hardlopen zowaar leuk te vinden. De Zevenheuvelenloop liep ik uit en ik vond het geweldig.

Grumpy

Het jaar daarna werd het allemaal wat minder met lopen, omdat ik voor een langere periode op reis ging. Maar een nieuwe liefde was geboren. Hardlopen was niet meer weg te denken uit mijn leven. De rest is geschiedenis. Ik ren inmiddels al weer een aantal jaar. En niet om af te vallen, niet omdat het moet, maar omdat ik er gewoonweg gelukkig van word. Als ik niet kan hardlopen, zoals in de rustweken na de Marathon du Mont Blanc, dan word ik grumpy. Ik mis het lopen.

Running Love

Ik mis het leegmaken van mijn hoofd, de beweging, het rennen in de natuur. Of op de weg. Ik mis de endorfine, de runner’s high of wat minder junkie-achtig: de positieve en energieke kijk op het leven dat hardlopen geeft.

Dat zijn mijn redenen, maar waarom moet (wil) jij lopen? Als je dat nog niet doet. Of misschien doe je het wel, maar te weinig?

Zet dan vooral door want het wordt niet leuk. Nee, het wordt fantastisch! En verder:

  • Hardlopen vermindert stress
  • Hardlopen kan angst en gevoelens van depressie voorkomen
  • Hardlopen zorgt voor een boost van je zelfvertrouwen
  • Door hardlopen verbetert je slaap
  • Je krijgt meer energie van hardlopen
  • Hardlopen helpt wel degelijk bij het verminderen van lichaamsvet
  • Hardlopen maakt je dat je er fit en gezond uitziet

Dus dat! Haal die hardloopschoenen uit de kast en loop een rondje. En een paar dagen later nog één. En dan nog één… Daarna volgt het vanzelf. A love affair with running.

Waarom moet je hardlopen?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 18 =