Roadrunning,  Tips & Tricks

#MarathonMotivatie: Wat is het beste marathonschema?

#MarathonMotivatie: Wat is het beste marathonschema?
Foto: Devin van Rekom

#MarathonMotivatie: Wat is het beste marathonschema?

Als je een (halve) marathon gaat lopen, ontkom je er niet aan om te lopen met een trainingsschema. Want ga je zomaar in het wilde weg hardlopen, dan is de kans groot dat je voorbereiding niet optimaal is. Of erger nog, dat je geblesseerd raakt. Iedere (aanstaande) marathonloper weet dat een goed trainingsschema onmisbaar is. Maar de vraag is: wat is het beste marathonschema?

Marathonschema’s

Op internet zijn zo veel marathonschema’s te vinden. Gratis, of juist niet. Maar met al die schema’s zie je door de bomen het bos niet meer. Ze zijn verschillend, maar hebben met elkaar gemeen dat ze nogal uhmmm… algemeen zijn. Wat ons betreft is een algemeen -van internet of uit een tijdschrift geplukt- schema niet de beste keus. Beter is om een schema op maat te krijgen van een expert/looptrainer.

Schema op maat?

“Maar op internet zijn toch ook tal van schema’s op maat te vinden?”, horen wij je denken. Tijdschrift Runner’s World bijvoorbeeld, heeft ook een “Schema op maat” ontwikkeld. Als je via de website (of app) van Runner’s World de volgende vragen beantwoord, komt er vervolgens een schema uitgerold.

  • Voor welke afstand wil je trainen?
  • Hoeveel kilometer per week loop je nu?
  • Hoe intensief wil je trainen?
  • Kies jouw `langeafstandsdag`
  • Looptijd van jouw schema
  • Startweek
Jouw specifieke situatie

Nu willen we de deskundigheid van de autoriteit op hardloopgebied niet in twijfel trekken, maar door het beantwoorden van deze 6 vragen krijg je natuurlijk geen schema op maat. Althans niet wat wij daaronder verstaan. Want dit schema is niet aangepast op jouw specifieke situatie, je ambities, je hardloopverleden, eventuele zwakke punten en blessuregeschiedenis, je werk, je privé omstandigheden en ga zo maar door.

Krachttraining

Ook al zou je dit schema vanaf begin tot het eind exact volgen, dan durven wij te wedden dat je de marathon niet op je allerbest gaat lopen. Want in dit schema ontbreekt elke vorm van krachttraining. En voor het verbeteren van je loopprestaties is krachttraining essentieel. Dat hebben wij niet zelf bedacht, maar dat wordt door veel (top)coaches en wetenschappers gesteld.

Periodisering

Hoewel in het tijdschrift van Runners’ World regelmatig wordt stilgestaan bij het belang van periodisering, komt dit in hun ‘schema op maat’ niet naar voren. In plaats van het kilometers telkens op te bouwen, betekent periodisering dat je zware trainingsblokken worden afgewisseld met lichtere trainingsblokken. Net zoals rustdagen noodzakelijk zijn voor het verbeteren van je prestaties, zorgen de afwisselingen tussen zwaardere trainingsweken en lichtere trainingsweken ervoor dat je lichaam de tijd heeft om zich aan te passen aan een zwaardere belasting.

Het allerbeste schema?

Maar wat is nou het beste marathonschema? Wij vinden het schema van onze trainer het beste, maar dat is vooral omdat dit schema op onze trainingsdoelen en situatie is afgestemd. Krachttraining, rust en periodisering zijn essentiële onderdelen in ons schema. Maar er zijn meer goede trainers met dezelfde of misschien wel een andere visie. En er bestaat ook niet zoiets als het allerbeste schema, want iedereen is anders. Juist daarom is het van belang dat je met een specifiek en persoonlijk schema voor de marathon traint.

Denk jij er ook zo over? Of heb je een heel ander idee over wat het beste marathonschema is?

2 Comments

  • Elsa

    Een schema moet bij je passen, daar ben ik wel van overtuigd. Voor de kortere afstanden dook ik in verschillende schema’s, om vervolgens zelf mijn eigen schema te maken.
    Nu loop ik vaak schemaloos, maar wel met dezelfde basisingrediënten per week. Eén intervaltraining met de groep, een lange duurloop en een vrij in te vullen training. Dat is bijvoorbeeld een wisselduurloopje, tempoblokjes, vlotte duurloop, fartlek of eens lekker over de singletracks jagen.
    Ik loop eigenlijk nooit hetzelfde rondje, afwisseling vind ik erg belangrijk. En voor de marathon vraag ik mijn trainster of ze weer een schema voor me wil maken, dat werkte de eerste keer ook erg goed.

    • run-waygirls

      Afwisseling is zeker belangrijk Elsa! Ook om het voor jezelf leuk te houden:-) Fijn dat je trainster een schema voor je kan maken! Wanneer start je met het schema voor Rotterdam?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =