Health

Trail time: Teek control

Je krijgt al de kriebels als je eraan denkt… teken. Die kleine spinachtigen beestjes waarvan je de ziekte van Lyme kunt krijgen. Teken kunnen het hele jaar actief zijn (als de temperatuur hoog genoeg is), maar juni is vaak de maand waarin de meeste mensen worden gebeten door een teek.

Voor hardlopers, en zeker trailrunners, zijn teken een grote vijand. Ze vallen niet uit bomen,-zoals veel mensen ten onrechte denken- maar zitten  vaak in hoog gras, in struiken, varens of tussen dode bladeren. Je komt ze tegen (maar hopelijk niet) in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Everywhere dus!

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Een teek draagt de bacterie niet meteen over als hij zich vastbijt. Dat betekent dat dat hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de bacterie wordt overgebracht. Als de bacterie wel in je lichaam komt, dan kun je de ziekte van Lyme krijgen. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3% (bron).

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg dat je niet (teveel) in het hoge gras, het struikgewas of dichte begroeiing komt. Je kan je insmeren met DEET. Ook schijnt het insmeren met Teatree-olie te werken. De teken vinden deze geur namelijk stinken. Verder kun je ervoor kiezen om lange tights en lange mouwen te dragen, maar dat is natuurlijk wel behoorlijk warm in de zomer.

Na het lopen is ook belangrijk om goed te controleren op teken. Ze hebben een voorkeur voor ingewikkelde plekken zoals de bilspleet, randen van het ondergoed, achter je oren en in je nek (rond de haargrens), maar ook oksels, knieholtes en liezen zijn favoriet. En als je er toch een teek hebt gespot, haal ‘m dan zo snel mogelijk op een goede manier weg. Belangrijk is dat je dat niet met alcohol/ sterilon enz. doet, omdat de teek anders misschien moet ‘overgeven’ en dan heb je veel meer kans dat je (alsnog) besmet wordt.

Het RIVM (Rijksinstuut voor Volsgezondheid en Milieu) heeft heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Het is een gratis app en hiermee kun je (ook zonder internet) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen.

Conclusie van dit verhaal: Better safe than sorry en controleer goed na het lopen. Happy Running!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − 4 =