Input your search keywords and press Enter.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Mohamad Maso)

Deze keer een koelkast kijkdag met een bijzonder tintje. We kijken in de koelkast bij Mohamad Maso.

Mo, jouw verhaal is op zijn zachtst gezegd bijzonder… Kan je iets over jezelf vertellen?

Ja hoor, dat kan ik zeker. Ik ben Mohamad Maso, ik ben 24 jaar en ik kom uit Aleppo, Syrië. Op dit moment woon ik in Duitsland. Ik ben triatleet, en het is mijn doel om naar de Olympische spelen van Tokyo te gaan.

Uit Syrië!?

Ja, Ik ben in 2015 gevlucht voor de oorlog.  Voor die tijd trainde ik intensief voor triatlon, kwam ik uit voor Syrië in internationale wedstrijden, en ging ik naar de Tishreen University in Latakia. Hier heb ik drie jaar aan de faculty of Sport and Education gestudeerd. Door de oorlog heb ik die studie helaas niet af kunnen maken.

Toen Syrië in 2015 te gevaarlijk werd ben ik gevlucht naar Europa. Twee jaar lang verbleef ik op verschillende plekken in asielzoekerscentra. Onder andere in Nederland. Inmiddels woon ik sinds Augustus 2016 in Duitsland, waar ik probeer mijn leven weer op te bouwen.

Jeetje wat een verhaal, ik kan me voorstellen dat je wel iets anders aan je hoofd hebt (gehad) dan sport?

In de 22 jaar dat ik in Syrië heb gewoond wilde ik altijd mijn sport combineren met mijn leven. Ook in de periode van de oorlog probeerde ik altijd te blijven trainen. Daarbij wilde ik mijn studie op de universiteit aanvullen met Fysiotherapie om later in die richting te kunnen werken.

Het is lastig om mijn doel in het leven onder woorden te brengen. Het is nog te onzeker waar ik zal zijn over een paar jaar, in welk land ik zal wonen. Voorlopig wil ik mij focussen op de Olympische Spelen en later eventueel proberen om mijn studie weer op te pakken. Dat is op het moment lastig omdat ik weer zou moeten starten in het eerste jaar en de taal veel beter zal moeten beheersen om de studie te kunnen volgen. Het is altijd belangrijk voor mij geweest om mijn ouders trots te maken, zowel met mijn doel in het leven als in sport. Mijn ultieme doel in sport is altijd geweest om deel te nemen aan de Olympische Spelen en mijn land te vertegenwoordigen.

Sport is altijd belangrijk gebleven. Ik ben altijd blijven vechten voor mijn toekomst en mijn sport. In het eerste jaar in Europa was dat heel lastig. Het starten van een nieuw leven, het ontmoeten van nieuwe mensen en ver weg zijn van mijn vertrouwde leven, mijn familie, mijn vrienden en mijn thuis, was niet makkelijk. Mijn doel was altijd om door te blijven gaan met sport. Toen ik in de vluchtelingenopvang woonde in Nederland had ik tijd om te trainen en deed ik mee in de eredivisie. Ook nam ik met het Syrische team deel aan twee Europacup wedstrijden.

Na overgeplaatst te zijn naar Duitsland, heb ik het trainen gecombineerd met het naar school gaan om de inburgeringscursus B1 te volgen. Om te kunnen trainen in de ochtend heb ik gevraagd of ik naar school kon gaan van 13.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens het trainen op mijn indoor bike luisterde ik  naar Duitse woorden of zinnen of keek naar Duitse films om de taal zo snel mogelijk te leren.

Is sport altijd zo belangrijk voor je geweest?

Jazeker! Toen ik 6 jaar oud was heeft mijn vader mij leren zwemmen en toen ik 8 was begon ik bij een zwemclub. Mijn vader was zwemcoach en sport is binnen ons gezin altijd belangrijk geweest. Vanaf mijn 17e doe ik aan triatlon en ik geniet van elke minuut van de training.

Javier Gomez is mijn idool. Toen ik nog in Aleppo trainde liet mijn coach mij al races zien van Javier en vertelde over hem. Het was heel erg leuk om hem in het echt te ontmoeten toen ik in Spanje was om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen in mei, afgelopen jaar.

Sport is dus altijd belangrijk voor je gebleven. Kan je iets vertellen over hoe dat nu is?

Sinds iets meer dan een half jaar word ik gecoacht door Edo van der Meer van EDOsports. Ik volg zijn trainingsadviezen heel precies op en probeer alles zo perfect mogelijk te doen. Je kunt veel over mij terugvinden op mijn website.

Ik train gemiddeld 20 uur, verdeeld over zwemmen, lopen en fietsen.  Ik loop ongeveer 60 kilometer in de week, fiets 200 kilometer, zwem ongeveer 7 uur per week en doe daarnaast oefeningen om mijn core te versterken.

Wauw, intensief trainen dus.. Enne, in het kader van de Koelkast Kijkdag: Hoe combineer je dit met voeding?

Als ik wakker word, begin ik de dag met een glas water, daarna maak ik ontbijt, wacht ik een uur tot max. twee uur en begin ik aan de training. Als ik klaar ben met de ochtend training maak ik een lunch. Dit kan soms later zijn afhankelijk van hoe lang de training duurt. Wanneer er twee of drie trainingssessies zijn, dan train ik verder na de lunch en ’s avonds. Soms begint de training vroeg in de ochtend zonder ontbijt. ‘s avonds ga ik rond 23.00 uur naar bed. Na de training vind ik het fijn om een boek te lezen, een film te kijken of naar muziek te luisteren.

Toen ik in Damascus leefde en trainde bij het nationale team, had ik als bijnaam “het monster”. Omdat ik zo veel at kreeg ik altijd de vraag waar al dat eten toch bleef?! Ik hou van eten en van koken en denk dat ik daar best goed in ben. Ik hou van alle soorten fruit en je zult bij mij niets in de vriezer vinden, want ik hou van vers eten. Mijn specialiteit is Spaghetti Carbonara.

Haha, zo veel eten en toch afgetraind zijn. Dan eet je vast heel gezond of volg je een dieet?

Ik volg geen speciaal dieet. Ik eet zo gezond mogelijk en geloof in het systeem om vijf keer per dag te eten. Op de universiteit heb ik ook geleerd hoe je dat het beste kunt doen. Het ontbijt is voor mij heel belangrijk. Ik zorg ervoor dat daar genoeg vitamines in zitten. Vers fruit met melk, muesli en eieren. Gedurende de dag probeer ik elke drie uur iets te eten. Dat kan ook iets kleins zijn als ik meteen door moet naar de volgende training. Voor de lunch maak ik meestal rijst met kipfilet en groenten, spaghetti met rundvlees en groenten of bijvoorbeeld een uitsmijter met drie boterhammen, drie eieren kaas en tomaat. Het avondeten wisselt. Ik eet natuurlijk ook weleens een pizza of patat, maar ik eet vooral gezonde maaltijden. Rijst, pasta of aardappelen met groentes, vlees of vis.

En gebruik je voedingssupplementen?

Ik gebruik B-C en D-vitamines. Na de training neem ik een proteïneshake voor het herstel. Gedurende de training neem ik energiedrank of reep en water. Sinds kort kom ik ongeveer eens per maand bij de huisarts (ze is zelf ook triatleet, dus dat is een gelukje). Zij controleert mijn bloed en als ik lichamelijke klachten heb, dan kan ik haar daar een vraag over stellen. Verder probeer ik elke dag zoveel mogelijk in de gaten te houden hoeveel calorieën ik verbruik en hoeveel ik moet eten om dat weer aan te vullen.

Heb je ter afsluiting nog tips voor onze lezers?

Zorg dat je plezier blijft houden in het sporten en zorg ervoor dat je lichaam gezond blijft!

Nieuwgierig geworden naar Mo, zijn leven, trainingen en wedstrijden? Meer informatie is te vinden op zijn eigen site www.maso-tri.com.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × een =