Essentials

Running Essentials: wat trek je aan?

Aan sleur heb ik een hekel (wie niet?), maar tot vorig jaar bestonden mijn trainingen voornamelijk uit hardlopen. Zo nu en dan gecombineerd met wat krachttraining. Best saai eigenlijk, als ik er zo op terugkijk. Dat vond ik toen overigens helemaal niet!

Variatie

Maar tegenwoordig doe ik heel wat meer sporten. Verandering van spijs doet immers eten. Zo ben ik als triatleet-in-de-dop ook aan het zwemmen, fietsen en mountainbiken. Leuk allemaal, maar je hebt er zo idioot veel dingen voor nodig. In ieder geval een fiets en een zwembad. Om over de aanvullende materialen nog maar te zwijgen.

Borsten

Het fijne aan hardlopen is dat je nauwelijks iets nodig hebt. Schoenen aan en gaan! Nou ja, wat prettig zittende hardloopkleding is wel handig. En vooruit -voor de dames- is een goede BH onmisbaar. Voor wie het hardloopblad Runner’s World mag leest: Nydia van Voorthuizen schreef een grappige column over het belang van een sport BH. De strekking: borsten zijn ontzettend leuk, maar tijdens het hardlopen heb je er precies niets aan! Fijn dus dat er tegenwoordig sport-bh’s zijn die perfect doen wat ze moeten doen. Borsten in bedwang houden en beschermen dus.

Ademen

Voor iedereen, man of vrouw, geldt dat hardloopkleding het leven van je als loper makkelijker maakt. De absolute beginner herken je direct door zijn oncomfortabele katoenen T-shirt en dito joggingbroek. Of zelfs een driedelig joggingpak. Waarvan het zweet je al uitbreekt als je er naar kijkt. Want katoen ademt niet, dat weet iedere hardloper! Toch?

Temperatuur

Maar als diezelfde beginner doorzet zal hij snel doorhebben dat je lichaamstemperatuur flink verhoogt door het hardlopen. En je daardoor gaat zweten. Een deel van dit zweet verdampt, maar de rest wordt door de kleding opgenomen. Dat betekent dat een voorwaarde voor de juiste hardloopkleding is: goed vocht kunnen opnemen en zorgen dat het vocht naar buiten kan, om de temperatuur constant te houden.

Hardloopkleding

Lang hoeft de (beginnende) hardloper niet te zoeken naar de juiste kleding. Er zijn tal van speciaalzaken of flagshipstores. En online is er ook genoeg hardloopkleding te vinden. Bij Intersport bijvoorbeeld. De tijd dat hardloopkleding alleen functioneel was en er niet uitzag, is gelukkig al lang voorbij. Tegenwoordig is hardloopkleding ook nog eens mooi.

10 graden regel

Voordat ik de deur uitga voor een rondje hardlopen, ben ik soms enorm aan het twijfelen wat ik aan moet doen. Dat geldt vooral in de winter. Of in het vroege voorjaar of de herfst. Over het algemeen volstaat de regel dat je een korte broek en T-shirt aankan als het buiten boven de 10 graden is. Maar die vlieger gaat niet altijd op. Als het regent bijvoorbeeld. Of als het waait. Dan wil ik nog wel eens een hardloopjasje aantrekken.

Warme dagen

Hoe dan ook, met de temperaturen in mei en begin juni, was het kiezen van hardloopkleding niet zo moeilijk! Ik trek zo weinig mogelijk. Dat wil zeggen: een short en een singlet! Het liefst in een lichte kleur. Sommige hardlopers zweren bij het dragen van een petje, maar zelf doe ik dat alleen in extreem warme en zonnige omstandigheden. Al lijken de omstandigheden hier ook bijna extreem én tropisch.

Verkoelende duik

Afgelopen weekend liep ik tijdens een duurloopje langs het water en ik kon de verleiding niet weerstaan om een verkoelende duik te nemen. Met hardloopkleding en al sprong ik het water in. Daarna moest ik nog een kleine 6 km naar huis hardlopen, maar dat ging prima. Geen geschuur van de kleding en eenmaal thuis, was ik alweer bijna droog. Wie had dat gedacht? De hardloopkleding van tegenwoordig is zelfs gemaakt om mee te zwemmen. Dat was met een joggingpak natuurlijk nooit gelukt…

*Intersport inspireerde mij om dit artikel te schrijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + negentien =