Sport & voeding

Marathon Motivatie: Voedingsadvies Anja van Geel

Als je aan Papendal denkt, dan denk je aan topsporters. Aan Dafne Schippers en Sifan Hassan bijvoorbeeld. Misschien denk je ook wel dat je er als recreatieve loper niet zoveel te zoeken hebt? Maar niets is minder waar. Iedere recreatieve hardloper die op een gezonde manier een (halve) marathon uitdaging aan wil gaan, kan bij het Sport Medische Centrum Papendal (SMCP) terecht voor begeleiding door een team van experts. Eén van deze experts is sportdiëtiste Anja van Geel.

Voedingsadvies

We schreven al eerder over Marathonpakket XL©. Waarbij een team van professionals van het SMCP en Running Movements ervoor zorgt dat je goed voorbereid aan de start staat. Daarbij neemt sportdiëtiste Anja van Geel je voedingspatroon onder de loep. Ze geeft je tips voor een evenwichtig dieet, waardoor je optimaal kunt trainen en presteren. Ook wij gingen naar Anja voor een voedingsadvies. In aanloop naar de Marathon van Rotterdam, was dat voor ons zeer welkom.

anja-van-geel-about

Wie is Anja van Geel?

In de eerste plaats is Anja van Geel sportdiëtiste. Ze is al bijna 25 jaar actief in de begeleiding van wedstrijdsporters, waaronder ook veel topsporters. In opdracht van NOC*NSF heeft ze bovendien het boek Voeding en Sport geschreven.

Daarnaast is Anja zelf ook marathonloopster. Ze weet dus hoe belangrijk voeding is in relatie tot prestatie. Maar hierdoor weet ze ook dat het moeilijk kan zijn om de gegeven voedingsadviezen in de praktijk te brengen. Want weten hoe het moet is één ding, maar het daadwerkelijk toepassen is een tweede.

Is voeding dan zo belangrijk voor een je prestatie?

Ja absoluut. Sportvoedingsadvies op maat kan doorslaggevend zijn voor succes. Winnen door alléén voeding gaat niet lukken, zo zegt Anja. Maar een wedstrijd verliezen door op een verkeerde manier met voeding om te gaan komt in de praktijk wel vaak voor. Nou gaan wij die marathon sowieso niet winnen, maar we willen wel optimaal presteren. En de juiste voeding is daarbij dus ook voor ons onmisbaar.

De eerste sessie

Voor de eerste sessie bij Anja van Geel moesten wij precies bijhouden wat we aten op een dag. Niet alleen op rustdagen, maar ook het eetpatroon op trainingsdagen en wedstrijddagen is van belang. Alleen al het bijhouden van wat je dagelijks eet, maakt je bewuster van je voedingspatroon. Want als je er niet echt over nadenkt, dan ben je al snel geneigd om te denken dat het allemaal wel goed zit. Terwijl het in werkelijkheid misschien wat minder rooskleurig is.

Kan het beter?

Wij hebben op voedingsgebied zeker niet de waarheid in pacht, maar we hebben in de loop van de tijd wel wat geleerd. En daar hebben alle tips van atleten en trainers bij onze Vrijdag = Koelkastkijkdag blog zeker aan bijgedragen. Ons voedingspatroon was op zich best goed, maar op sommige punten valt nog winst te behalen.

Het belang van voldoende drinken

Om te beginnen liet Anja ons een filmpje zien van een topatlete die zwalkend over de finish van een marathon kwam. De reden: vochttekort. Wij vonden het echt een schokkend filmpje en het geeft echt het belang van voldoende vocht binnen krijgen aan. In het onderstaande filmpje zie je o.a. de finish en het commentaar van de betreffende atlete, Gabriela Andersen-Schiess.

Isotone drank

Voldoende drinken is dus essentieel om de race goed te kunnen volbrengen, maar met alleen water ben je er niet. Door het zweten verlies je ook belangrijke mineralen. En als je vervolgens alleen water drinkt, dan daalt de concentratie natrium en kalium in je lichaam. Dat wil je voorkomen. Je kunt het beste kiezen voor een isotone drank. Een isotone drank wordt snel opgenomen door het lichaam. En daarnaast is een isotone drank een belangrijke leverancier van koolhydraten, die je tijdens de marathon echt nodig hebt.

Hoe gaan we dat doen?

Anja gaf ons de tip om goed na te denken over de manier waarop we wilden drinken. Dus lopen met een drankgordel of een camelbag? Of toch uit te gaan van de drankposten van de organisatie? Maar daarbij moet wel worden uitgezocht of er wel tijdig isotone sportdrank wordt aangeboden. Stefanie heeft de voorkeur voor een camelbag. Maar Erlinde loopt tijdens een wegwedstrijd liever niet met een rugzak. Maar de vraag is of er wel een goed alternatief is? In Rotterdam wordt er om de 5 km isotone drank aangeboden. En hoewel dat prima is geregeld, is dat (voor ons) niet genoeg.

Hoeveel moet je dan drinken?

Erlinde dacht in eerste instantie dat ze tijdens een voorbereidende trailrun van 30 km goed bezig was door elke 5 km te drinken, maar dat was toch echt te weinig! Hoewel de perfecte inname van vocht per persoon verschilt, kunnen we als richtlijn aanhouden dat we elk kwartier 200 milliliter isotone drank moeten drinken. Dat lijkt veel, maar je verliest veel meer vocht dan je denkt. Inmiddels zijn we er mee aan het oefenen tijdens de duurlopen. En het lijkt inderdaad een gouden tip van Anja te zijn, want tijdens een 34 km trainingsloop, liep Erlinde zoveel makkelijker toen zij wél tijdig en genoeg dronk!

En verder?

Stefanie heeft nog 2 sessies te gaan en Erlinde gaat voor de Rotterdam Marathon nog een laatste keer naar Anja van Geel. En omdat we nog veel meer interessants van Anja van Geel te horen hebben gekregen over de voeding, schrijven we hier binnenkort nog een blog over.

Maar wil je voor die tijd meer informatie over het Marathon Pakket XL, of wil je dat jouw voedingspatroon ook eens onder de loep wordt genomen? Kijk dan op de website van het SMCP.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 5 =