Roadrunning

Hardlopen naast je drukke baan? 5 tips om het vol te houden!

Kortere dagen, donkere avonden. Het wordt steeds kouder en natter buiten. De kenmerken van de wintertijd. En het maakt de drempel om te gaan hardlopen -naast een drukke baan- nóg hoger. Hoe kun je naast je volle werkweek het hardlopen toch blijven volhouden? Wij geven 5 tips:

1. Maak het ‘sociaal’

Hardlopen is geen teamsport, maar het kan enorm helpen om samen met anderen je hobby uit te oefenen. Het werkt motiverend, als stok achter de deur en het is gewoon heel fijn om dingen te kunnen delen met ‘Like-minded’. Logischerwijs kun je je aansluiten bij de atletiekvereniging of een -wat laagdrempeliger- hardloopclubje in je buurt. Of misschien heb je wel een (potentieel) loopmaatje die jou naar buiten sleept als het je aan motivatie ontbreekt. En vice versa natuurlijk.

Vergeet ook de ‘kracht van social media’ niet. Op Instagram bijvoorbeeld zijn tal van hardlopers actief. Het kan super motiverend zijn anderen te volgen en/of eigen updates te delen op hardloopgebied. Want als iemand anders het kan, dan kan jij het ook. Op Facebook zijn tal van ‘groepen’ waar je lid van kunt worden. Onze eigen ‘halve marathon groep’ bijvoorbeeld. Deelnemers van die groepen geven maar wat graag advies en motiverende comments. En wat te denken van apps als Strava of Runkeeper? Data zijn super interessant en geven je een extra boost om de volgende keer nét even iets langer of sneller te lopen.

2. Maak het je makkelijk

Als je na je nog boodschappen moet doen, koken, eten, je hardloopspullen bij elkaar moet zoeken enz. dan is de kans groot dat het inmiddels al hartstikke laat is en je écht geen tijd en zin meer hebt om de deur uit te gaan. Leg je hardloopkleding en schoenen de dag van te voren klaar. Plof na thuiskomst niet op de bank, maar trek je hardloopkleding aan en vertrek gelijk voor je training. Als je daarna je avondmaaltijd eet, zit dit je tijdens de training ook niet in de weg. Het handigst is om maaltijden te ‘preppen’. Bijvoorbeeld op zondagavond koken voor (een deel van de) week, zodat je daar doordeweeks niet meer over hoeft na te denken en geen tijd meer aan hoeft te besteden.

3. Plan!

Als je uitgaat van een hardloopschema, kun je hardlooptrainingen alvast in je agenda zetten. De trainingen gelden als vaste afspraak en zo heb je veel minder de neiging om ervan af te wijken.

4. Knip je trainingen in stukjes

Trainingen kun je in stukjes knippen. Stel je traint voor een marathon en je moet een 30 k run doen.. Laat het idee dat je 30 km achtereen moet lopen dan varen. Wanneer je het op kunt brengen om op dag ‘s morgens 15 km te lopen en na de nodige rust ‘s avonds nog een keer 15 km, dan heb je uiteindelijk gewoon 30 km op 1 dag gelopen. Kwalitatief is deze training zo mogelijk nog beter dan wanneer je het achter elkaar zou hebben gelopen. Voor de korte(re) afstanden kun je dit principe ook prima toepassen.

5. Varieer

Ben je net als wij en heb je naast je baan nog heel veel andere sportieve hobby’s? Dan is het handig om deze ook in te plannen en/of te combineren met je looptrainingen. Wij zijn sinds een tijdje fan van triathlon. Een ultieme sportieve hobby, waarbij je zwemmen, fietsen en hardlopen combineert. De afwisselingen van deze verschillende sporten maakt het makkelijker om te trainen. En bijkomend voordeel: onze looptijden lijken hierdoor ook aangescherpt te zijn. Hardlopen gaat ons dus uiteindelijk makkelijker af, terwijl we minder kilometers maken.

Mocht het je echt niet lukken om maar buiten te gaan voor een hardlooptraining kies dan voor een krachttraining binnenshuis. Een sterke core is immers ook van groot belang voor lopers. Net zoals lenige spieren. Flexibel dus. Yoga is zodoende een goed alternatief voor een buitentraining! Dit hoeft niet veel tijd te kosten en op YouTube vind je genoeg filmpjes ter inspiratie.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − zeven =