Raceverslagen

Raceverslag: Grote Veldloop 2014

Thousands Run In New York Marathon
foto via www.sportlife.com.

Raceverslag: Grote Veldloop 2014

Afgelopen zondag was voor 1200 Nederlandse hardlopers het hoogtepunt van het jaar: de New York marathon. Ook een aantal bekende Nederlanders renden of snelwandelden mee. Wij hoorden helaas niet bij de lucky few die meeliepen in New York, maar het was zondag wel raceday! Stefanie is helaas geblesseerd (heel erg balen, ze zal er later meer over vertellen), maar Erlinde liep mee met de Grote Veldloop in Vorden.

Grote Veldloop
Het contrast met New York kan bijna niet groter zijn. Dit is geen wedstrijd waar je je ruim van te voren moet inschrijven, (laat staan te worden ingeloot) of waar het inschrijfgeld torenhoog is, maar waar je je gewoon voor de wedstrijd begint kunt inschrijven. En dat voor 6 euro. Je kunt kiezen uit 2 afstanden 7, 5 km of 15 km. Ik koos voor een kleine ronde van 7,5 km. De Grote Veldloop komt -zoals de naam aldoet vermoeden- door het Grote Veld. Dat is een mooi natuurgebied bij Vorden en het parcours is dus grotendeels onverhard, een crossloop eigenlijk.
Snelle tijd?

Ik kende het parcours niet, maar ik had wel een vermoeden dat het niet erg heuvelachtig zou zijn. En dat vond ik -zo tussen de Postbankloop en de Zevenheuvelenloop in- wel even prettig. Voor mijn vakantie liep ik tijdens het trainen een aardig snelle 5 km, dus ik was benieuwd welke tijd ik op de 7,5 km kon lopen. Ik was daarna wel verkouden geweest en na de vakantie ging ik weer wat minder hard, dus een tijd van 36 minuten zou er vermoedelijk niet inzitten. Wat de tijd wel zou worden hing af van hoe ik me voelde en het parcours.

Only me
Ik ging zondag alleen op pad naar Vorden. Wel een beetje vreemd bij een wedstrijd om helemaal alleen te gaan, want anders gaat er eigenlijk altijd wel iemand mee, of ken ik in ieder geval iemand die de wedstrijd ook loopt, maar dat was nu dus niet zo. Al beschouwde ik dit ook meer als leuk en afwisseldend trainingsrondje, van zenuwen had ik dit keer geen last.
Trauma
Om 11:00 uur klonk het startschot voor de 7,5 en 15 km. Iedereen ging dus tegelijk van start en het eerste deel van het parcours was voor iedereen hetzelfde. Na een aantal kilometer gingen de deelnemers voor de 7,5 km rechts en de 15 km links. Dit stond heel goed aangegeven met pijlen en er stond ook nog een vrijwilliger bij die iedereen de goede kant op wees. Na onze Posbanktrail heb ik toch een beetje een ’trauma’ van het verkeerd lopen. Ik was van te voren een beetje bang dat het misschien weer mis zou gaan, maar daarvan was bij deze loop echt geen sprake. Het parcours was duidelijk aangegeven en er stonden voldoende vrijwilligers.
Race recap
Het was zondag super mooi weer. Ik liep in een shortje en een t-shirt en voor de start was het totaal niet koud. De zon scheen, maar het waaide wel. Ik probeerde tijdens de loop uit de wind te blijven door af en toe achter iemand anders te lopen. Maar dat lukte niet elke keer. Op een gegeven moment liep ik zelf voorop en liep de man achter mij uit de wind (maar dat is niet de bedoeling!! ;-). De eerste kilometers gingen goed. Ik liep door, maar de laatste kilometers kon ik dat tempo niet volhouden. Heel veel scheelde het niet, maar ik liep steeds iets langzamer.
Finish
Zoals verwacht was het parcours plat en de kleine heuveltjes mogen geen naam hebben. Er lag hier en daar wat modder, maar dat zorgde niet voor veel problemen. Wel ben ik nog steeds erg blij met mijn trailschoenen, waardoor ik nu echt meer grip had. Onderweg stond wel wat enthousiast publiek, maar echt druk was het niet. Dat had ik ook niet verwacht van zo’n kleinschalige run. De finish kwam wel sneller dan verwacht, dat heb ik eigenlijk nooit, dus dat was wel bijzonder.
Tulpen uit…

Mijn tijd? Ik deed er 38.04 minuten over. Een 13e plek bij de vrouwen, niet in de top 10 zoals ik hoopte, maar ach, ik was tevreden. Het was een mooi parcours, het was niet heel zwaar en dat is ook wel eens lekker. Verder was het prachtig weer, was de organisatie goed en kreeg ik als herinnering ook nog eens pak tulpenbollen. Mijn dag was goed! Ik vond de Grote Veldloop een aanrader en hoop er volgend jaar weer bij te zijn. Wie weet krijg ik Stefanie of andere (Arnhemse) lopers dan ook wel mee!

PicMonkey Collage

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zeven =